Bourgogne leren waarderen

By
1237
Bourgogne leren waarderen

Chai Domaine Debray

Bourgogne is
een wijn die je moet leren waarderen. Witte Bourgogne maakt samen met rode
Bordeaux deel uit van de klassieke herenkelder. De rode wijnen van Pinot Noir
zijn vaak lichtvoetig, ze hebben een elegantie en finesse die je ongeoefend
snel aanziet voor enkelvoudig. De rode Bourgognes laten zich niet gemakkelijk
kennen. Claartje Grielis zet zes witte en zes rode Bourgognes op tafel. Ze
bezocht alle domeinen die op tafel staan. 

Cremant de
Bourgogne millesimé 2011 Parigot

Beschaafd is
de typering van Noël. Lekkerder dan champagne, zegt Kees. Deze mousserende
wijnheeft een geur met wat Turks fruit, brioche en peer. Fruit en bloemetjes,
de geur is mooier naarmate de cremant langer in het glas is. Frisse smaak met
wat mandarijn en citrus. Je mag mij zondagochtend wakker maken voor zo’n glas
met een roereitje. 

Rully 1er Cru ‘Meix Cadot’ 2012 Domaine Ronald Sounit

Zeer
aantrekkelijk glas met een prima prijs/kwaliteit verhouding. Nu al een licht
stinkertje in de geur, amandel en vanille, vanille en ananas, volle aandronk
met mooie bitters en rondeur, een echte eetwijn. 

Meursault Les Grand Charrons 2012 Domaine Lejeune

Het duurdere
zusje van de Rully, twee keer zo kostbaar. Een geur met vanille, abrikoos en
kruidigheid. Het hout is mooi geïntegreerd in deze wijn, zegt HansL die in de
smaak ook romigheid en amandel determineert. 

 

Pommard Premier Cru Les Argilliéres 2011 Domaine
Lejeune

Kees ruikt
cederhout, Gerard óók nog bitters en vanilla/hout, kers en wat drogende
tannins. De wijn heeft een licht kruidige toets, rondeur en een hap sap
doorslikfactor. Wat ik wel leuk vind is dat de wijn enige strengheid ten toon
spreid, niet bepaald een karakteristiek voor Pommard.Eric proeft
ook caramel. 

Nuits Saint Georges Premier Cru 2011 Les Saint Georges
Domaine Vincent Sauvestre

Dit is een
zeer fraaie wijn. Willem Jan noemt de kleur van dakpannen, hij ruikt kers in de
neus, munt en nougat, framboos, tabak en cederhout na een lading fruit. Kees
benoemt jodium en bessen. Mijn aantekeningen: bruinende rand in de kleur, duidelijk
aardbei en een zoetje in de aanzet, rondeur en iets molliger dan de Nuits Saint
Georges 2011 Lameloise Collection die ernaast staat. Wat molliger, wat meer
elegantie en souplesse. 

Volnay 2012
Domaine Debray

Hartendief
van Claartje en dat snap ik volkomen. Ik maakte poëtische aantekeningen bij
deze wijn: morellenkersen neus, vlinders in een bloementuin (ik weet dat je
vlinders niet ruikt, maar zó kwamen de woorden in het brein), heel expressieve
geur, goede zuren, prachtige balans met mooie bitters. Ik ruik ook meloen en
wat kardemom. De wijn hangt lang na. Noël typeert de wijn met een paradox: een
forse wijn maar toch licht gebouwd. 

Gevrey Chambertin Premier Cru ‘La Come aux Moines’
2012 Domaine Debray

Ook deze wijn
krijgt een hartendief van Claartje. Henk noemt de neus stevig en hij ruikt
daarin allerlei rood fruitsoorten, vanille en tabak, evenwichtige smaak met
lange afdronk. Nello benoemt vuursteen, Noël ruikt ook wat anijs. De kleur van
deze wijn is lichtbruin, de wijn heeft warempel al een lichte stalassociatie,
een klein stinkertje. Ik ruik ook leer, caramel, cacao, een zweetluchtje. Veel
impressies! De wijn kenmerkt zich door goede zuren en een prima balans. De geur
heeft ook iets ‘strengs’ met wat herfsttonen en hooi. De wijn is evenwichtig en
harmonieus. 

 

In
vergelijking met andere gebieden is de optimale drinkperiode van Bourgogne meestal
kort. Dat betekent dat de wijnproever relatief vaak een wijn proeft die nog
niet optimaal op dronk is, of iets over de top. Claartje heeft beloofd om deze proeverij
over een jaar of twee, drie nog eens te herhalen. Daar kunnen we ons dus enorm
op verheugen.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)