Er zit muziek in de wijnregio's van Portugal
By in ,

Er zit muziek in de wijnregio's van Portugal

 
Muzikanten in Alentejo

We proeven blind regio’s uit Portugal. Rick Lourenco da Encarnacao is onze gids, dus dat zit wel goed. Wij hebben 260 eigen druiven, zegt Rick, en het is mooi als je die proeft omdat je dan iets ‘unieks’ proeft. Hier in Nederland is Douro populair, maar als je in Portugal de keuze mag maken, dan zijn de wijnen  uit Alentejo het meest populair.

JJ Branco 2011 Alentejo

Wijn van Antão Vaz (de Portugese Chardonnay), Arinto en Verdelho. Bleke kleur met een moderne neus: jasmijn. Citrus, ananas en kruisbes, zegt Kees. Meloen en pompelmoes, aldus Noël. Ik vind het een karaktervol serieus glas met een snoepje in de mond en amandelbitter. Hartendiefje van Rick.

Monte Cruz Branco 2010 Alentejo

Wijn van 100% Antão Vaz. Valt niet bij iedereen in de smaak door teveel vanille, maar volgens mij heeft de wijn geen houtrijping gehad? De kleur is bleek, de neus aanvankelijk heel gesloten. Daarna komen tonen van caramel en toffee, is de smaak amandelbitter. In mijn aantekeningen staat: héél serieuze eetwijn.

Quanta Terra Gran Reserva 2009 Douro  

Wijn van Viosinho en Gouveio. Oud goud kleur. HansL ruikt meloen, Claartje boter, brood, hooi. Mijn aantekeningen: bloesem, veel body en power in de smaak. En dan komt de wijn in de mond met véél rondeur, ik proef abrikoos en ervaar de doorslikreflex. Mooie ingekapselde vanille. Ben onder de indruk.

Cornalin 2009 Valais Zwitserland

Deksels, een piraat in de eerste rode serie! Ik val als een blok voor de neus, die uiterst frivool is – lekker rood fruit, kruiden en caramel. De neus komt beter tot zijn recht dan de smaak met een wat hoge zuurgraad en een tikje eendimensionale smaak. Paul ruikt cassis, eik en bessen. Berry noemt framboos en kersen. Rob zegt dat de geur vlezig is, HansL noemt eucalyptus en Willem-Jan wafeltjes.

Quinta do Carneiro 2007 Reserva, Lisboa Alenquer

Wijn van Touriga Nacional, Trincedeira, Cabernet Sauvignon. Tien maanden  houtrijping op Frans en Amerikaans eiken. Donkere kleur, zwoele neus met kersen. Kees ruikt inkt en bramen, Berry drop, ceder en leer. De wijn heeft een mooie rondeur, ik proef Mon Cherie chocolade en kers, krachtig glas wijn dat zich echt wel geeft. 
Pittig glas wijn.

Oef, wat een prachtige oude wijnstokken!

 

Quinta da Padrela 2009 Reserva, Douro

 Donkere kleur, paars nog. Caramel en pruimen in de neus. Noël noemt de neus modern met bramen, aardbei en gestoofd fruit, HansL noemt viool en iris. De smaak heeft Rubensiaanse rondingen, mooi sap dat volgens Rob ‘rul en joyeus lekker’ is. Prima wijn, een pleaser. Gemaakt van twintig (20!) druivenvariëteiten van gemiddeld zeventig jaar oud.

 

Moiras Rocha 2009 Reserva, Alentejo

Hartendief van Rick. Wijn van 50% cabernet sauvignon en 50% syrah. Donkerpaars. Nieuw cederhout en een voorname neus. Meteen de doorslikreflex. Serieus en fraaie smaak, aards, een bittertje. Goede harmonie, elegantie én finesse. Kees ruikt paddestoel, Rob rozebottel. Noël kersen, paprika, ijzerslijpsel en nootmuskaat.
Mooiste wijn van de avond.