Overzicht blogberichten

Studiereis Mittelmosel: impressie
By in ,

Studiereis Mittelmosel: impressie

Voor de studiereis streken we neer in weinhotel St. Stephanus in Zeltingen. De eerste wijn die we daar dronken, Zeltinger Himmelreich 2008 Riesling Kabinett van weingut Stephanshof, zagen we per abuis aan voor de ‘huiswijn’ van het hotel, maar inderdaad: het scheelt een letter, de u. En ná al de kwaliteit in de Saar was dit een eenvoudige wijn. Fritz Haag Riesling 2008 was wél helemaal true-to-type, heel vief, mineralig en met spanning. De Wintrich Grosser Herrgott 2006 Riesling Spätlese trocken van Molitor-Kreuzberg had van de witte wijnen de meeste evolutie, duidelijke roomboter associaties in de neus, rondeur en concentraat. De twee rode wijnen proefden we geblindeerd, al wisten we wel dat ze van dezelfde wijnmaker waren. De wijnen boden een wereld van verschil: de wijnmaker Meyer Näkel maakt wijn in Duitsland, we proefden Us de la Meng 2008, én in Zuid Afrika, we proefden Us de Kaap 2006. Deze laatste syrah had veel body en kwaliteit. Rob van Ginneken (Saar) en Berry Marinussen (Ahr) blijken een gouden koppel als organisatoren van deze studiereis, reuze bedankt! Hans Lodewijkx maakte in de namiddag met zijn grafische oog opnames van excellente kwaliteit van wijngaarden. Klik op de foto’s om ze groter te maken. Oordeel zelf!

Studiereis Saar (2): zuivere wijnen van Peter Lauer
By in ,

Studiereis Saar (2): zuivere wijnen van Peter Lauer

Bij weingut Peter Lauer in Ayl combineerden we een lunch met een proeverij. Vader Lauer vertelde dat het domein alleen Riesling produceert van steile zuidhellingen. “Aan de wijnen worden géén predikaten toegekend, maar nummers van de cuvees. De wetgeving is te complex én inde praktijk blijkt dat er soms geen relatie bestaat tussen het oechsle-gehalte en de kwaliteit van de wijn.” Zoon Florian bracht een klassieke lunch van ham met asperges op tafel. Vader Peter toonde zich bezorgd over de jongere generatie wijnmakers in Duitsland, die niet meer de bevlogenheid heeft om ziel en zaligheid in het wijnmaken te leggen. Vaak volgen ze een studie aan een universiteit en doen ervaring op in grote bedrijven. Thuis zijn de wijngaarden op de steile hellingen moeilijk te bewerken en moet de wijnbouwer ook genoeg hectares hebben om bedrijfsmatig te kunnen werken. De wijnen van dit domein zijn ingedeeld in drie kleurcategorieën: grijs voor gutsweine, groen voor wijn uit orginal-lagen en goud voor de spitzenwein aus den besten parzellen.

Ayler Riesling 2008 Fass 25 Trocken

Licht mineralig, citrus in de neus en die komt ook dominant terug in de smaak. Dit is een lichtvoetige, frivole wijn, waarbij je verlangt naar een volgende slok: hap-sap wijn. Prettige lunchwijn.

Ayler Kupp 2008 Fass 6 Riesling Trocken/Feinherb, Senior

Een van de favoriete wijnen van Peter Lauer, afkomstig van de oudste wijngaarden van het domein. Deels tot 100 jaar oude stokken. Nauwelijks bouquet, wijn met een goede spanning tussen zoet en zuur, de wijn is wat ronder en er komen vruchttonen in de neus los.

Ayler Kupp 2008, Fass 12 Riesling Trocken/Feinherb

De beste droge wijn die in 2008 werd geoogst. In de neus wat kruidige tonen en dan een héérlijke rondeur in de mond, de zuren zijn mooi ingekapseld en de wijn is wat krachtiger. Bij de asperges vallen de minieme zoettonen weg en komen de zuurtonen wat beter naar voren. Gastronomische wijn. 90 punten Eichelmann.

Ayler Kupp 2008, Fass 4 Riesling Feinherb

Sommige klanten verwonderen zich erover dat de aantekeningen bij de wijnen na een jaar anders zijn, zei Peter Lauer. Maar de wijn ontwikkelt zich in die tijd. Lauer zei dit met een verontschuldigende blik. Ik vind het een mooi teken, een indicatie dat op dit wijnhuis serieus wordt gewerkt. Deze wijn heeft een impressie van honing, de aandronk is vol en de wijn heeft goed concentraat. Goede balans met een prettig zoetje in de smaak. Wijn die zich fantastisch laat combineren bij de maaltijd.

Ayler Kupp 2008, Fass 9 “Kern” Feinherb

Deze wijn komt uit de beste hellingen van de Kupp en heeft nog een gesloten neus. Prettige wijn met fijne aandronk, wellicht nog niet helemaal in balans, een tikje ‘rauw’ nog. Wel vallen de verfijnde zuren op in dit glas. Veel potentieel.

Ayler Kupp 2007, Fass 10 Auslese

Een frisse neus en ik ruik duidelijke tonen van edele rotting. De wijn is nu heel erg fris en aangenaam, zuren zijn nog duidelijk dominant, de wijn moet nog in balans komen en met de ouderdom zal het zuur minder prominent aanwezig zijn en de honingzoete tonen veel beter naar voren komen.

