Beter herkennen. Wat je denkt te proeven, dat proef je.

By
113
Beter herkennen. Wat je denkt te proeven, dat proef je.

 

Wijnen blind herkennen. Het is een vaardigheid die je kan oefenen. Waar je beter in kan worden. Door technische te proeven. Door het volgen van een systeem. Maar het brein maakt rare sprongen. Althans mijn brein.  Lees maar mee. Claartje Grielis haalde wijnen uit haar kelder, wij determineerden, wij genoten.

We krijgen tweee witte wijnen in het glas. De een heeft een goudzweem, de ander is lichtgeel. De eerste wijn ruikt naar hooi en honing. Op de tong is het een wat moeilijke wijn, hoge zuren en een bittertje. Ik hou wel van die wat bijzondere en moeilijke wijnen. Romorantin, uit de Loirestreek Cour Cheverny, denk ik. De tweede wijn heeft een vage brandnetel impressie, denk ik. Claartje heeft er een sauvignon naast geplaatst, denk ik. Wat je denkt te proeven, proef je. Ik ga gigantisch de mist in bij deze proeverij, want de eerste wijn blijkt uit de Savoie te komen en de tweede wijn uit Allicante. De grote opgave is om NIET te denken maar wel open te determineren.

Weingut Fortstmeister ,Geltz Zilliken, Mosel, 2009 Riesling

Weingut Fortstmeister ,Geltz Zilliken, Mosel, 2009 Grosses Gewachs Rausch Riesling

Prachtige rieslings, herkenbaar. De eerste wijn is al te lekker om uit te spuwen, zegt Willem Jan. De basis riesling biedt honing, hooi, boter, bloemetjes en een overheerlijke feinherb zoettoets. De riesling uit de wijngaard Rausch met GG kwalificatie biedt vooral mineralen, butterschotch, rinse zuren en een bittertje. Allebei prachtige wijnen, de tweede een echte eetwijn. Ik hoor zeggen: eigenlijk vind ik die eerste het lekkerst. Wetende dat de tweede wijn drie tot vier keer zo duur is… bij zo’n topdomein kan je dus gerust in een goed jaar de basiswijn ook opleggen!

Domaine Jean Vullien et Fils, Chignin-Bergeron, Savoye, Les Divolettes, 2016

Goudkleurig, amandel, hooi, ontoegeeflijke wijn met wat honing en bittertje in afdronk.

Pepe Mendoza, Allicante, Valencia, Blanc Brisat 2018 Moscatel Romano « La Solana »

Valerie ruikt peer en witte perzik. Introverte wijn met hoge zuurgraag.

Toni Jost, Hahnenhof Rheingau, Spätburgunder 2011

Deze wijn blinkt uit door een prachtige geur met vanille, kruiden en herstbos. Goede zuren.

Weingut Philipp Kuhn, Pfalz, 2017 Laumersheimer Rotwein

Maar liefst vier druivensoorten in een ongewone combinatie van cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot én sangiovese. Twee jaar houtrijping op nieuwe vaten. Just benoemt braam en rode kers. Ik dacht even aan de frivoliteit van gamay. Maar de smaak is nog bekketrekkerig, flink wat tannine. Bijzondere wijn.

Donatella Cinelli Colombini, Montalcino Nella Tenuta, Orcia 2012

Kruidig, warm, lekkere rondeur. Kees benoemt rijpe tannines.

Donatella Cinelli Colombini, Montalcino, Brunello di Montalcino 2010

Hartendief van Claartje. Prachtige wijn, nu ook goed drinkbaar. Tuilé kleur, lijm in de geur, warme stenen, uitstekende balans, een heel serieuze wijn met de hap sap slikfactor. Erg, erg mooi!

Château Desmiral, Margaux, 2008

80%  cabernet sauvignon , 15%  merlot , 5% cab.franc. De wijnen worden 18 maanden gerijpt voordat ze worden gebotteld. Belegen klassieke wijn, een genot om te proeven, heel evenwichtig, ceder en vanille.

 Chateau Du Tetre, Margaux, 2003

Hartendief van Claartje. Dit is een heel andere Margaux, bij Desmirail is de kracht proefbaar. Maar dit is een heel andere samenstelling van druiven: cabernet sauvignon 32%, 33% merlot, 30% cabernet franc en 5% petit verdot. Valerie benoemt chocolade en koffie. Een belegen minerale geur, een pauwenstaart van impressies. In de smaak pure elegantie en finesse.

Chateau Martinet, Saint Emilion, Grand Cru 1988

Just for fun, zegt Claartje. Gemengde reacties. Sommige proevers vinden de wijn over de kop. De wijn heeft een stinkertje maar ook een perfecte balans. Acquired taste, zullen we maar zeggen.

Fijne proeverij.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)