Overzicht blogberichten

60e proefseizoen start met indrukwekkende variëteit
By in ,

60e proefseizoen start met indrukwekkende variëteit

Trouvailles, noemen de Fransen mooie vondsten. Het zestigste proefseizoen van de Brabantse Wijnsociëteit is gestart met een proefavond waarbij wij de vondsten van de leden proefden.

Guy Niziolek Champagne, Blanc de Blancs

Goudkleurig, mooie mousse, peren in de smaak en een prachtige zuren. Pittige champagne, zegt Adam.

Swanenplaats 2008, West-Friesland Auxerrois (Nederland)

Elegant, citrus en best geconcentreerd, zegt Toos. Perzik in de neus, aldus Richard. Mijn aantekeningen zeggen mooie florale neus met jasmijnimpressie, vol en evenwichtig, sappig. De onthulling is heel verrassend: wijn uit Noord Holland. Niet eerder proefde ik zo’n goede wijn uit het noorden van ons land. We gaan vooruit met wijnmaken, zegt Noël nuchter.

Spätburgunder 2007, Hauser Bühler Bickensohl, Kayserstuhl Spätlese

Zeer lichte kleur, overduidelijk pinot noir, framboosjes en toffee in de neus, evenwichtige smaak, rondeur. Fraai elegant glas.

Cono Sur Cabernet Sauvignon Carmenere 2008 Colchagua Valley Chili

Rubbertje en wat asfalt in de neus, die de herkomst verraden. Cassis, cassis en cassis, zegt Berry. Richard ruikt peper. Jonge wijn met al soepele smaak.

Lirac 2006, Cuvee Terra Ancestra, Vignerons Roquemaure

Houtgerijpte cuvee van de coöperatie van Roquemaure, gemaakt van grenache, syrah en mourverdre. Een allemansvriend, zegt Hans, met veel fruit aldus Noël. Berry ruikt vanille en Peter vdE laurier. Mijn aantekeningen: zwoele neus met kersen, volronde aandronk, mondvullende wijn, sappig en soepel fluwelig.

Château Julienas 2009 Julienas

True to type Beaujolais en dat betekent een wijn die vééeéél plezier geeft. Frambozen explosie, duidelijk gamay. Nu ook nog wat tannines, lekker!

Château de Pesquier 2007, Cuvee Prestige, Ventoux

Open neus met kersen, volle en evenwichtige wijn, stevig en alcoholrijk. Gemaakt van 70 % syrah en 30 % grenache, 9 maanden houtrijping. Zwoel zegt Kees, floraal en inktig aldus Rob. Een echte stoofpotjeswijn.

Teroldego Rotiliano 2006 Riserva, Trentino Aldige

Klassieke wijn, zegt Rob, hoge zuurgraad, begin van een stalneusje. Stoffig en aards, soepele rode wijn met veel spel.

Egri Bikaver 2006, St. Andrea, Eger, Hongarije

Chice oude wereld, formuleert David treffend. En verder: pruimen, wat menthol, beschaafd zoethout. Mijn aantekeningen: herfstbosassociatie in de ontwikkelde neus, straf van smaak met pittige tannines maar ook ontzettend veel rondeur.

Aglianico 2005, Taurasi di Fuedi San Gregorio, Campanië

Rijke neus met eucalyptus, een proever zegt zelfs: dramatische neus. Erg jong overkomend, mooi cederhout, komt langzaam los. Elegant glas.

Château Eugénie 2004, Cahors, Cuvee de l’Aïeul

Zwart als de nacht, omschrijft David de kleur. Gesloten neus nog, later stallucht, cederhout, laurier. Volronde wijn met veel kracht die charmeert door fluwelen kantjes.

Pino Nero 2001, Clessidra, Valle di Cembra

Voor mij een van de hartediefjes van de avond, wat een wijn! Pruimen, herfstbos, mooi op dronk, ik droom hier een lamshaasje met oesterzwammen bij en denk aan voorbeeldig geluk.

Château Bonalgue 2004, Pomerol

De eerste Bordeaux van de avond en wat voor een. Bij het proeven van deze wijn snap ik meteen weer het gezegde dat je altijd bij Bordeaux terugkomt… De wijn is rijk in de neus, complex, cederhout. Goed concentraat. 90% merlot en 10% cabernet franc. Heerlijk glas.

Château St. Martin de Garrigue 2007, Coteaux du Languedoc

Een van de mooiste wijnen van de avond, zwoele neus met kersenconcentraat, Mon Cherie, laurier, cederhout en veel morellen. Prachtige aandronk met een zwoel doorzettende smaak. Truffel in de neus.

Rustenberg 2004, Stellenbosch, Zuid Afrika

Adam ruikt koffie, mocca, Kees ruikt ook pruimen. Geroosterde aubergines, zegt Nello. Ik vind de neus niet gemakkelijk, boerenkool ruik ik erin, naast cederhout. De smaak heeft nog zoveel power dat ik toch echt ‘kindermoord’ in mijn aantekeningen schrijf. Mooi glas.

