Grand Prix Saint Hubert: alsof je de cave van jouw favoriete wijnboer binnenwandelt

By
1482

Drie teams van de Brabantse Wijnsociëteit namen deel aan de Grand Prix Saint Hubert in Amsterdam. Negen rode wijnen werden blind geproefd. Er waren 5 punten te verdienen voor het bepalen van het juiste land, 5 punten voor de juiste druif, 3 punten voor de streek, 1 punt voor het jaar en 1 punt voor de producent. We proefden achtereenvolgens: Tempranillo Rioja Grand Riserva uit Spanje, Sagrantino de Montefalco uit Umbrië Zuid-Italië, Cabernet Sauvignon/Merlot Pauillac uit Zuid West Frankrijk, Syrah Crozes Hermitages uit Zuid Oost Frankrijk, Xinomavro Alpha Estate uit Griekenland, Cabernet Franc Stellenbosch uit Zuid Afrika, Blaufränkisch Burgenland uit Oostenrijk en Malbec Mendoza uit Argentinië. Na het bestuderen van de wijngidsen in de vroege trein konden we nog een lekkere kop koffie en een vliegensvlug-broodje-ontbijt nuttigen bij Prins Heerlijk, de buren van het Barbizon Palace Hotel. In de lobby volgde een wakker-worden-espresso. Een geweldig mooi moment van de dag is als je de Prins Hendrik zalen binnenkomt: ruim achthonderd glazen rode wijn zorgen voor een verfijnde atmosfeer alsof je de cave van jouw favoriete wijnboer binnenwandelt, goddelijk! Het proeven zelf is gewoon hard werken. Interessant om te zien met welk systeem de teams proeven. Ons hoogst geëindigde team heeft éérst alle negen wijnen ge’neus’d. Daarna proef op de tong, individueel determineren en aantekeningen maken. Daarna bespreken van welke wijn proevers 100% zeker zijn. En dan komt het lastigste gedeelte: opnieuw proeven, discussiëren en vaststellen wát je gaat invullen. Vervolgens wachtte in de lobby een lichte bouillon om de smaakpapillen te neutraliseren. Iets na twaalf uur volgt dan de onthulling van de wijnen met een toelichting van organisator Fred Nijhuis. Een mooie soos-traditie is de lunch in restaurant Nam Kee aan de Zeedijk. We bezochten daarna nog het Wine & Food Festival in de St. Olofkapel. Onze teams behaalden verdienstelijke plaatsen: Black Berrys 8e plaats, & Goliath 14e plaats en Penone 18e plaats.

De volledige uitslag staat op: http://www.thewinesite.nl/

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)