Quatorze Julliet bij Adam: Pinot en Piraten

By
1350
Quatorze Julliet bij Adam: Pinot en Piraten

Deze bonus proeverij na het gewone proefseizoen genoten we gastvrijheid bij Adam van der Linden – waarvoor dank! We proefden na enkele fraaie witte indrinkers om de mond te laten wennen aan wijn en daarna prachtige pinots en piraten.

Witte indrinkers

Moet & Chandon Champagne Brut Imperial

Mooie, frisdroge indrinker. Wat broodkorst en deeg maar verder vooral fris en verkoelend. Buitengewoon opgewekt voor een Champagne: ik dronk ze eerder wel eens nukkiger en met meer belegen tonen.

Camille Braun Pinot Blanc 2005 Alsace Vieilles Vignes cuvée Marguerite Anne

Appelmoes en abrikoos. Zoete aanzet, een mild karakter, wijn met best al wat jaarringen, getuige de donkergele kleur. Wat hangt dit lang na zeg. Rijke wijn, lage zuurgraad, honing. Volgens een enkeling te oud, daar ben ik het niet mee eens. Mooi ontwikkeld, schrijf ik liever.

Weingut Bernhard Eifel Weisser Burgunder 2005 Trocken (barrique), Trittenheim Mosel

Houtgetypeerde, krachtige neus met mooi wat bitterkoekjes, klein geel fruit zoals perzik en citroenen, fijne zuren, mooie wijn, boordevol inhoud. Breed en krachtig met goed behoud van frisheid. Deed mij – dat is een compliment – in de verte denken aan een hoge Bourgogne.

Marcel Deiss Pinot Gris 2004 Beblenheim

Een fijne neus: expressief maar op bescheiden wijze. Mineralen, citrusfruit. Dan volgt een verrassend krachtige aanzet met heel mooi compact ingebouwd zoetje. In de smaak vind ik een goede terroirexpressie terug. Dit is wel een zware jongen; hij is eerder indrukwekkend dan opwekkend te noemen. Mollig. Heeft klasse en potentie.

Weingut Freiherr von Gleichensteil Spätburgunder 1998 Weißherbst Spätlese Trocken Oberrotweiler, Kaiserstuhl

Opvallend donker en goudgeel van kleur. Gebrande suiker en muskaat in de neus. Heeft dezelfde intense geurwaaier als een dikke dessertwijn met botrytis. In de mond: dik, ook wat log, appelmoes, enorme materie, bitters, een mandvol dik, exotisch fruit (zoals papaja en ananas). En dan ook nog wat tonen van stopverf en rook. Mooi!

Côtes de Beaune

Denis Bousey Volnay 2003 1er Cru ‘les Taillepieds’

Overtuigende geuren stijgen op uit dit proefglas. Kersen! Laurier, rozen. Een krachtig glas, met heel mooi wat lijm en inkt. Zeer prettige geurcombinatie van fruit en terroir. Bitters, een beetje truffel, toch ook een zekere mate van frisheid. Een compleet glas Pinot, zoals Noël stelt.

Jean Luc Joillot 1998 Pommard, La Croix Blanche

Duidelijk een stuk serieuzer en donkerder dan het vorige glas. Weelderig, inkt, koffie en theebladeren, goede concentratie, bessen, fluweel, supermooi en dik geconcentreerd. Dit alles zonder ook maar iets te verliezen van zijn fraaie typiciteit (mijn vermoeden dat we hier te maken hebben met een hoge Bourgogne klopt).

Piraten

Sancerre 2003 Henri Bourgeois ‘ La Bourgeoise’

Superrijp en zwoel, met rode paprika en voornamelijk veel rijp rood fruit in de neus. Ook in de smaak overheersen fruitimpressies als van frambozen en aardbeien. Deze Loire wijn heeft weinig donkere kanten, maar is gewoon alles bij elkaar wél heel verleidelijk en zwoel.

Niepoort Charme 2007 Douro

In dit proefglas tref ik een mooi expressief bouquet. Verbrande suiker, kersen, warm gebak, karamel. Daarnaast proef ik frambozen en melkchocolade. Zijdezachte wijn, als fluweel haast. Roomboterbabbelaar. Een perfecte combinatie van zowel kracht als souplesse. Misstaat niet in deze proeverij, maar helemaal gemaakt van Tinta Roriz, Touriga Franca en andere inheemse Portugese druiven. De kwaliteit komt niet alleen door de vinificatie, maar ook door wijnstokken van 70 jaar en zelfs 100 jaar en ouder.

La Spinetta Pin 2004 Monferrato Rosso

En dan dit glas…totáál anders dan de voorgaande wijnen. Met heel veel rode paprika, katjesdrop en bosvruchtenjam in de neus en een bakje rijp zomerfruit en veel mint in de smaak, meen ik hier een nieuwe-wereld-Pinot in het glas te herkennen. Zeer fruitgedomineerd en zelfs wat commercieel gemaakt. Van deze krachtige, rijpe stijl moet je houden om het echt goed te kunnen waarderen. Verrassing alom na het demasqué, het blijkt namelijk een Super Piemonte piraat te zijn.

Côtes de Nuits

Denis Philibert, Nuits Saint Georges 1995 ‘Les Corvées Paget’, 1er cru

Neus wat ingetogen, deze wijn is duidelijk al op leeftijd. Toch komt het nog heel mooi los in het glas na lichtjes rondwalsen. Hooi en koffiebitters, erg typisch, de tannines zijn nog vrij dominant aanwezig. Een wat boers glas Pinot, nukkiger dan ik in eerste instantie zou hebben verwacht.

Domaine des Perdrix 2005 Nuits Saint Georges 1er cru Aux Perdrix, Antonin Rodet

Dieprood. Vuursteen! Ook lavendel en lijm. Zeer geparfumeerd in de neus, héérlijk. Verder in de mond overtuigend zoete tabak, mooi stevig van structuur. Mooie concentratie, een glas vol klasse, met nog ontzettend veel reserve. Als NBA-er (Niet Bourgogne Adept) val ik hier toch als een blok voor. Werkelijk prachtig.

Gevrey Chambertin 1996 Vieilles Vignes Domaine Heresztyn

Dit is een wat mannelijker exemplaar Pinot Noir. Hij heeft wat lucht nodig, dan komt er heel nukkig wat bouillon en stal vrij, waarna mijnheer weer terug in zijn schulp kruipt. In de smaak beklijven de fraaie zuren en pijptabak. Al met al een behoorlijk geëvolueerd en belegen wijn, met een mannelijk karakter dus, maar toch met mooie verfijning. En met net nog wat tannine voor de nodige structuur. Geen hele sjieke Bourgogne, wel een boeiend glas.

Henri de Villamont 1999 Chambolle Musigny, ‘ les Baudes’

Dit is verfijning ten top! Hier komt eerst zoet, zwoel fruit omhoog waaieren, met heel fraai een tikje reserve en terughoudendheid, wat je nieuwsgierig maakt naar meer. Rijpe bosvruchten, wat kiezelsteentjes en bosgrond. Ik heb het idee dat dit nog niet alles geeft, er zit wel een hoop in zeg… Ik bleef teruggaan naar dit glas.

Verslag en proefnotities David Koenen