In het voetspoor van de Bon Vivant

By
327
In het voetspoor van de Bon Vivant

 

Hij heeft een goede neus voor wijnbarretjes. Zijn kwaliteit is oprechte interesse, in het verhaal ván de wijn en achter de wijn. Hij kan zich goed verbinden met wijnbouwers. Eigenlijk met iedereen die geniet van eten en drinken, of dat nu een wijnhandelaar, slijter of kunstenaar is. Bovendien durft hij af te wijken van wat gangbaar is. Just Krijn is een man vol verhalen, die hij deze proeverij met ons deelt.

Weingut Muster, gelber muskateller 2020

Deze biodynamische wijn uit Steiermark Oostenrijk komt van een kalkbodem. Aangeraden door de wijnbar eigenaar. En ja, die adviseert bijzondere flessen. Een wat reductieve geur, zegt Maarten. Citrus in de geur en die typerende limonade-achtige smaak die natuurwijnen kenmerkt. In het weekend na de proeverij zie ik de fles in een hippe koffiebar in Antwerpen. Origineel.

Filip Mlynek 2019, zylvanské zelené

Tsjechische witte wijn, dichtbij de Oostenrijkse grens gemaakt, tussen Brno en Wenen. 6,1 grams restsuiker. Geelgouden kleur, boterige geur met kruiden, heel expressief. Harrie zegt: wijn met fijne marmeladesmaak, duidelijke mineralen en wat petrol. Noël benoemt ananas in een zwoele geur.

We proeven voor het eerst wijnen uit Albanië. De geschonken riesling en witte serine vond ik wat mager. De wijn van de autochtone kallmet is interessanter.

Kantine Kallmeti 2018, kallmet, Albanië

Zowel het dorp waar de wijn vandaan komt als de druif heten kallmet. Italiaans dakpannenbruine kleur, pittige smaak zij het enigszins vluchtig. Annemiek benoemt een zoetje – op het etiket lezen we dat de wijn late harvest is geoogst – en de kermiswijnbal.

Katine Belba reserve 2016

Gemaakt van sangiovese en montepuciano. Hartendief van Just. Valerie benoemt chocoladetonen. Ik ruik prominent cassis en bramen. Vrij donkere kleur en nu nog een straffe wijn. Potentieel.

We sluiten af met een bijzondere slivovicz, die werkelijk waanzinnig uitstekend proeft.

 

Dank Just, voor de niet doorvertelbare verhalen en het delen van jouw plezier.

Onbesproken wijnen: