Technisch proeven: we raken nóóit uitgeleerd

By
358
Technisch proeven: we raken nóóit uitgeleerd

 

Tijdens de proeverij Technisch proeven van Rob van Ginneken had ik veel momenten van spijt. Spijt dat ik niet beter heb opgelet bij andere proeverijen. Toen de karakteristieken van de champagne druiven werden besproken. Over de soorten zuren. Over restsuikers. Ja, het herkennen van druiven, daar hebben we enige routine in. Rob maakte duidelijk dat je op veel manieren invulling kan geven aan technisch proeven. Het belang om de hoogte van alcohol goed te determineren, bijvoorbeeld. Enfin, door deze proeverij besefte ik indringend wat ik ergens al wist: je raakt nóóit uitgeleerd over wijn.

Drappier Champagne Grande Sendrée Brut Millisimé 2010

Prachtige champagne, brioche in geur, hoog in de zuren in de smaak. True to type, staat in mijn aantekeningen. Lekker om te ontdekken. De technische vragen van Rob waren niet eenvoudig. De verhouding tussen pinot noir en chardonnay? Fout. Het jaartal van de champagne? Fout.

De twee chenin blanc wijnen uit Zuid Afrika leverden drie goede vragen op. De tweede serie witte wijnen vond ik interessant.

Künstler Riesling Hochheimer Hölle 2019 Grosses Gewachs Rheingau

Onmiskenbaar riesling. Boterbabbelaar, goede zuren. Mineraal, soepele smaak met een piepklein zuurtje. Kees proefde ook zijn favoriete druif en benoemde appel. Mooie wijn. Maar Rob had lastige vragen over de wijn. Als je zelden of nooit zuren of restsuikers determineert, zijn dat verduveld lastige vragen.

Marc Tempé Alliance 2019 Alsace

Eerlijk gezegd dacht ik bij de riesling aan Elzas en bij deze totaal andere wijn óók. Heel expressieve geur. In mijn aantekeningen staat achtereenvolgens met veel vraagtekens: muscat? Müller thurgau? Gewürztraminer? Pinot gris? Kees benoemt hazelnoten en bitters., Annemiek zegt amandel te ruiken, jasmijn en lindebloesem. Het blijkt inderdaad een blend van druivensoorten te zijn: sylvaner, pinot blanc, chasselas, met een snuf riesling en gewürztraminer. Als ik de informatie van de importeur mag geloven, een soort cultwijn. Minstens twee jaar gerijpt op grote, sommige op kleine, oude houten Bourgondische vaten, waar mogelijk zonder sulfiet. Zonder ingrepen van de wijnmaker zoals aanzuren, ontzuren, bijsuikeren of gisten uit een pakje. Hartendief van Rob.

De serie rode wijnen moet Rob plezier hebben gedaan. Drie landen, drie gebieden, drie druiven. En on-ge-lo-fe-lijk veel verwantschap. Eerlijk gezegd dacht ik blind geproefd aan drie syrah wijnen. Laat die er nou net niet tussen staan, grimlach.

Rittersberg 2018 Alsace Pinot Noir Jean Paul Schmitt

Hartendief van Rob. Sombere kleur. Het is vooral de geur die hier indruk op mij maakt: toffee, stal, kreupelhout, een heel rijke geur met ook nog gestoofd fruit. Straffe wijn nog met hoge bitters. Eric benoemt de getoaste geur.

Brolio 2019 Chianti Classisco Riserva

Italiaanse dakpannenkleur, tuilé. Morellenkersen in de geur, die mij dus aan syrah deed denken. Kandijkoek in de geur, soepeler wijn dan de vorige. Harrie noemt de wijn eleganter, dat klopt. Eric noemt de wijn beschaafder, dat klopt.

Bodegas Bravo-Escos Las Nubes,Gabriel 2018 Priorat

Gemaakt van 100% garnacha. Opgevoed in 225 liter Franse eikenhouten vaten voor 22 maanden, deels nieuw en deels gebruikt hout. Waterig kardinaalrode rand, diepe kleur. Zwoele neus, kreupelhout en vanille. Stevige body, nog veel tannines. Eric benoemt vanille en noemt de wijn ‘easy’. Harrie zegt dat de wijn hoog in alcohol zit (dat klopt, de hoogste van deze serie) en benoemt eucalyptus en mentol.

 

In de laatste serie staat een 100% merlot die ik niet herken.

Manor de Gay 2018 Pomerol

Diepdonker, kruidige open neus, heel aangenaam. Prettige rondeur in aandronk, toch wel straf in smaak. In tweede instantie wint de wijn aan vriendelijkheid. Kati benoemt bramen, koffie en gekookt fruit en de goede concentratie.

Leerzame proeverij.