Studiereis Saar (1): Van Volxem, wijnen met diepte
By in ,

Studiereis Saar (1): Van Volxem, wijnen met diepte

Wiltingen in de Saar staat sinds mensenheugenis bekend om zijn topwijngaard Scharzhofberger. De oorsprong van dit domein ligt rond 1700. Roman Niewodniczanski werd in 1999 eigenaar van Van Volxem, een oude kloosterbezitting. Zijn droom is om grote wijnen te maken en zijn handelen is daarmee consistent: gebruik van organische groeimethoden, beperking van opbrengsten (33 hl/ha) en handplukken en strenge selectie. Het is witte wijn die hier domineert aan de Saar, een van de koelste wijngebieden ter wereld. De oogst start hier begin november. Van Volxem wil de specifieke karakteristieken van de wijngaarden in de fles tot uitdrukking laten komen. Álle Van Volxem wijnen zijn uitermate geschikt voor gebruik aan tafel, omdat ze over de karakteristieke Duitse kwaliteit beschikken dat ze Feinherb zijn, niet hélemaal droog maar met een charmant piepklein zoetje. De kwaliteit van het domein komt ook tot uitdrukking in het feit dat de wijn nóóit voor September volgend op de oogst wordt verkocht. Wij krijgen een uitstekende toelichting van keldermeester Dominik Völk. Overal langs de wanden staan de topwijnen uit de hele wereld: Haut Brion, Petrus, Opus One, Chambolle Musigny, La Tache, Margaux, la Romanée, Vega Sicilia. L’Angelus. Het moet gezegd: de entourage van de proefzaal geeft hier een bijzondere dimensie.

Schiefer Riesling 2008

Zuivere neus, mineraalimpressie. Mooie zuren, typische riesling, hap sap. De wijn blijft mooi nahangen.

Saar Riesling 2008

De wijn die het meest wordt verkocht, gemaakt van 20 tot 30 jaar oude stokken. Neus met hooi, geparfumeerd van karakter. De wijn heeft meer vlees op de botten, is wat vetter dan de vorige en hangt ook langer na. Gastronomische wijn.

Wiltinger Braunfels Riesling 2008

Bij deze wijn zie ik verschillende sociëteitsleden opveren. Nello krijgt glinsteringen in de ogen en zegt: hier begin je de échte klasse te proeven. Richard noemt de wijn gelaagd. Hans L. zegt dat zo: deze wijn verveelt niet zo snel. Perzikimpressie in de neus, die sowieso vruchtrijk ruikt, licht kruidig. De wijn zelf is strak in de positieve zin van het woord, verfijnder dan de Saar Riesling.

Goldberg Riesling 2008 Grosses Gewachs

Zuivere neus met een combinatie van fruit én mineralen. De neus is nog gesloten. Zeer geconcentreerde smaak, de bitters zijn in de smaak aanwezig en toch heeft de wijn veel rondeur. Goede balans.

Scharzhofberger Pergentsknopp 2008 Riesling Grosses Gewachs

De neus is naar mijn smaak potdicht. De smaak geeft een perfecte balans, is complex en met mooie zuren, lichte mineralen en fraaie bitters. Verfijnd feinherb zoetje. Lekker en beloftevol! 92 punten Gault Millau.

Weissburgunder 2009

Peer in de neus, heel rijpe peer. Mooi gemaakte wijn met een sappige en aangename rondeur.

Saar Riesling 2009

Fruitrijke neus: meloen en perzik. De wijn heeft nog streng koolzuur en is niet helemaal in balans. Dit is een krachtig jaar, iets geconcentreerder dan 2008. De wijn is nu nog frivool en jong, jasmijn in de neus.

Rotschiefer Riesling 2009

Dit ís een spannende wijn! Fraai spel tussen zoet en zuren, het restzoet is heel harmonieus en dat maakt de wijn tot een welhaast perfecte partner bij Aziatische gerechten.

Scharzhofberger Riesling 2005 Auslese

Wijn met een bescheiden 7,5% alcohol. Dit zijn de typische wijnen waar Duitsland zo fantastisch goed in is: in de neus een combinatie van brooddeeg, vanille en exotisch fruit. In de smaak volstrekt harmonieuze smaak met roomboterbabbelaar. Perfecte wijn bij ganzenlever of desserts met passiefruit.

Druif en land herkennen
By in ,

Druif en land herkennen

Zoals het nóóit verveelt om Shakespeare te lezen, zo blijven de blindproeverijen om druif en land te herkennen altijd boeiend. Zelfs bij wijnen die we normaliter goed moeten herkennen, blijkt de volgorde van schenken heel bepalend voor de waardering die proevers hebben voor de wijn. Een proeverij zó samenstellen dat iedere wijn precies tot zijn recht komt, is lastig. In deze proeverij stond Domaine Desertaux Ferrand 2005 Creux de Sorbon die ik in de proeverij van 24 februari jl. prachtig oordeelde, maar die nu geen indruk maakt. Een tikje bizar is dat wel. En boeiend tegelijkertijd. In de laatste serie val ik als een blok voor een dikke Garnacha, die naast een verfijnde sangiovese en geraffineerde tempranillo staat waar de meeste proevers de voorkeur aan geven. Ligt dat nou aan de stand van de sterren? Wat ik gegeten heb? Of is het een kwestie van verbeelding? Beïnvloeding wellicht door andere proevers? Shakespeare laat Theseus in een Midzomernachtsdroom zeggen: “Verliefden, dichters en waanzinnigen zijn één en al verbeelding: de ene ziet meer duivels dan de hel kan bergen, dat is de waanzinnige, d’ander, de minnaar, al even dol, ziet ’n schone Helena bij de aanblik van een dik zigeunerwijf.” Mooi verwoord hoe verbeelding met je aan de haal kan gaan, zeker bij blindproeverijen. Peter van de Ende stelde een prachtige proeverij samen met een mix van klassieke wijnen en vondsten.

Castello di Medina 2008, Rueda

Goudkleurige tint, tikje exotisch, citrusvrucht en passiefruit. Goede zuren, hangt niet zo lang na. Heel prettig Spaans glas, dat gemaakt is van de verdejo maar gemakkelijk kan worden aangezien voor sauvignon blanc.

