Evaluatie om beter consistent te proeven

By
99
Evaluatie om beter consistent te proeven

Evaluatie van hardnekkige pogingen om beter consistent te proeven en druiven te leren herkennen

Wijn herkennen die uit ingepakte flessen komt, er zijn zeker vijf, tien, nee vijftien manieren waarop dat kan. Dat bewijzen onze proeverijen wel. Gaat het om het herkennen van druiven? Van landen? Of nog stoerder, van domeinen en jaren? Hans van der Horst laat ons blindproeven om negen druivensoorten te determineren. We krijgen een quick reference lijstje met kenmerken en een uitvoerig excel overzicht met karakteristieken. Er moeten enkele avonden voorbereiding in dat overzicht zitten… waarbij álle karakteristieken van de druiven uit Wine Folly in een overzicht staan. Soms staat één term bij één druif, zoals baconvet bij syrah. Da’s fijn. Vaker staat een term bij veel druiven. Da’s minder. Ik hoor mijn buurman verzuchten ‘hoeveel verschillende soorten framboos kan je proeven?”. Framboos staat als karakteristiek bij maar liefst zeven van de negen druiven die we proeven. Zesentwintig ogen getuigen van enige verwondering als Hans van der Horst zijn pleidooi afsteekt voor consistentie in het wijnproeven, Hans blijft Hans, zelfbewust en stoïcijns. Dat waarderen we allemaal enorm.

De wijnen die bij mij het hoogste scoren, zijn de twee wijnen die Hans zijn hartendiefjes noemt. Dáár ben ik dus consistent met Hans, weten wat we lekker vinden.

2019 Château Bonnet Chenas

Hartendief van Hans. Vigne centenaire du clos, staat op het etiket, hele oude gamay stokken. De kleur is dof. Niet helemaal helder. Prachtige morelkers in de geur, hele open geur, de smaak is sappig.

2021 Ratti Barbera d’Asti

Hartendief van Hans. Paarse rand, paarse kleur. Fruitig, frivool, expressief, framboos, lichte constitutie van de wijn, erg lekker.

Het komt bij onze proeverijen steeds voor dat we elkaar tegenspreken. Bij de eerste wijn die in het glas komt hoor ik Harrie zeggen: weinig zuren. Huh?

2019 Crozes Hermitage, Chapoutier

Diepe donkere kleur, braam, licht ceder. Hoge zuurgraad (sic). Stenige smaak, bittertje na. De fles is geopend kort voor de proeverij. De wijn laat ik in het glas staan en ruik na 5, 10, 15 minuten nog eens. Dan ontwikkelt de wijn tabakgeur.

Volgende wijn. Berry kijkt naar de kleur, steekt zijn neus in het glas en zegt: ik wéét het al. Bij het onthullen blijkt het te kloppen: carménère. Berry hekelt de geur. Iets niet lekker vinden, is ook een goede manier om te herkennen.

2017 Valdivieso Singe Vineyard Cabaña Blanca Vineyard

Donkere kleur, prettige cassis, sappig, wat kreupelhout, stenig, de geur is wat mooier dan de smaak.

Bij twee wijnen werd de druif door meer dan de helft van de proevers herkend. Het waren de pinot noir en sangiovese.

2017 Givry Le Haut Colombier, Domaine Xavier Bresson

Deze wijn valt me wat tegen, zei Hans. Maar dat kan nooit aan de geweldige geur liggen. Lichte kleur. Doorzichtig en daarmee duidelijk pinot noir achtig. In de geur ruik ik kruidnagel (klopt met de quick reference). En daarna opent de geur zich als een pauwenstaart, ik ben helemaal gelukkig. De smaak is wat meer recht door zee: stenig en hoge zuurgraad.

2019 Rosso di Montalcino Talenti

Lichte kleur, bijna doorzichtig, dat associeer ik niet met sangiovese, maar ja, het kan dus wel. Italiaanse dakpannen kleur. Noël beschrijft ook de evolutie in kleur en een zwoele aanzet. De geur vind ik enorm kruidig met een pepertje (klopt met de uitgebreide kenmerkenlijst), aangename smaak, zuurtje.

Bij een wijn die ik niet goed kon thuisbrengen – dat bleek later de tempranillo te zijn – noemde ik merlot als druif. En bij wat de echte merlot was, had ik tempranillo gedetermineerd. Welke karakteristieken komen overeen? Chocolade, cederhout, vanille, laurierblad, kers, zuurtje, vijg (merlot) en gedroogde vijf (tempranillo). Is het gek dat een niet zo geoefende wijnproever zegt: gooi het maar in mijn pet… Ik zie Hans nu al grimlachen en denken: jáá, maar wij proeven al jarenlang iedere week, wij moeten die twee uit elkaar kunnen houden. Daar heeft hij een punt.

2010 Ronan by Clinet Bordeaux

100% merlot. Deze wijn is ontwikkeld dor de eigenaar van Château Clinet in Pomerol. De wijn heeft een eigen website (https://www.ronanbyclinet.com/collection) en is verkrijgbaar in rood, rosé en wit. De wijn wordt met hetzelfde vakmanschap gemaakt als de prestige Pomerol en dat proef je. Mijn aantekeningen: diepe kleur, bruine rand. Cederhout en tabak, een serieuze wijn met duidelijk ook nog wat tandplak. Lijkt nog wat verder te kunnen ontwikkelen. Toos benoemt pruimen en drop. Maarten noemt leer en tabak. Mooie wijn dus, die in Decanter als een van de dertig ‘value for money’ Bordeaux werd genoemd.

Hans kreeg terecht applaus, en wij? Wij zijn iets meer gewonnen voor consistentie in het proeven.