Riesling op Leeftijd

By
430
Riesling op Leeftijd

Verwachtingsvol verlangen naar lichtpuntjes

Rob van Suijlekom wilde graag wijnliefhebbers deelgenoot maken van een onvergetelijke smaakervaring met oude rieslings. Er gingen véél flessen open, met een onzeker resultaat. Maar met verwachtingsvol verlangen naar lichtpuntjes. We proefden 70 jaar oude riesling (Rüdersheimer Hinterhaus spätlese 1953), 37 jaar oude spätburgunder, 30 jaar oude bacchus, 39 jaar oude scheurebe. Er viel aan de geur nog wel wat plezier te beleven, maar in de smaak hadden wijnen te veel afbraakbitters en zuren.

Probleem met oude flessen die niet uit de eigen kelder komen, is dat de geur en de smaak aangetast is door slecht bewaren. En ja, bij een veiling is het natuurlijk onzeker wáár de wijn vandaan komt. Het proeven van oudere wijnen is leerzaam, omdat het helpt in ons vermogen om wijn te beoordelen. Maar deze proeverij teken ik maar enkele flessen die ‘drinkbaar’ zijn. Het is zonde, want het idee is top. De meeste wijnen hadden een kabinett of spätlese kwalificatie. Een leerervaring voor wie wijn wil opleggen voor kinderen of kleinkinderen is om hogere kwalificaties te kiezen, auslese en liever nog beerenauslese of trockenbeerenauslese. Lichtpuntjes waren zeker niet de rieslings deze proeverij, een bacchus en een scheurebe hadden nog enige vorm van drinkbaarheid. Twee uitdrinkers – jonkies – stalen deze proeverij de show: Keller 2012 riesling kabinett uit Rheinhessen en Piesporter Goldtröpchen 2007 Urbanshof Spätlese riesling.

Peter van den Besselaar

 

 

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)