Chardonnay 2009, Nederburg Cuvee Winemasters Reserve, Zuid Afrika

Deze wijn staat naast een Muscadet en een Chablis. Komt als lekkerste uit de bus bij de meeste leden. Grassig in de neus, wat appelmoes, een zoetje in de smaak en een goede balans.

Château Lafon Martin 2005, Premieres Côtes de Blaye

Deze ‘kleine’ Bordeaux heeft een opmerkelijk fraaie neus: stallucht en drop, laurier en garriguekruiden. De neus is ‘definitely’ fraaier en biedt meer spanning dan de verder correcte smaak. Een milde aandronk en nogal aanwezige bitters. Zet dit glas bij gegrillde lamskoteletjes en aan alle voorwaarden om te genieten is voldaan.

Sancerre La Bourgeoise 2003, Henri Bourgeois

Dof doorzichtige wijn met bruine rand, die gevolgd wordt door een complexe en rijke neus waarin ik leer ruik en een hele tabakspot. Er ontwikkelt zich een stallucht, waardoor je in combinatie met de kleur weet: dit moet pinot noir zijn. Sappige smaak met rondeur, goed concentraat en een piepklein zoetje dat de wijn charme geeft. Toch ruik je ook veel vanille, een indicatie voor houtrijping. De hoge zuurgraad maakt dit tot een lekkere wijn. Gemaakt van meer dan 100 jaar oude stokken. Is dit de mooiste rode Sancerre die ik ooit dronk? In ieder geval de mooiste wijn van deze avond: verfijnd en elegant. Op de foto boven dit bericht een aanzicht op Sancerre in het Loiregebied.

Condado de Haza 2000 Reserva, Ribera del Duero

Als je zo’n mooi gerijpte topfles uit Spanje mag proeven, geeft dat een fijn gevoel. Peter kocht de fles op het domein en koesterde deze tot nu. Richard noemt drop en paprika in de neus, Berry herkent zoals altijd de tempranillo (ik dacht aan syrah…verdorie). Een geweldig rijke neus is zeker één van de aantrekkelijke kanten van deze wijn: de neus ruikt warm en zwoel, stalimpressies, dennenbomen en wat kokos. Duidelijke rondeur in de smaak, een mooi piepklein zoetje, heeft ook nog toekomst. Prachtvolle wijn.

Il Pogione 2003, Brunello di Montalcino

Nog zo’n wijn die met respect gedronken mag worden, dit maal van de sangiovese. Hans L ruikt en denkt meteen aan rozen, Richard benoemt lijm en trekdrop in de neus. De neus is inderdaad geparfumeerd, met een stinkertje. De wijn vind ik straf met nog veel tannines. Mag nog liggen.

Tres Picos 2007, Borsao, Garnacha

Ik vind dit een schitterend glas met een neus waar je aan blijft ruiken: mocca en rozemarijn en massa’s rood zomerfruit omlijst door cederhout. Ook sjepdrop. De smaak is vol, sappig en mollig. Peter vdE zegt dat het een wijn is die is gemaakt om ‘te scoren’ op vergelijkende proeverijen. Bij mij scoort de wijn deze avond inderdaad: vandaag vind ik dit lekkerder dan de Brunello en de Ribera del Duero. Laat geoogste garnacha die vier maanden rijpt op nieuwe houten vaten.

Pinot Gris 2004, Vendanges Tardives, Grand Cru Zinnkoepflé, Schlegel Boeglin

Bij het ruiken en drinken van dit glas, maar vooral na het onthullen van de herkomst, ben ik geneigd te denken: Elzas kun je nooit genoeg in de kelder hebben… De neus is gebotrytriseerd zonder daarin overdadig te zijn, honing, amandel en toffee. De smaak is vief, niet te mollig of vet, maar prachtig harmonieus met een geweldigde balans. Een cadeautje om mee af te sluiten, deze wijn die als aperitief óf dessertwijn geweldig tot zijn recht komt!

Pinot waar?
By in ,

Pinot waar?

Pinot Noir staat voor subtiliteit, charme en soepel fruit, schrijft Toos Dusee in de documentatie van de Pinot Waar? proeverij. Rijker aan zuren en armer aan tannines, vergeleken met Cabernet Sauvignon. Omdat Pinot Noir bijna altijd ongemengd blijft, valt er niets te verdoezelen of te corrigeren. Mooi omschreven. We proeven na de indrinker twaalf Pinot Noir wijnen uit maar liefst tien landen (Frankrijk, Zwitserland, Italië, Zwitersland, Oostenrijk, Hongarije, Chili, Zuid Afrika, Nieuw Zeeland en Australië). Véél discussie, want proeven we nou de karakterstieken van de druif of van het terroir? Een heerlijke proeverij, die we eigenlijk ieder seizoen zouden moeten herhalen. Het blijft dan spannend, want Pinot Noir verveelt niet. Op de foto hierboven zien we een uitlopende wijnstok in Dernau in het Ahrgebied in Duitsland.

Kreinbacher Birtok 2006 Oreg Torek Bora

De witte indrinker – zoals altijd blind geproefd – maakt indruk. Mooi expressieve neus, ik ruik kruisbes. Amandel zegt Kees, en geroosterd brood. Goede balans tussen bitters en zuren. Wat mij betreft een breed inzetbare wijn, van aperitief tot maaltijd. Richard ruikt anijs en mineralen. Deze wijn krijgt veel complimenten en dat doet Toos deugd: het is een Hongaarse wijn uit Somlo, gemaakt van ozalsrisling, furmint en harslevelu.

