Special Sparkling

By
781
Special Sparkling

Verder kijken dan champagne, cava en prosecco, dat is het thema van de avond. Mede ter voorbereiding op Valerie’s WSET 4 examen, staat er een mooie rij mousserende wijnen op tafel die deels buiten de gebaande paden te vinden zijn. En soms zelfs wat verder erbuiten. ‘Een bonte avond’ noemt Valerie het zelf. En daarmee slaat ze de spijker vooraf al op de kop!
Mousserend op diverse manieren geproduceerd: van Metodo Charmat, Méthode Ancestrale en Methode Transvasée tot Methode Traditionelle.

In de eerste serie twee Italianen, een aantal leden haalt dat er al uit. Beiden gemaakt via de Metodo Charmat (met de tweede vergisting op tank), net als de meeste Prosecco’s.

Een fruitige Vino Frizzante van de voor de meesten onbekende Vespaiolo-druif, van Cantina Beato Bartolomeo uit de Veneto. Kees beschrijft de fijne mousse, fruitige neus, strakdroog en gistig met een appeltje. Eric haalt er in de geur appelmoes uit, mandarijntjes, abrikoos met een licht zoetige aanzet. Denkt aan Moscato ‘d Asti. Een aangenaam glas!
De tweede is iets boerser vindt Kees, maar ook een fijne neus, fruitig met abrikoos, druif en lychee (Eric) en een zoetje in de afdronk. Een (dus lichtzoet) van Cantine Due Palme van de negro amaro-druif, uit Apulië.

Met de tweede serie heeft niet alleen Rob van Ginneken moeite. Beide wijnen roepen uiteenlopende meningen op.

De eerste wijn heeft fijne mousse, een neus van wit fruit (perzik) maar ook druif en limoen. Een stinkertje vindt Claartje, veel mousse in de mond, een beetje muf, appel en een klein zuurtje. Ik schrijf zelf op: eerste aanzet niet zo sappig als de neus deed vermoeden, maar dit wordt bij de tweede slok al beter. Fruitig, lekkere zuren en verrassend lange afdronk. Prettig, al deelt niet iedereen die mening.
Het is een Brut volgens de Méthode Ancestrale: de oermethode waarbij botteling plaatsvindt voordat de gisting voltooid is waarbij de vergisting op fles verdergaat. De maker is Château L’Enclos des Roses uit Gaillac, van de druif Mauzac. De oorsprong van deze Méthode Ancestrale ligt ook in deze streek, een grappige link.

De tweede wijn is ook een Brut, gemaakt volgens de typisch Hongaarse Methode Transvasée. Daarbij worden eerst twee stille basiswijnen van, in dit geval, Chardonnay en Riesling gemaakt, die worden samengevoegd om te rijpen. Daarna wordt de wijn in Magnums nogmaals vergist en na 1 ½ jaar tweede vergisting gebotteld. Ik schrijf op: fijne mousse, maar niet zo lang, tonen van mandarijntjes, appel en een beetje bloemig (rozen), lekker bittertje. Claartje haalt ook appeltjes uit de neus, in de mond veel mousse, een zoet-zuurtje en droog. Rob heeft moeite met het zoet versus het bitter.
Het is een Hongaarse Grande Cuvée Brut van Hungaria, met de bijzondere blend van Chardonnay en Riesling.

Steenberg Winery

We zijn nu uitgekomen bij de wijnen die vrijwel allemaal zijn gemaakt via de Methode Traditionelle.
Een aantal van ons heeft bij de eerste wijn moeite met de neus. Ik vind die zelf gistig en een beetje boers (stal). Gerard ruikt appelmoes, Claartje kool, maar Kees haalt uit het ‘stinkertje’ zelfs Zwitserse kaas! In de mond wat belegen tonen (Gerard), aangename zuren en ik vind de wijn ook fruitiger dan in de neus: appel, peer en een klein zoetje achterin. Ook Just vindt ‘m eigenlijk stiekem toch wel lekker. Associatie met ‘zure cactus-vijg’, jawel! Een Brut Nature van wijnhuis Korak uit Kroatië, erg verrassend.

 

Een volgende wijn laat nauwelijks te raden over: Sauvignon Blanc. Fijne mousse die lang aanhoudt, de herkenbare aroma’s van tomaat en paprika (Toos), waar Claartje zelfs zuurkool bespeurt. Ikzelf ruik tomatentakjes en kruisbes en dan denk ik meteen aan Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Maar nee: Vonkelwijn uit Constantia (Zuid-Afrika) van het huis Steenberg. Voor € 10,95 echt een heel prettige en mond-verfrissende Méthode Cap Classique voor liefhebbers van Sauvignon Blanc.

 

Hierop volgend een wijn die (mij in ieder geval, maar ik was geloof ik niet de enige) wat meer moeite kostte: de Sabaté i Coca Copinnat Josep Coca Brut Nature 2014 uit de Peñedes, gemaakt van de cava-druiven Xarel-Lo & Macabeo. Maar niet zoals cava met minimaal 12 maande flesrijping, maar met minimaal 18 maanden. ‘Zwaveltje en zure citrus-bitters’ vindt Toos. Een wat belegen neus en ik proef weinig fruit, meer vegetale tonen. Een liefhebberswijn zullen we maar zeggen en echt wat anders dan de meer reguliere cava’s.

 

Dat wordt anders als we laatste lichtgele wijn in het glas krijgen. Wat een feest! Fijne mousse, een frisse neus met gisttonen, maar ook vanille, mokka, caramel (Eric) en Toos haalt er ook jasmijn uit.
In de mond fris, maar een volle rijke aanzet met een klein zoetje en bittere zuren (Toos) maar niet té. Ik proef zelf appel & fudge, met aangename zuren en een heerlijk lange afdronk. De favoriet van Valerie en Noël vanavond.
Tot ieders aangename verrassing is dit een Tsjechische Blanc de Pinot Noir Brut Nature van het huis Krásná Hora (wat betekent ‘prachtige heuvels’) uit het wijngebied Moravië, gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Een superwijn voor z’n € 23,00.

Krasna Hora

 

En tot slot een transparant granaatrode off-dry wijn met tonen van pruim, braam en bessen in de neus. Willem-Jan ruikt paprikatonen en dennengeur. Hij denkt aan de Loire. In de mond licht (al blijkt ie later 14% alcohol te hebben), verfrissend, zoet-fris met fijne mousse en wat bitters, maar ook aangename bijpassende zuren. Een heerlijke lichte tegenhanger voor een rijk chocoladedessert, denk ik meteen.
Noël noemt ‘Brachetto?’, maar je ziet ‘m al aarzelen. Gerard denkt er een Australische Syrah in te herkennen, maar met de neus van een Cabernet Sauvignon. Spot-on! Dowie Doole, een Moxie Sparkling Shiraz uit McLaren Vale. My favourite vanavond, die ga ik eens inzetten bij een nagerecht! En dat voor maar € 19,95.

Dowie Doole – winemaker Chris Thomas

Een leuke gevarieerde proeverij vanavond, met verrassende wijnen en soms stijlen die je niet vaak in je glas krijgt. Een paar wijnen zijn helaas niet besproken, zoals een Oostenrijkse Brut Réserve van Bründlmeyer, een ‘typische’ (Noel) Lambrusco en de Pinot Noir Vonkelwijn van Steenberg, maar dit geeft hopelijk een aardige impressie van deze leuke bonte avond.

Valerie, bedankt en succes met je WSET4

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)