Liefhebbers sensibiliseren voor Touraine plus

By
447
Liefhebbers sensibiliseren voor Touraine plus

Noël Geisen deelt zijn ervaringen op aanstekelijke wijze. Een gave. Zijn enthousiasme voor La Douce France is breed, van een restaurant terrasje op de markt in Gigondas tot een sterrenrestaurant in een Loire kasteel. Wie zijn Loire proeverij bezoekt, raakt besmet met dat enthousisasme-virus. Noël zegt: het zijn aardige mensen in Touraine, bescheiden wijnbouwers, van vader op zoon, karakteristieke druiven, er is wit, rosé en rood, van licht en verfijnd tot stevig en elegant. De besmetting met dat E-virus heeft positief effect. Van tenminste twee leden weet ik dat ze dit jaar voor het eerst cabernet franc in hun privékelder hebben gelegd. Noël is een goede ambassadeur om wijnliefhebbers te sensibiliseren voor Loire wijnen, in deze proeverij wijnen uit Touraine plus. Met een ingenieuze line-up waarin slim wijnen van drie domeinen blind worden geproefd.

Frederic Mabileau – Petillant Naturel “Hypnotic” 2021

Pet Nat. Met een kroonkurk. Heel hip. Licht zalmkleurig, zweem van perzik in de geur en een heel verfrissende smaak met aangename zuren. Als ik dit op een terras drink, zegt Liselotte, is mijn mond daarna volledig gezuiverd en klaar voor een maaltijd. Gemaakt van 100% pineau d’aunis, een ondergewaardeerde authentieke druif.

 

 

 

 

Ampelidae – Le “S” sauvignon blanc 2018

Lictgeel. Prachtig expressieve neus met typerende sauvignon karakteristieken : brandnetel, viooltjes, kruisbes. En tropisch fruit zeggen Annemiek (abrikoos) en Kees (ananas, perzik). Heel levendige wijn met super frisse zuren.

Philippe Tessier met zijn zoon

Domaine Philippe Tessier – Cour-Cheverny “Cuvée Porte Dorée” 2019

Veel minder herkenbare wijn, neigend naar goud qua kleur, mooie mineralen in de geur die zich doorzetten in de smaak. Ik hoor kruisbes en grapefruit noemen. Ik vind dit een heel boeiende wijn, vol van karakter – een ontoegeeflijk karakter weliswaar – met hoge bitters. Heerlijk tegendraads, deze wijn van het authentieke druivenras romorantin. Is na een jaar of tien pas in volle rijkdom te proeven.

Frederic Mabileau – Saumur Blanc Chenin du Puy 2018

Saumur Blanc van zesenveertig jaar oude chenin blanc, gefermenteerd en opgevoed op grote 500 liter fusten. Geelgouden kleur, gesloten geur vind ik, maar vol in de mond, goede zuren en prachtige balans. Wit steenfruit. Erg mooie wijn.

Domaine Philippe Tessier – Cheverny Rouge “Point Nommé” 2020

In deze wijn van 80% pinot noir en 20% gamay ruik je goed wat die laatste druif doet. Heel veel framboos, mooi. De smaak is dan weer verrassend straf, stenig en karaktervol. Het onthullen van pinot noir doet veel proevers de wenkbrauwen fronsen, dát proefden we niet.

Ampelidae 2018 – Le “PN” 1328

Bij deze wijn zien we een roestbruine rand, mineralen in de geur en een prachtige uitgebalanceerde smaak. Waar de vorige Cheverny pinot noir is in de kinderschoenen, is deze pinot noir tot volle wasdom gekomen en in de bloei van het leven.

In de volgende serie staan twee cabernets blind naast elkaar.

Ampelidae – Le “K” 2015

Deze cuvee was ooit 100%cabernet sauvignon, daarna een combinatie met cabernet franc. Dus verwarring wat dit nu is, is dus niet zo gek. Een gebruinde rand, Italiaanse dakpannenkleur, mooie geur (Berry: héle mooie geur). Kees benoemt drop, leer, eucalyptus, braam, Maarten ruikt jeneverbes. Ik ruik vooral mineralen/stenen en vind de wijn nog heerlijk ontoegeeflijk, ondanks zeven jaar ouderdom. Echt een wijn die zich laat veroveren. Prachtig.

Frederic Mabileau – St Nicolas de Bourgeuil “Éclipse” 2015

Deze St Nicolas de Bourgeuil van 100% cabernet franc stokken van 59 jaar oud, is handgeoogst en 24 maanden gerijpt op grote fouders. Het is een aanwinst voor iedere kelder. Beginnende kleurontwikkeling aan de rand. Rijke geur waar steeds nieuwe dimensies te ruiken zijn: chocolade, laurier, sigarenkistje, sechuan peper. Uitstekende balans en rondeur. Maarten roemt de lange afdronk, Kees benoemt de geconcentreerde kersen. Voor mijn was dit dé wijn van de proeverij.

 

Emanuel Brochet – Quarts de Chaume Grand Cru 2015

En toen moest deze zoete uitdrinker nog komen. Uit het piepkleine microklimaat in de Coteaux du Layon dat Quarts de Chaume heet. De AOC mag Grand Cru daaraan toevoegen. Wie hier in de wijngaarden staat, merkt dat er zo’n zeven heuvels rondom je heen glooien en dat het in die kom nét even warmer is dan in de omgeving. Je ziet alleen wijngaarden om je heen en als je het niet weet, ontgaat het je natuurlijk volkomen dat je op beroemde grond staat. Hoe zit dat nu? Ampelidae ligt in de Haut Poitou, zo’n twee uur rijden van deze beroemde grond.

 

Quarts de Chaume wijngaarden
Quarts de Chaume wijngaarden

Pa Frédéric Brochet kocht druiven bij Château Bellerive om een eigen Quarts de Chaume te maken en nu staat zoon Emmanuel op het etiket. De wijn wordt verkocht onder het Brochet label. Ik snap dat veel klanten bij Ampelidae ook deze wijn willen aankopen. Kees benoemt perzik, noten en een lange afdronk. De wijn van 100% chenin blanc heeft prachtige honingtonen én zuren. Dit is gemaakt voor de eeuwigheid, maar zo iedere vijf jaar een fles drinken in óók een feestje. Perfect uitgebalanceerde nectar.

De deelnemers aan deze proeverij keken allemaal blij na afloop.

Daarnaast heeft Noel nog eea. aan naslagwerk:
Lijst met gedronken wijnen.

Onderlegger met kaart en fraaie fotos

54321
(1 stemmen. Average 5 of 5)