La Tour des Dames 2008, vin de pays d’Oc

Flirt met een uitroepteken, staat in mijn aantekeningen. Paarse rand, caramel neus, zeer aangenaam, komt klassiek over. Milde aandronk. Wijn met korte houtrijping, ogenschijnlijk een zoetje, maar dat is rijpheid. Een heel goed gemaakte allemansvriend en werkelijke uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Pinot Noir 2008, Domaine Engel, Rorschwir, Alsace

Caramel neus, verfijnd zelfs. Een bittertje en straffe rondeur in de smaak. Rob en Richard ruiken honing. Dit is geen allemansvriend, maar een wijn die veroverd moet worden, die je moet leren waarderen. Hartendiefje van Toos.

Pinot Noir 2006, Pannonhalmi Apátsági, Hongarije

8 van de tien proevers waardeerden deze wijn uit serie 2 als beste. Noël roemt de drop. Rob noemt de wijn vlezig en voller dan de elzasser. Ik buig diep mijn hoofd, want de wijn maakt op mij geen indruk, de neus staat me tegen (te lang gestoofde bloemkool). Maar zie: we proefden de wijn in januari en toen gaf ik twee *-sterren. Mijn aantekeningen van toen zeggen: verfijnde neus, soepel afgeronde smaak, heel harmonieus. Hartendiefje van Toos.

Apaltagua 2008 Pinot Noir Reserva, Chili

Ik herken de wijn onmiddellijk als chileens door de cassisneus. Vaak staat de wijn me dan al tegen, maar verdorie… deze wijn heeft een flirterige aandronk, rondeur, is charmant. Geen wijn die blijft boeien, maar heel goed gemaakt en simpelweg lekker. Peter vd E ruikt mint.

Yering Station 2004 Pinot Noir, Yarra Valley Australië

Waterige rand. Een neus die mij meteen in katzwijn doet vallen: wat een E X P R E S S I E !
Rood zomerfruit. Stal, vanille. Heel verfijnd. De smaak kent een mooie rondeur, maar is zeker iets vlakker dan de neus.

Pinot Noir 2008 Goldwater, Marlborough, Nieuw Zeeland

Paarsrode kleur. Verfijnde neus met kersen, de smaak is sappig en met rondeur, duidelijke kiekeboe zuren, ze zijn er en ze zijn weer weg. Goede balans, lichtvoetige en verfijnde wijn. Jan Schop benoemt laurier, morel, kaneel en peper. Richard noemt de wijn speels.

Spätburgunder 2008 Weingut Kreuzberg, Ahr

Hartendiefje van Toos. Lichtrode kleur, neus met caramel, brandnetel en terroir. Hap Sap! Je wilt nog een slok. De neus verraadt al dat dit een wijn is met power, sappige smaak met rondeur en kreupelhout. Berry benoemt mineraal en steen in de neus.

Weingut Deutzerhof Spätburgunder 2008 Caspar C, Ahr

Jan noemt bramen, leer en eucalyptus in een klassieke neus, Richard ruikt ook eucalyptus, kers en mint. Bruine rand al, tikje verbrande neus, lichte koolimpressie. Wijn met goede balans, zoethout, zoetje en concentraat.

Rondje door de Languedoc
By in ,

Rondje door de Languedoc

Goed gemaakte Languedoc wijnen kunnen uitstekend ouderen. Met die gedachte in het achterhoofd stelde Adam van der Linden een proeverij samen van merendeels wijnen uit eigen kelder. De mond mocht wennen aan wijn met een heerlijk glas Diogene-Tissier Champagne, en daarna kregen we een serie van twee witte wijnen en een serie met drie lichte rode wijnen.

Domaine Tariquet 2007 Les 4 Reserve, Vin de pays de Côtes de Gascogne

Deze witte wijn is gemaakt van gros manseng, chardonnay, sauvignon en semillion. Zeer heldere wijn, prachtig exotisch fruit met kruisbes. Sappige en mooie zuren. Een eenvoudige maar heel smakelijke wijn, breed inzetbaar.

La Colombette 2003, Vin de pays de Coteaux du Libron, Cuvee Demi-Muid

Deze vin de pays is gemaakt van Lledoner Pelut. Van wat? Lledoner Pelut, dat klinkt exotisch maar Oz Clarkes Druiven en wijnen biedt uitkomst. “Andere naam voor de spaanse garnacha peluda, de smaak heeft veel weg van grenache/garnacha, het enige verschil is dat aan de onderkant van het blad meer haartjes groeien dan op de gewone garnacha.” Een (b)aardig glas zogezegd. Ik vind de neus erg mooi, want ik rook cederhout, kersenimpressies, chocolade en mocca. Els noemt engelse drop. Nello noemt gedroogd fruit. De wijn heeft een goede balans en lang nahangende bitters. Deze wijn stelt twee Belle Poule Provence wijnen uit 2003 en 2004 in de schaduw. Die wijnen waren jong ongetwijfeld lekkerder, want met meer fruit.

Château de Montpezat 1997, Cuvee Prestige (Mourverdre), vin de pays d’Oc

Nello typeert deze wijn in drie woorden: tabak, rijp en rijk. Ik ruik vuursteen in de neus, het mondcontact is soepel fluwelig, goede bitters (eetwijn) en fraai nahangend.

Domaine des Aires Hautes 1999, vin de pays d’Oc (100% malbec)

Hout en terroir getypeerd. Chocolade, dikke wijn met veel inhoud en ook rondeur. Kersen. In mijn aantekeningen staat: herfstwijn, een wildragout erbij en je bent helemaal gelukkig.