Clos Abadia 2006, Costeres del Siegre, Raimat

Tempranillo en merlot geven een kruidige neus met wat peper en kardemom. Aangename wijn, complex en met veel rondeur. Toppertje.

Krohn colheita port 1983

Een port van 27 jaar oud die een pachtige afsluiting vormt van deze proeverij. Krentjes en tabak in de neus, zéér elegant prachtig glas.

Barbecue met twee gezichten
By in ,

Barbecue met twee gezichten

Op 10 juli hebben we het eind van het 59e proefseizoen gevierd met een wijnsociëteit barbecue. In de weldadig groene oase van Toos was het héél goed toeven met antipasti en Weingut Ott’s Grüner Veltliner 2009 Am Berg uit Oostenrijk, een fris en opwekkend glas wijn. Bij de tijgergarnalenspiesjes schakelden we door naar Tiefenbrunner Pinot Grigio 2009, een kostelijke combinatie waarbij de witte wijn opvalt door een stevig concentraat. De sappige Chantemerle 2007 Côtes de Roussillon Villages paste prima bij de rode poontjes en liet de mond wennen aan de rode wijn. Het lekkere brood combineerde goed met de Belgische boters (lookboter en gezouten boter). De varkenshaas-satéh op de wijze van Berry combineerde wonderwel met de Château Saint-Jean, Cotes du Rhône Villages, Plan de Dieu 2008, voor velen dé verrassendste wijn van de avond. Wát een peper in de neus, zei Peter vdE en ik kon dat alleen maar beamen. Gemaakt van 67% Grenache, 22% Syrah en 11% Carignan. Dit familiebedrijf is gelegen in Travaillan ten oosten van Orange. Wijngaarden, met een gemiddelde leeftijd van 30 jaar. De grond heeft rolkeien als in Châteauneuf-du-Pape en is dermate arm dat de rendementen zeer laag zijn. Opbrengst is hier nooit meer dan 40 hl/ha. Het was een prima wijn – elegant en verfijnd – bij hamburgers, speklapjes en speenvarkenkoteletjes. Diverse complimenten hoorde ik voor de Griekse salade van Richard. Bij de lamsspiesjes bleek de Casalfero 2006, een prestigecuvee van Castello di Brolio uit Toscane, méér dan voortreffelijk. De wijn bestaat uit sangiovese en een dosis merlot. De terraszitters hoorden na verloop van tijd vervaarlijk rommelen. De blackberry en iphone-buienradars gaven toen noodweer aan ergens in de buurt van Eindhoven. We zouden nog zeker een uur droog kunnen zitten. Nah, nah, nah. Binnen vijf minuten vielen er hagelstenen ter grootte van een pinknagel. En striemende regen. Die verkoeling was heel fijn. En vervolgens zaten we onder de tent of toch weer buiten. Het weer bleef wat wisselvallig en toch voortdurend warm. Een barbecue met twee gezichten.

Nello is het smaakgeweten van de sociëteit – hij heeft altijd gelijk –, gaf aan dat de Château Gros Moulin 2000 Côtes de Bourg uit magnum het beste met kaas te combineren zou zijn. Een boers, belegen glas, maar nu nog volstrekt vitaal en zelfs met nog fruit in de neus naast een langzaam opkomende stallucht. Typisch een fraai glas voor de liefhebber. Stolwijker, Parmiggiano, Blue de Basque en Fourme d’Ambert, de vier geweldenaren die samen Pauls opmerkelijke kazen vormden. Toos’ aardbeiensoep met prosecco was een verfijnde afsluiter van een memorabele avond.

Oude wereld, nieuwe druiven
By in ,

Oude wereld, nieuwe druiven

De Romeinen brachten wijnstokken naar Hongarije, dus je kunt spreken van oude wereld, zei Elwin Arens bij de introductie van zijn maidenproeverij. De inheemse druivensoorten zijn voor ons nu betrekkelijk nieuw. Je moet echt wel wijn-wereldwijsheid hebben om cserzegi füszeres, hárslevelű, kabar of kékfrankos te kennen. Meeproeven op deze avond was een genot, want Elwin geeft zeer kundig commentaar. Wat ik heel erg waardeer is dat hij ook oprecht geïnteresseerd is om de mening van de proevers te leren kennen, een fijne houding die lang niet iedere wijnhandelaar heeft… Complimenten voor de fraaie proeverij.

Cserszegi Füszeres 2008, Frittmann

Jasmijntonen en nog andere bloemen, prachtneus, doet wel een beetje denken aan sauvignon. David noemt de neus spannend, benoemt sinaasappel en positief groen. Toos is ook van de mineralige en frisse neus onder de indruk, haar conclusie: een fijne wijn. In de smaak vind ik de bitters vrij hoog en de witte wijn is dan ook zeker geen allemansvriend, maar wel een fijne karaktervolle wijn. Wijnmaker Frittmann uit de regio Kunság werd in 2007 Hongaars wijnmaker van het Jaar.

