Côtes de Pyrénée, tour door het meditterane zuiden, 30 september 2008

By
760
Côtes de Pyrénée, tour door het meditterane zuiden, 30 september 2008

Codorniu Cava ‘Gran Plus Ultra’ Reserva 2007 Brut Nature

Bleekgele kleur. Muffig als een putje, boter, wat mest zelfs, zeer mineralig en droog, een beklijvende afdronk met kruidige bitters. Duidelijk een serieuzer glas dan de ‘Non Plus Ultra’ in de eerste serie.

Mas Saura 2001, Priorat

Diep, donker, paars/rood. Een overtuigende neus. Heel mooi gebrande koffie met balsamicotonen en bramen, warme stenen, kersen, mooi dik en fruitig gemaakt. Hij heeft een goede balans: warme wijn met ongetwijfeld veel alcohol, maar niet heet of branderig, de tannines zijn zoet en versmolten. Een wijn met veel gemaakte zonuren.

Cellers Joan Simó ‘Les Eres’ 2002, Priorat

Kleur: dieppaars, fonkelend. Balsamico en bramen in de geur, maar dan gecombineerd met gedroogde kruiden. Mooie pittige aanzet, kruidig, zwarte bessen, een goede zuurgraad zorgt hier voor mooie verfijning. Tabak! Je proeft in deze wijn haast het harde werk van de wortels, metersdiep in de leistenen grond. Mooi getemd. Was tevens een hartendief van Noël.

1980 Mas Amiel Millesime, Maury

Een zeer indrukwekkende mijnheer. Cola bruin. Als ik eraan snuffel kan ik niet anders concluderen dat dit veel weg heeft van een glas uitstekende port. Chocolade, krentjes, zoete tabak. Mooie gelaagdheid, wijn met een zijdezachte structuur. Een afsluiter van hoog niveau en het was dus niet verrassend dat Noël deze wijn ook aanmerkte als zijn hartendief.

Proefnotities van David Koenen