Château d’Estanilles 2001, Faugères, Grande Cuvee

We proeven in een serie drie verschillende d’Estanilles, de 2001 prestige, de 2001 grande cuvee en de 2004 Le Clos du Fou. Alle drie mooie wijnen. Maar op dit moment komt deze Grande Cuvee het best voor de dag. Kersen en rokerig fruit, zegt Rob. De wijn is gemaakt van 90% syrah en kreeg 13 maanden houtrijping, waarvan 1/3 nieuwe barriques. Laurier in de neus, Mon Cherie kersenbonbons in de mond, enorm concentraat. Fluwelige wijn met verfijnde bitters. Érg mooi.

Château d’Estanilles 2004, Faugères, Clos du Fou

Deze wijn kreeg 100% nieuw hout. Ik vind de neus gesloten, de kleur heeft zelfs nog een paarse rand. De wijn is nu ontoegeeflijk, een zekere strengheid, trekt nog aan de mond. En dan zegt Rob: de wijn komt lichtvoetig over. Gek genoeg klopt dat wel. De wijn heeft al een zekere mate van rondeur. Kindermoordje zegt ook Adam, deze wijn behoren we over 5 à 10 jaar te drinken, dan is de Beauty helemaal ontwaakt.

Château Bassanel 2002, Minervois, Reserve (95% syrah, 5% carignan)

In de Languedoc heb ik een voorliefde voor Minervois, zegt Adam, die overal in de Languedoc zijn adresjes kent, maar véél goede adressen heeft in Minervois. En zie! De proef op de tong is meteen het bewijs. De Minervois maakt grote indruk. Ongelofelijk dat deze wijn in 2002 is gemaakt. Richard noemt als steekwoorden: chocolade en mocca, de wijn is vol én sappig met een hele goede balans. Mijn aantekeningen: rijke en romige neus, een zekere strengheid, laurier. Maar ook drop, leer en warmte. Voor mij de meest verrassende wijn van de avond.

Tot slot drinken we op deze heerlijke avond nog twee toppers: Château Montus 1996 Madiran Cuvee Prestige is streng-klassiek. De tannat geeft een volle, ronde eetwijn met mooie bitters. Château Haut Gleon 2000, Vallee du Paradis van Grenache heeft een perfecte balans en is prachtig op dronk. Móói glas!

Richard kwam, proefde en overwon
By in ,

Richard kwam, proefde en overwon


Er is géén proeverij bij onze sociëteit met zoveel folklore als de voorjaarsklassier: de wedstrijd. Twaalf Franse wijnen op tafel, allen geblindeerd en de leden moeten aangeven: de streek, de appellation, het jaar, de druiven, de classificatie en de producent. Goede antwoorden leveren punten op. De winnaar mag zich een jaar lang onze Proefkampioen noemen; een status die extra kleur krijgt door de Kees Mutsaers wijnkoeler, een wisselprijs waarin de naam van de Proefkampioen wordt bijgegraveerd. Richard van Oorschot kwam, proefde en overwon.

Als je gewoontegetrouw dinsdags gaat proeven, komt het natuurlijk wel eens voor dat je niet helemaal fit bent. Of licht chagrijnig. De grap is dat na twee, drie slokken wijn dat gevoel altijd wegebt. Nu ik vandaag – dinsdagavond – naar huis toe ga, valt me op dat ik een latente hoofdpijn voel opkomen… En wat erger is: ik snotter en moet vaak mijn neus snuiten. Nee hè! Niet vanavond… als mijn neus dicht gaat, kan ik goed proeven vergeten. Op de avond van de wedstrijd is dat fnuikend. Mijn eerste woorden als ik Noël zie, zijn dan ook: ik voel me niet zo goed. Noël twijfelt geen seconde, en geeft direct als antwoord: ik ook niet. Zó, wij hebben ons ingedekt als het vanavond fout gaat. Bij de wedstrijd worden jullie kleine jongens, zei Nelly eens. Want vanavond is proeven een erezaak. Ik hoor Paul mompelen: ik ben al dagenlang zenuwachtig voor vanavond. En Claartje verzucht bij de rode wijnen vertwijfeld: wááááárom doen we dit eigenlijk?

De winnaar van 2009 Rob van Ginneken en collega-jurylid Geoff Marée nemen hun taak heel serieus. Hilarisch is het moment dat Rob uit het jurylokaal terugkomt en aan de radeloos proevende leden vraagt: “Heeft iemand per ongeluk het reglement bij zich?” (we hebben een echt reglement). Natuurlijk. Dat hebben we. Net als wedstrijdproeflijsten van jaren (Kees, die zich ontpopt als onze wedstrijdhistoricus) en spiekbriefjes. Er werden dit jaar ook heuse waarschuwingen uitgedeeld bij praten en afkijken.

Na telling van de punten reikt Rob de wijnkoeler met een mooie fles uit aan winnaar Richard van Oorschot. Dat hij goed proeft, merken we iedere week. Maar zó goed? Richard kwam, proefde en overwon. Hij scoorde een overtuigende eerste plaats. Een van de jongste leden steekt proevers met bij elkaar enkele honderden jaren proefervaring in de zak. Da’s geweldig: Richard proficiat! Twee leden van de gelegenheidsformatie Black Berrys die bij de Prix Saint Hubert hoog scoorden, mogen naast Richard op het ereschot: Berry Marinussen als derde, en – yes! – ikzelf met de tweede plaats.

We proefden mooie en karakteristieke wijnen deze avond.

Champagne de Sousa, Brut Tradition

Wat niemand lukte, vanaf 1993, lukte Rob wél. Het wedstrijdreglement is aangepast en we proeven voortaan ook mousserende wijn. Psychologisch gezien leek het mij geen goed plan om te beginnen met een andere wijn dan champagne, hoewel dat natuurlijk wel een mogelijkheid was. De mooie mousse die maar blééf aanhouden, maakt de optie champagne waarschijnlijk. In de neus brooddeeg, nou dan weet je het wel. Fijne zuren en elegant: champagne om te beginnen. Lekker!

