Blindproeven van een breed spectrum wijnen uit Rheinhessen en Pfalz

By
131
Blindproeven van een breed spectrum wijnen uit Rheinhessen en Pfalz
Het zijn de twee grootste wijngebieden van Duitsland: Rheinhessen en Pfalz.
de kerk van Forster Kirchenstück

Maarten Drop bezocht wijnboeren op zoek naar pareltjes in de twee grootste wijngebieden van Duitsland. En wij genieten mee – blindproevend. En dan weet je niet dat je weissburgunder, silvaner, riesling, st. laurent, spätburgunder, portugieser of chardonnay in het glas hebt. Maarten kiest voor een breed spectrum van wijnen.

Sektkellerei Andres & Mugler, Cuvée Elena Brut 2015
Gemaakt van chardonnay, auxerrois en schwarzriesling. De wijnbouwers besloten in 1989 om samen sekt te gaan maken. Zo’n drie decennia later is dat een ware charmeur, met maar liefst 40 maanden ’sur lie’. Hele rijke geur met bloemetjes, kokos, vanille, peer en meloen. De smaak is hoog in de zuren.

Ron adviseert ceviche van forel in grapefruit met wat venkel gestoofd in amandelmelk.

Weingut Weinreich, Bechtheimer weissburgunder trocken 2015

Een heel serieus glas, dat ik ten onrechte voor riesling aanzie. Dat komt door de mineralige neus met een botertje, later kruisbes. Met flinke body, een heel serieus glas. Ik vind het een eetwijn.

Rons eetadvies is snoekbaars rivierkreeft met bleekselderij in deze wijn gestoofd.

Andreas Durst als garagist aan het werk

Andreas Durst, silvaner A+ 2016
Hartendief van Maarten. Wijn heeft soms een verhaal nodig, Maarten vertelt over de wijnfotografie van Andreas Durst, die besluit ook zelf wijn te willen gaan maken. Dat er vergeten wijngaardjes zijn met knoeperoude stokken. Waar Andreas wijn van mag maken. Ik hou van wijnen met die verhalen. De stokken van deze wijn zijn 70 jaar oud. Fonkelend goudgeel met enorme mineraliteit en kruiden. Valerie benoemt een stinkertje en milde zuren. Willem Jan zegt dat geur en smaak detoneren. Kees is gecharmeerd van de concentratie.

Rons eetadvies forel met bruine amandelen en citroenboter.

Weingut Weinreich, Hasensprung riesling trocken 2017
Van de drie rieslings springt deze er voor mij uit. Gerard proeft wat petrolimpressie, ruikt tropisch fruit. Eric benoemt olie en asfalt. Niets van dat in mijn aantekeningen, maar wel expressieve geur, mineraliteit en kruidigheid. Hoog in de zuren uiteraard en enorm concentraat.

Rons eetadvies lamsrolade met citroenthijm en jus met gemberkruidkoek.

Proeven bij Dengler-Seyler in Maikammer

De rode wijnen zijn allemaal fraai.

Weingut Dengler-Seyler, spätburgunder Maikammer 2014
Fraai uitgerijpt. Toos ruikt kers en mint. Ik ruik vooral toffe, pruimen en tabak. Lekker soepele smaak met een afdronk met een scherp randje.

Rons eetadvies eendeborst gepofte knoflook, jus met sinaasappel en port.

Andreas Durst, P portugieser uralte Reben 2016
De neus neemt mij volkomen voor deze wijn in, zo mooi: kruiden en amarenekersen. De smaak is prettig frivool, tikje kortaf. Liselotte ruikt framboos en paprika. En wat bosgrond. De wijnstokken voor deze wijn zijn meer dan 100 jaar oud.

Rons eetadvies wildzwijnbout met gremolata.

kelder Bernart

 

Weingut Bernhart, sankt laurent ‘S’ 2017
Hartendief van Maarten. Mooie wijn met wat stallucht, geparfumeerd. Naast de portugieser is deze wijn wat beter in balans, wat volwassener. Liselotte benoemt specerijen en rokerigheid. Toos de fruitneus en mooie aanzet en balans.

Rons eetadvies parelhoenfilet, rode radicchio met balsamicoazijn

Weingut Bernhart, Spätburgunder Sonnenberg ‘KT’ 2016 (Grosses Gewächs)
Mijn wijn van de proeverij. 18 maanden houtrijping. Toos benoemt kersen, kruiden en aangename balans. Liselotte framboos, mint en eucalyptus. Mijn aantekeningen: schotse pijptabak in de geur, lekker! Soepele, harmonieuze smaak. Verfijning, elegantie én kracht verpakt in de elegantie van een ballerina.

Rons eetadvies hertenbiefstuk met mosterdkruidenkorst en rozemarijn braadjus.

Fijne proeverij.

Verslag: Peter v/d Besselaar

De gedronken wijnen