Schatkamer voor sommeliers

By
1582
Schatkamer voor sommeliers

Als de sommelier in een restaurant ons een glas sauvignon blanc of merlot voorzet, daar is niks mis mee. Maar als de sommelier ons een glas timorasso of freisia voorzet, gaat het hart van de liefhebber sneller kloppen. Wijnschrijver Fred Nijhuis is te gast met een workshop Piëmonte. Hij vertelt met veel kennis over de streek, het terroir, de druiven en de wijnbouwers.

En we proeven veel wijnen van autochtone druiven. Curieuze druiven noem ik het vaak. Want het is niet wekelijks dat we wijn drinken van erbaluce, nascetta, timorasso of freisia d’asti. Piëmonte is veel meer dan Barbaresco en Barolo. Het is een schatkamer voor sommeliers. De sommeliers die zich willen onderscheiden en hun gasten verwennen met ongewone wijnen.

Oudeis, Enrico Serafino, Alta Langhe 2016 Extra Brut
Mooi glas met frisheid, brioche, licht amandel, érg zuivere wijn met levendige zuren. Hier kan de sommelier duiden dat deze wijn van 85% pinot noir en 15% chardonnay de vergelijking met de klassieke champagne kan doorstaan. 36 maanden sur lattes.

 


Orsolani, Erbaluce di Caluso 2015, Extra Brut
Van ongeveer 20% van de aanplant van de erbaluce wordt mousserende wijn gemaakt. Hoge zuren, volle smaak, klein kruidje, een wijn die je bij het diner kans serveren met flink wat body. Leuk!

 

Massimiliano Passone, 2019 Langhe Nascetta del commune di Novello
Opmerkelijk glas, want licht oxy, ik vond het nog niet zo verkeerd, een wijn om wat bij te eten. Epoisse kaas, suggereerde Just. Notities: een kruidje in de geur, ik ruik ook granny smith, echt een eetwijn.

 

 

Timorasso druif

Ezzo Poggio Archetipo, 2014 Colli Tortonesi Terre di Libarna
Gerijpte timorasso, een beetje neigend naar oud goud in kleur, licht citrus, vanille en stevig kruidig. Hierbij een mooie dorado en het leven is goed.

 

 

Cordara 2018 Freisia d’Asti
Fred brengt hier het Piëmontese platteland tot leven tussen onze oren. Schenk deze wijn bij Ribollitta en geniet. Introverte geur, daar ruik in op den duur wat framboos in. Stroeve smaak met tannines, wel heel karaktervol.

 

Giacosa Fratelli 2012 Barolo Riserva Vigna Mandorlo
46 maanden gerijpt op grote houten foeders en nog een maand op roestvrijstaal. 55 dagen weking van de druiven. Je steekt de neus in het glas en denkt meteen: mooi. Complexe geur met vanille, rijk, in derde instantie ruik ik wat salmiak. Héél licht rubber. Rijke smaak met rondeur. De Vigna Mandorlo is een schitterende Grand Cru wijngaard.

Dank Fred voor deze boeiende workshop.
Scribent: Peter van den Besselaar

Presentatie bij deze avond: Piemonte BWS 2021 Fred Nijhuis