Sieur d’Arques 2008, Limoux

Een neus die overduidelijk chardonnay móet zijn: vanille, cederhout, rokerig. In de smaak mooi opdrogend en een prachtige lange afdronk. Geweldig mooi glas witte wijn.

La Soufrandise 2006, Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes

Strak geelkleurige wijn, en een héél florale, expressieve neus. Cederhout, strakke wijn in de smaak, veel inhoud, zelfs een tikje mollig. Schitterende wijn van chardonnay.

Merlot de l’Arjolle 2007 , Synthèse, vin de pays des Côtes de Thongue

Deze merlotwijn brengt Noël in vervoering. Paars nog. Mooie kruidige neus met vanille, in de smaak sappige, vluchtige zuren. Ik dacht door de warme smaak aan grenache, maar nee dus: merlot uit het zuiden.

Châteauneuf du Pape 2007 Haut Pierre, Delas

Diepdonkere kleur, zwart bijna. De neus is gesloten, vind ik. Later terugruikend: morelkers. Wijn gemaakt van 90% grenache en 10% syrah. Mijn aantekeningen zeggen: zuidelijke wijn, warme aandronk, fluwelig. 94 Parkerpunten.

Château d’Aiguilhe 2005, Côtes de Castillon

Sjonge, jonge, wat een zwartrode kleur. Gesloten neus weer. Potloodslijpsel. Merlot? Staat in mijn aantekeningen, en dat klopt voor 80%, de wijn werd met 20% cabernet franc aangevuld. Tikje ontoegeeflijke wijn, maar ook met een enorm potentieel: rijke en grote wijn. Mogen we deze in 2015 nog eens proeven?

Interessant om nog te vermelden is dat Peter van den Ende de beste proever was bij de rode wijnen.

Spaanse wijnen
By in ,

Spaanse wijnen

In Spanje zelf vermindert de thuisconsumptie van wijn én de uitvoer hapert. Zo werd in het voorbije jaar 1,509 miljoen liter minder wijn uitgevoerd. In sommige afzetmarkten is deze terugval ronduit dramatisch: in Italië werd bijna 57 procent minder Spaanse wijn aangekocht in 2009, vergeleken met 2008. Geen wonder dat wijnboeren wijngaarden rooien; gelukkig geldt dat niet voor de kwaliteitswijnen die wij doorgaans drinken. Van alle honderd flessen wijn die we in ons land drinken, komen er acht uit Spanje. Na Frankrijk (36 flessen), Zuid-Afrika (22 flessen) en Duitsland (11 flessen) staat Spanje hiermee op de vierde plaats van landen waarvan we wijn drinken. Op de sociëteit mogen we wel wat meer Spaans proeven, zei Gerard van Avendonk bij het begin van de proeverij. Buiten de indrinker (cava) en uitdrinker (PX sherry) proefden we 12 wijnen uit regio’s als Yecla, Penedes, Rioja en Ribera del Duero.

2006 Mmmm de Macabeo de Castaño, Yecla

Wijn met een wel heel slimme naam. Deze witte wijn is nogal eigenzinnig: citrus en appeltjes in de neus. Boenwas. Flink gekleurd al. Viefe, lenige smaak maar nogal astringent. Liefhebberswijn, zeker geen allemansvriend.

2004 Pozuelo Crianza, Bodega de Castaño, Yecla

Gemaakt van monastrell, syrah en cabernet sauvignon, is dit nou typisch wel een ‘vriendje’. Zeer expressieve neus waar veel plezier aan te beleven is. Berry ruikt dennebos. Ik ruik gestoofd rood fruit en kruiden, sjepdrop ook. Warme aandronk, soepele wijn, lekker rond. Hier een wildstoofpotje bij en je spelt het vijfletterige G-woord: g e l u k.

2006 Solar de Sael, Bierzo

Wijn gemaakt van de mencia druif, 10 maanden op hout gerijpt. Complexe en geconcentreerde neus: een kersenboomgaard, kruidig. De smaak laat nog tannines vechten op de tong, maar het valt op dat de tannines heel rijp zijjn, dit is lekker! Denk maar aan een smeltende bonbon in de mond, mooi concentraat.

2007 Tres Picos, Borsao

10 maanden gelagerde wijn van 100% garnacha. Rob noemde deze wijn een ‘crowd pleaser’ en dat is misschien wel zo. Maar is dat erg? Bessenlikeurconcentraat in de neus, een rubberimpressie ook, als geheel een heel rijke neus. Goed ingepakte tannines, héél veel rondeur en sap, bonbonchocolade, erg mooi gemaakte wijn waar Oom Bob uit Amerika 91 punten over heeft.

2002 Vina Salcedas Rioja Reserva

Gemaakt van tempranillo, aangevuld met mazuelo en graciano. Deze wijn maakt indruk. Jan roemt het kreupelhout, terra, compost, morel en tutti frutti. Rijke neus dus, met cederhout en terroirexpressie. Sappige kersen, rondeur, streng, toch ook een zekere elegantie, fruitgetypeerd.

2006 Monteabellon, crianza, Ribera del Duero

Gemaakt van tempranillo, 14 maanden gerijpt op Frans en Amerikaans eiken. De reserva 2004 stond naast deze wijn. Beide mooie wijnen, maar de crianza heeft een betere prijs/kwaliteit verhouding. Donkere kleur, paarse rand nog. Rijke expressieve neus met duidelijke fudge impressie. Soepel aandronk, warme en zachte tannines, veel kracht. Adam noemde dit de mooiste wijn van de avond.

2004 Carramimbre, Riserva, Ribera del Duero

90% Tinta del Pais en 10% cabernet sauvignon. 12 maanden gelagerd. Kees noemde deze wijn met eucalyptus en mint in de neus de ster van de avond. Rijke geparfumeerde neus, enorm concentraat geeft de smaak veel warmte en verfijning. Pracht van een fles!

