Proeftermen
Valerie Bollen verzamelde en beschreef de proefterminologie die we gebruiken om wijn te beschrijven.
Er zijn 9 termen in deze lijst die beginnen met de letter S.
Scherp
Een wijn kan als scherp worden ervaren door verschillende kenmerken, waaronder een hoog alcohol- of zuurgehalte, jonge tannines en/of onrijp fruit.
Soepel
Een soepele wijn is toegankelijk, gemakkelijk te drinken en wordt gekenmerkt door niet te hoge tannine- en zuurgehaltes. Je mond trekt niet samen. Ook wel: rond.
Straf
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge cabernet sauvignon). Ook wel: stroef, stug of wrang.
Stroef
Jonge, droge en bittere wijnen met onrijpe tannines en weinig fruitsmaak (jonge cabernet sauvignon). Ook wel: straf, stug of wrang.
Stroperig
Een stroperige wijn is gemakkelijk te herkennen aan de duidelijke, langzaam omlaagzakkende tranen in het glas. Deze wijnen bevatten een hoog alcoholpercentage en (in het geval van dessertwijnen) een bovengemiddeld restsuikergehalte (Sauternes, Monbazillac).
Structuur
Het algehele mondgevoel van de wijn met name tannines, alcohol, suikers en zuren hebben hier invloed op.