Shiraz Zuid Afrika: Veel smaakgeweld verwacht, elegantie gekregen

By
495
Shiraz Zuid Afrika: Veel smaakgeweld verwacht, elegantie gekregen

Ik kwam met schroom naar deze proeverij, zegt een proever. Want ik verwachtte veel smaakgeweld. De shiraz uit Zuid Afrika proeverij van Gerard van Avendonk doet verwonderen: het zijn elegante wijnen die op tafel staan. Wijnproeven is steeds moeilijker. Als het beeld in ons geheugen niet overeenstemt met wat we proeven op de tong.

Shiraz staat met name aangeplant in Stellenbosch, Paarl en Swartland. De wijnen kenmerken zich door kruidige aroma’s met peper, pruimen, zoethout en framboos. Er zijn meer dan zevenhonderd cepage bottelingen en ruim driehonderd blends met shiraz. Hans van der Horst komt geregeld in Zuid Afrika en zegt: als ik daar uit een wijnkaart een wijn moet kiezen, dan is het steevast Shiraz, want die is het meest betrouwbaar. Dat beeld stemt wel overeen met wat op tafel staat. Fijne wijnen.

Swerwer Shyrah 2020 Swartland

Al bij de eerste shiraz uit Swartland moet ik aan pinot noir denken, een heel lichtvoetig bouquet met frambozen. De smaak is met veel tannine minder liefelijk, erg strak.

 

 

 

 

  

Glennely Glass collection Syrah 2018

Deze wijn verdient aandacht, het is de minst kostbare op tafel, maar mijn aantekeningen zijn gelijkwaardig aan anderen. Kardinaalrood aan de rand, vrij donker. Een rijke geur met kers en nootmuskaat, volronde smaak met meteen hap sap slikreflex. Uitgebalanceerde smaak, Claartje herkent er zwarte kersen in, Harrie pruimen.

Lemberg Nelson 2016

97% syrah, 3% carignan. Open geur, herfstbos, straffe smaak met pittige zuren. Just benoemt peperkoek, zoet, ceder, chocolade en zwarte en rode kersen. Kleine productie, handgeplukte druiven die vergisten in 500 liter Franse eiken vaten. 10% hele trossen om tot een fijne tannine ontwikkeling te komen.

Lemberg Louis 2017 Tulbach

Klassieke blend met 50% syrah, 28% grenache en 22% mourvedre. Ik ruik meer in deze wijn, variërend van zoethout en cacao tot nat plastic (…). Volronde smaak, lichtvoetig, aangenaam, lang nahangend. Just benoemt rode kers, zoet, munt, koffie en vlezigheid.

Erika Obermeyer ‘O’ 2016

Cultwijn waar we allemaal heel blij van worden. Platters wijngids gaf deze boutique winery veel waardering. Iedere druif uit de blend komt uit een andere wijngaard. De syrah uit Firgrove Stellenbosch en Voor Paardenberg. Grenache noir uit Voor Paarenberg. Cinsault uit Firgrove Stellenbosch. Valerie prijst de pittigheid en goede bitters in de wijn, bramen en kersen, goede balans. Maarten benoemt rozen en lichte aardsheid. Een ronde aanzet en prachtige balans met smaak van rode kers en heel veel lengte. RogG denkt aan enige reductie in de wijn. Berry benoemt floraal, leer, herfstbos, bramen en kersen. Mijn aantekeningen: doorzichtige tuilé kleur, zoethout en gerookte paprika, volronde smaak, heel veel karakter, straf door tannines nu nog en veel bitters.

 

De overige wijnen geserveerd: