Proeftermen

Proeftermen

Valerie Bollen verzamelde en beschreef de proefterminologie die we gebruiken om wijn te beschrijven.

 

Alles | A B C D E F G H J K L M O P R S T V W Z
Er zijn 6 termen in deze lijst die beginnen met de letter B.
Bleek
Een bleke wijn is zeer doorzichtig en heeft weinig kleurintensiteit.

Balans
Een wijn is in balans wanneer er harmonie is tussen de zuren, tannines, alcohol, suikers, eikenhout en overige smaken. Ook wel: evenwichtig, harmonieus. De balans is een totaalbeoordeling.

Balsem
Een wijn heeft balsemachtige geuren wanneer deze doen denken aan b.v. bijenwas, hars of wierook.

Bitter
Veroorzaakt door tannines en kleurstoffen uit de schil of stoffen uit oude vaten. Door rijping verdwijnt onprettige bitterheid. Onrijpe tannines kunnen zorgen voor een bittere, wrange smaak in wijn.

Biodynamisch
Bij biodynamische wijnbouw wordt er bovenop biologische praktijken ook rekening gehouden met de cycli van planeten, sterren en de maan. Daarnaast worden er verschillende homeopathische preparaten gebruikt om de grond te bemesten, ziekten te behandelen en ongedierte af te weren.

Biologisch
Biologische wijnbouw wordt gekenmerkt door de focus op het verbeteren van de wijngaardbodem en biodiversiteit om zo de behoefte aan het gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en sulfieten te minimaliseren. Biologische wijnen zijn te herkennen aan verschillende keurmerken.