Terroir, pas een kleine generatie in de spotlights

By
470
Terroir, pas een kleine generatie in de spotlights

Hoe komt het dat een wijngaard een edele wijn voortbrengt en de wijngaard ernaast niet? De Fransen gebruiken hier onder meer de term terroir voor. Het omvat de geologie: de vorm van het land, de ligging naar de zon, de samenstelling van de bodem, de drainage. Het klimaat is bepalend voor de keuze van wijndruiven, de selectie van de variëteit, het werk van de wijnbouwer. Het is pas een kleine generatie geleden dat terroir volop in de spotlights kwam. Het belang kan nauwelijks overschat worden. Rob van Ginneken is geïnspireerd door De sommeliers atlas van de smaak van Rajat Parr en Jordan Mackay. Hij stelt een proeverij samen met steeds wijn uit één gebied, maar van verschillende terroirs. Een mooi concept, dat zonder te vervelen ieder seizoen herhaald mag worden.

Marcel Deiss, “Alsace Complantation” 2019


De Elzas is een mooi wijngebied om terroir verschillen te proeven. Een wijn is er vaak van één druif gemaakt; deze wijn is van 13 druiven gemaakt. Om vooral het karakter van de wingerd tot uitdrukking te brengen. Een fijne wijn, zegt RobK. Hij krijgt veel instemming. Amandel. Sinaasappelzeste. Goede balans, lengte en een bittertje.

Terrassenmosel serie

We zijn voor de proeverij al lekker gemaakt voor deze serie blindproeven met een filmpje waarop je de ongelofelijk hoge terrassenwijngaard ziet. < https://youtu.be/dvkx3SNu4-4> Die alleen met de hand bewerkt kan worden. In de eerste wijn herken ik acuut de riesling door mineralen en roomboterbabbelaar, er ontwikkelt zich al een klein stinkertje en de smaak is levendig. Het blijkt de “Knebel, Winninger Uhlen Grosses Gewachs 2019” te zijn. De tweede wijn scoor ik net een fractie minder, hoewel er veel proevers zijn die deze juist hoger waarderen. Ook een minerale geur, liefelijker met een geur van viooltjes en iets meer zuren. Berry betitelt de wijn als ‘warmer’ met hooi en perzik in de geur. Het is de “Knebel, Winninger Röttgen Grosses Gewachs 2019”. Fraaie serie om het thema te beginnen.

“Not your everyday Sancerre”: Silex en Kimmeridgien (Terres Blanches)

In de sauvignon blanc serie proeven we een silex getypeerde en een kimmeridgien getypeerde Sancerre.
Domaine Vacheron, “Les Romains” 2018
Van de silex gronden, erg mooi : geur met impressie van mango, noten en kruiden. Toos ruikt meloen en perzik, Valerie ruikt honing, peer, walnoot. Stevige wijn met goede zuren en lang nahangend.

François Cotat, “Les Monts-Damnés” 2018
Een kindermoordje. Van Cotat wordt gezegd dat je het na tien jaar moet drinken. De wijn komt van de duivelse heuvels, zoek daar maar gerust naar, het is een extra teken voor kwaliteit. De wijn valt mij niet mee, ik ruik iets chemisch en vooral veel kool. Toos noemt de wijn ‘moeilijk’ en ze determineert de troebele wijn – want niet gefilterd – met munt, anijs en hele hoge zuren. Ik hoop dat Cotat terugkomt, zodat we een goed oordeel kunnen vellen.

Cru de Beaujolais serie


Jean-Paul Brun Terres Dorées Côte de Brouilly 2021
Ik val deze avond als een blok voor deze Côte de Brouilly, herkenbaar gamay en Cru de Beaujolais. Lichtpaars. Doorzichtige kleur. Framboos, frambozenstruik, framboos in het kwadraat. Speels en sappig. Komt van granietbodem.

Jean Foillard, “Côte de Py” Morgon 2020
De wijn die we blind geschonken tijdens de werkavond níet herkenden als Beaujolais. Het zou me weer kunnen overkomen met deze cuvee van lieu dit Côte de Py. Prachtwijn. Niet doorzichtig donkerpaars. Gronderige geur, kruiden. Speelse wijn met frivole constitutie én een serieus glas. Niet meteen herkenbaar als gamay.

Subzones in Chianti Classico, hoog versus laag

Poggerino 2020 Chianti Classico
Hele fijne wijn, vind ik. Roodbruine kleur. Klassieke neus met duidelijke sangiovese karakteristieken. Hoge zuren, rondeur én sappig. Gerard benoemt krachtige bitters en enige stroefheid.
Castell’in Villa 2018 Chianti Classico
Gerijpt fruit en een toets van kers, zegt Gerard. De kleur is Italiaans dakpannenbruin. Lijm ruik ik. Een liefelijke geur, goede zuren en verfijnde wijn.

Op zoek naar inspiratie voor dit verslag, zocht ik terroir op in de begrippenlijst van ons jubileumboek. Staat er niet in. Toen keek ik in Wine Folly inhoudsopgave. Staat er niet in. Waar wij wekelijks terroir in onze wijnbesprekingen bezigen, is het echt een begrip voor gevorderde proevers met betrekkelijk weinig literatuur. Een heerlijk thema waar we nog veel mee kunnen doen. Bedankt Rob.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)