60e proefseizoen start met indrukwekkende variëteit
By in ,

60e proefseizoen start met indrukwekkende variëteit

Trouvailles, noemen de Fransen mooie vondsten. Het zestigste proefseizoen van de Brabantse Wijnsociëteit is gestart met een proefavond waarbij wij de vondsten van de leden proefden.

Guy Niziolek Champagne, Blanc de Blancs

Goudkleurig, mooie mousse, peren in de smaak en een prachtige zuren. Pittige champagne, zegt Adam.

Swanenplaats 2008, West-Friesland Auxerrois (Nederland)

Elegant, citrus en best geconcentreerd, zegt Toos. Perzik in de neus, aldus Richard. Mijn aantekeningen zeggen mooie florale neus met jasmijnimpressie, vol en evenwichtig, sappig. De onthulling is heel verrassend: wijn uit Noord Holland. Niet eerder proefde ik zo’n goede wijn uit het noorden van ons land. We gaan vooruit met wijnmaken, zegt Noël nuchter.

Spätburgunder 2007, Hauser Bühler Bickensohl, Kayserstuhl Spätlese

Zeer lichte kleur, overduidelijk pinot noir, framboosjes en toffee in de neus, evenwichtige smaak, rondeur. Fraai elegant glas.

Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere 2008 Colchagua Valley Chili

Rubbertje en wat asfalt in de neus, die de herkomst verraden. Cassis, cassis en cassis, zegt Berry. Richard ruikt peper. Jonge wijn met al soepele smaak.

Lirac 2006, Cuvee Terra Ancestra, Vignerons Roquemaure

Houtgerijpte cuvee van de coöperatie van Roquemaure, gemaakt van grenache, syrah en mourverdre. Een allemansvriend, zegt Hans, met veel fruit aldus Noël. Berry ruikt vanille en Peter vdE laurier. Mijn aantekeningen: zwoele neus met kersen, volronde aandronk, mondvullende wijn, sappig en soepel fluwelig.

Château Julienas 2009 Julienas

True to type Beaujolais en dat betekent een wijn die vééeéél plezier geeft. Frambozen explosie, duidelijk gamay. Nu ook nog wat tannines, lekker!

Château de Pesquier 2007, Cuvee Prestige, Ventoux

Open neus met kersen, volle en evenwichtige wijn, stevig en alcoholrijk. Gemaakt van 70 % syrah en 30 % grenache, 9 maanden houtrijping. Zwoel zegt Kees, floraal en inktig aldus Rob. Een echte stoofpotjeswijn.

Teroldego Rotiliano 2006 Riserva, Trentino Aldige

Klassieke wijn, zegt Rob, hoge zuurgraad, begin van een stalneusje. Stoffig en aards, soepele rode wijn met veel spel.

Egri Bikaver 2006, St. Andrea, Eger, Hongarije

Chice oude wereld, formuleert David treffend. En verder: pruimen, wat menthol, beschaafd zoethout. Mijn aantekeningen: herfstbosassociatie in de ontwikkelde neus, straf van smaak met pittige tannines maar ook ontzettend veel rondeur.

Aglianico 2005, Taurasi di Fuedi San Gregorio, Campanië

Rijke neus met eucalyptus, een proever zegt zelfs: dramatische neus. Erg jong overkomend, mooi cederhout, komt langzaam los. Elegant glas.

Château Eugénie 2004, Cahors, Cuvee de l’Aïeul

Zwart als de nacht, omschrijft David de kleur. Gesloten neus nog, later stallucht, cederhout, laurier. Volronde wijn met veel kracht die charmeert door fluwelen kantjes.

Pino Nero 2001, Clessidra, Valle di Cembra

Voor mij een van de hartediefjes van de avond, wat een wijn! Pruimen, herfstbos, mooi op dronk, ik droom hier een lamshaasje met oesterzwammen bij en denk aan voorbeeldig geluk.

Château Bonalgue 2004, Pomerol

De eerste Bordeaux van de avond en wat voor een. Bij het proeven van deze wijn snap ik meteen weer het gezegde dat je altijd bij Bordeaux terugkomt… De wijn is rijk in de neus, complex, cederhout. Goed concentraat. 90% merlot en 10% cabernet franc. Heerlijk glas.

Château St. Martin de Garrigue 2007, Coteaux du Languedoc

Een van de mooiste wijnen van de avond, zwoele neus met kersenconcentraat, Mon Cherie, laurier, cederhout en veel morellen. Prachtige aandronk met een zwoel doorzettende smaak. Truffel in de neus.

Rustenberg 2004, Stellenbosch, Zuid Afrika

Adam ruikt koffie, mocca, Kees ruikt ook pruimen. Geroosterde aubergines, zegt Nello. Ik vind de neus niet gemakkelijk, boerenkool ruik ik erin, naast cederhout. De smaak heeft nog zoveel power dat ik toch echt ‘kindermoord’ in mijn aantekeningen schrijf. Mooi glas.

Clos Abadia 2006, Costeres del Siegre, Raimat

Tempranillo en merlot geven een kruidige neus met wat peper en kardemom. Aangename wijn, complex en met veel rondeur. Toppertje.

Krohn colheita port 1983

Een port van 27 jaar oud die een pachtige afsluiting vormt van deze proeverij. Krentjes en tabak in de neus, zéér elegant prachtig glas.