We sloten de proeverij (wat een goed idee) af met chocolade en Sandeman Royal Ambrosante VOS Pedro Ximenez 20 jaar gerijpt. Leuk hoor. Groenig randje bij een donkerbruine kleur, dadels, rozijnen, volstrekt harmonieuze prachtige dessertwijn.

Veel te ontdekken in Italië
By in ,

Veel te ontdekken in Italië

Wijndrinkers kunnen ontdekkingsreizigers zijn in het glas. Toch zijn de wijnen in dat glas vaak gemaakt van bekende druiven, uit bekende streken. Commercieel is dat interessant, want het grote publiek koopt wat bekend klinkt. Merlot verkoopt. Of Cabernet Sauvignon. Of Chardonnay. De eerste proeverij van Ronald Fibbia was echter genieten voor de échte liefhebbers; we proefden Italiaanse wijnen van autochtone druiven. En dat is spannend! Nóóit eerder proefde ik bijvoorbeeld een Gaglliopo druif. En de hernieuwde kennismaking met Schioppetino smaakte naar méér. De Lagrein druif daar ben ik al echt van gaan houden. Proeven van bijzondere wijn uit Friuli, Campanië en Sardinië. Daarom was er na afloop een terecht applaus voor Ronald. Complimenten.

Pradalupo 2009, Roero Arneis, Fontanafredda, Piemonte

Na een prettige Spumante van Mionetto vond ik deze Arneis een héérlijk glas: een neus met roomboterbabbelaar, citrus en een impressie van jasmijn. De smaak is fris, frivool, met een klein amandelbittertje en mijn conclusie: lekkere witte wijn.

Greco di Tufo 2008, Cuttizi, Fuedi di San Gregorio, Campanië

Hans Lodewijkx ruikt een bloemenbouquet en banaan, de neus zet zich door in de smaak. Het domein is opgezet in nauwe samenwerking met de afdeling oenologie van de universiteit van Napels. Stimuleren van het gebruik van de eigen druivenrassen van de streek is een doel. Ook in deze wijn ruik ik jasmijn, maar ook viooltjes, mandarijn en een gembertoets. De smaak is vol en harmonieus, vet zonder log te worden. Een dikke wijn en toch sportief. Een mondvol wijn.

Lagrein 2007, Tieffenbrunner, Alto-Adige

Deze Noord Italiaanse wijn heeft een hele donkere kleur. Paul zei: de neus heeft de snoepjes van een Cru de Beaujolais. Dat is scherp geformuleerd. Wil ruikt bramen, roemt de body en tipt deze heerlijke wijn bij wild. Mijn aantekeningen: framboos, rondeur en héél veel spel, aangename wijn met mooie zuren.

Duca San Felice 2007 Riserva, Cirò doc, Calabrië

Wijn gemaakt van de Gaglliopo druif, die vooral in Calabrië (foto boven dit bericht) veel is aangeplant. De druif weet de droogte goed te doorstaan, zegt Jancis Robinson in haar gids voor druivenvariëteiten, en is daarom heel geschikt voor Calabrië. De wijn bezitten body, veel alcohol, zijn geconcentreerd en kwalitatief heel serieus. De wijn is opmerkelijk, vind ik. Een heel aparte neus met combinatie van cassis, bessenjenever, zweet en vuursteen. Later ook brandnetels en aardbei. Veel te ontdekken, dus. De smaak is daarna wat straf met hoekige kantjes. Dat stemt overeen met wat Jancis Robinson schrijft: laat de wijn even rijpen.

Schioppetino 2004, Colli Orientali del Friuli, Le Vigne de Zamo’

Jan benoemt de wijn met mooie zuren en jodium en lodaline in de neus: ‘de wijn komt niet zo naar me toe’. Hij oordeelt de wijn introvert. Mij valt de zwart-paarse kleur op en een neus met kersen-in-het-kwadraat. Vanille ook. Veel tannines, mooie zuren en een stevige smaak. Fris, aangenaam en sappig. Levendige wijn met veel rondeur en spel.

Edizione 2006, Cinque Autoctoni, Farnese, Abruzzen

Paul ruikt espresso, veel hout en gerookte ham, proeft zoete tannines, drop en goede zuren achterin. Na een neus met een oxydatie impressie en veel bramen, is de smaak Rubensiaans rond, zwoel en voleptueus. Wijn met sappige rondingen. Gemaakt van vijf autochtone druiven (grap: een echte PVV wijn): montepulciano, primitivo, sangiovese, negroamaro, malvasia nera.

Florus 2007, Moscadello di Montalcino, Castello di Banfi

Goudkleurige wijn, neus met wierook impressie en nogal zwaar geparfumeerd (niet storend). Hele elegante wijn met veel spel, mooi zoet en levendige zuren, goede balans. Heerlijke dessertwijn.

Wijnen van Nello
By in ,

Wijnen van Nello

Een proefavond van Nello Pischedda is prettig voorspelbaar. Het klopt gewoon altijd, en we proeven altijd fantastische wijnen. Héél vaak Italië met piraten ertussen. Wat ik nou zo sympathiek vind van onze Sardijn… hij programmeert die proeverijen zó dat Italiaanse wijnen werkelijk de krachtmeting aanmoeten en niet per se anderen de loef afsteken. Dus drinken we fabelachtig mooie Italiaanse wijnen, maar staan in mijn schriftje toch de meeste *-sterren bij Franse wijnen, of beter gezegd: bij de Bourgognes. We hadden een spannende proefavond van hoog niveau.

Tiefenbrunner 2008 Grauvernatsch, Südtirol-Alto Adige

Mijn hand had ik ervoor in het vuur willen steken, zó sterk herkende ik de Côtes de Ventoux van Juliette Avril van de werkavond. Zo’n ongecompliceerde, vriendelijke wijn. Framboosjes in de neus. Elegant. En deze wijn had zelfs wat verfijning. Zo’n charmeur, die jou onmiddellijk voor zich inneemt. Maar nee, ik zat er compleet naast: het is een hele lekkere Grauvernatsch. Tikje gemeen van Nello om die in te zetten “om te kijken of Wil deze zou herkennen.” Wil liet zich van zijn nuchtere kant zien, vertrok geen spier van zijn gezicht en determineerde de wijn feilloos. Chapeau! Dit zijn de momenten van waarheid voor iemands reputatie. Wil gaf zijn Oostenrijk-expertise gewoon extra glans. Bleekrode kleur, zei Wil, amandel in de smaak, zuren die mooi na blijven hangen.

Gevrey Chambertin 1998 Henri Rebourseau

Complexe wijn, zei Kees. Met leer in de neus en lang nahangend. Ik vond dit een ongelofelijk fraai glas: drie **(*)-sterren, waarbij dat haakje aangeeft dat het vermoedelijk nóg perfecter kan. Duidelijke tuilé kleur. Mineralen. Zéér verfijnde pinot noir neus! Herfstbossen, kastanjechampignons en zelfs een truffeltoets. Fluwelige aandronk, ingekapselde kracht. Heeft zeker nog toekomst, staat in mijn aantekeningen, waar anderen vonden dat de wijn wel op mag. Geeft niet, ik hou nou eenmaal van belegen wijnen. Deze wijn is elegant én krachtig, heeft fijne zuren en een goede balans. En dat al in de eerste serie, waar gaat zo’n avond dan naar toe?

Jaros 2003, Ribera del Duero

Wijn van 100% tempranillo, en dat haalde ik er niet uit, maar Berry bijvoorbeeld weer wel, knap zeg. Een wáánzinnig mooie neus heeft deze Spaanse wijn: overweldigende hoeveelheden rood zomerfruit, karrenvrachten gewoon. En die neus geeft steeds meer impressies: kersen, leer, humus, stalimpressies. En dan schrik je bij de eerste slok: een bekvol wijn, tjonge wat straf en met prominente bitters. De kracht overheerst iets. Maar smaken verschillen, want zie: Toos noemt de wijn elegant en zwoel.

Château Moulinet 2006, Pomerol

Man, man, wat een keuzes moet een blogger maken. Deze wijn werd voorafgegaan door twee bloedmooie flessen: Vino Nobile de Montepulciano 2006 van Poliziano en Brunello di Montalcino 2004 van Banfi. Maar dan moet de lezer maar lekker mee komen proeven, ik kies nu voor beschrijven van Pomerol. Zo vaak drinken we dat niet. Wát een instinker. Sangiovese staat in mijn aantekeningen. Desnoods had ik durven zweren dat het een Chianti Classico was. Niet dus: Pomerol. Vuursteen in de neus, strenge wijn met bittertje. Te jong. Wel veel inhoud en een goede balans. Veel potentieel ook. Kees roemt de carameltonen en kracht van de wijn. 75% m,20% cs en 5% cf.

Casalfero 2003, Castello di Brolio

Toscaanse wijn van 70% sangiovese en 30% merlot. En wéér zat ik in gedachten volkomen fout (Pauillac), bij deze wijn met een fraaie complexe neus met mooie morellenkersen. Prachtige houttonen in de neus, ik zette spontaan het glas aan mijn mond, maar tik-op-de-vingers, eerst die andere twee wijnen uit de serie proeven, dit is nummer 3! Verfijnde smaak met veel chocolade, enorm veel kracht en volstrekt zonde om uit te spuwen, hetgeen we dan ook niet doen. Hans L. vond deze wijn ‘veel te ontdekken hebben’, met wat roest/mineralen in de neus. Beauty!

Hermitage ‘Les Miaux’ 2005, Ferraton Pere & Fils

Da’s een genoegen dat we niet vaak smaken: dé Hermitage proeven. 100% syrah in deze Rhonewijn. Rozen ruik ik in de wijn, naast drop, mineralen en caramel. Sappige wijn, rondeur, kracht, kersen. Hoog geconcentreerde wijn. Adam roemt het zwarte fruit en de stevige smaak. Een belevenis om Hermitage te proeven.

Barolo ‘Lazzarito Vigna La Delizia’ 2001, Fontanafredda

Een donkere wijn met chocolade en koffie in de neus en vrij hoog in alcohol, zei Jan. Ik ruik mineralen. Een krachtige neus, veel power ook in de smaak. Zeker nog 5 jaar wegleggen, lees ik in mijn aantekeningen. Deze wijn is bepaald geen allemansvriend en nu zo jong gedronken zeker niet, inderdaad, een kindermoord. De wijn was ’s middags al gedecanteerd. Eerlijk is eerlijk, na verloop van tijd ging de wijn mij meer bekoren.

Vosne Romanee 1998, Domaine Gros

Zonder schaamrood stel ik vast dat ik deze wijn véél lekkerder vond dan de Barolo. Veel proevers waren dat niet met mij eens, dus lezers: proef eens mee met ons. Deze Bourgogne heeft een woud aan herfstbosassociaties, enorme rijkdom en verfijning in een neus die toch ook veel stallucht brengt. En jawel: daar is ie weer, de truffel! Volstrekt levendige en viefe wijn. Drop en chocolade. Weer drie **(*)-sterren. Charmante en vrouwelijke wijn, waarbij ik (helaas, helaas) aan Margaux dacht. Voor mij was dit de ster van de avond, die we afsloten met een prachtige Niepoort 1997 Vintage port.