Chateau Dereszla, Tokaji Dry 2007

Mineralige, expressieve neus, rondeur in de mond en ook een lang nahangende smaak in deze witte wijn. Overtuigende wijn vond ook David, die de rondeur en elegantie waardeert. In de neus benoemt hij grond/kleitonen en gemaaid gras. Gemaakt van furmint, aangevuld met hárslevelű en sárgamuskotály. Het wijnhuis Dereszla is in handen van de familie D`Aulan uit Frankrijk, die ook wijngaarden in St. Emilion (Bordeaux), Champagne en Mendoza (Argentinië) bezitten.

Chateau Dereszla, Tokaji Kabar 2007

Hartendiefje van Elwin. Kabar is de kruising tussen hárslevelű en bouvier, die pas sinds 2007 de naam Kabar mag dragen. De druif is een jaar eerder (2006) officieel opgenomen in de regelgeving. De druif heeft een relatief lage opbrengst en is vroeg rijp. Negen maanden gerijpt op hout. Kees noemt de wijn kruidig. Soepele aanzet, piepklein zoetje. Veel inhoud, witte wijn met pit en amandelbitters.

Erzsébet Tokaji Hárslevelű 2008, Erzsébet Pince

Fraaie witte wijn met in de neus honingtonen, asperges, perzik op sap, geroosterde paprika. De honingtonen komen ook terug op de tong, wijn met prima balans en door het zoet ook een wijn die prima inzetbaar is in gastronomie. Goede prijs/kwaliteit verhouding. De hárslevelű druif is een inheems Hongaars druivenras, die laat rijpt en vatbaar is voor de edele rotting. Deze wijn is een gedroomde partner bij Aziatische gerechten, zoals de fameuze Kung Pao kip.

Thummerer Egri Blauburger 2008

Blauburger is een kruising van de Kékfrankos (Blaufränkisch) en de Portugieser, de twee belangrijkste druivenrassen voor de rode wijn in Hongarije. Ik ruik impressies van rozemarijn, mineralen en grondtonen, een zekere warmte en soepelheid. Zeer prettig doordeweeks glas rode wijn.

Konyári Kékfrankos 2008

Wijnmaker van het Jaar 2008 Konyári heeft van kékfrankos (blaufränkisch) een rode wijn gemaakt waarvan vooral de neus mij kan bekoren. Je ruikt eraan en er komen steeds nieuwe associaties naar voren: sigarenkistjes, kruidkoek, tabak, pruimen, kreupelhout. Later ook nog wat kaneel. De smaak is sappig, soepel en aangenaam. Heel verdienstelijk glas wijn.

Ikon Cabernet Franc, Cuvee Evangelista 2007

Hartendiefje van Elwin. Hij vertelt dat Ikon, aan de zuidoever van het Balatonmeer, voor flink wat beroering zorgde door zeer betaalbare wijnen te maken (4, 5 euro) met een geweldige prijs/kwaliteit verhouding. Nou zijn er heel wat grote huizen (zoals Banfi, Mondavi) die dat doen, maar daarnaast óók prestigewijnen maken. Dit is zo’n prestigewijn, een jaar gerijpt in Amerikaans en Hongaars eiken, gemaakt van cabernet franc. Steek je neus in het glas en je ervaart meteen zo’n WOW-ervaring: dit is serieuze wijn. Rijk! Romig. Ik ruik een rubbertje, rozen en pruimtabak. Diepdonkere rode kleur. De wijn ruimt ook naar vanille van nieuw eikenhout, de smaak combineert gespierdheid met rondeur en souplesse. Een prachtige prestatie, deze wijn, waarvan veel proevers denken dat de wijn blind in een Bordeaux proeverij niet misstaat.

Tokaj wijnen
Tokaj wijnen zijn al eeuwen bekend. In 1703 bezocht de Transylvanische prins Ferenc Rákóczi de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Als geschenk bracht hij diverse Tokaj wijnen mee. Louis XIV was lyrisch en noemde Tokaj: “Le vin des Rois, le Roi des Vins”, oftewel “de wijn van koningen, de koning der wijnen”. Sindsdien werd de magisch dessertwijn door vele koningen, keizers, tsaren en andere hoogwaardigheidsbekleders gedronken. En wij kunnen ons dus ook een beetje koninklijk voelen door een hoekje in de kelder te reserveren voor dit gouden vocht. Het is een ideale feestwijn bij verjaardagen, kerstmis, Pasen of om gewoon een druilerige dag een gouden randje te geven.

De edele rotting, hoe werkt dat? In de herfst zijn er ideale omstandigheden door de combinatie van mistige ochtenden en zonnige middagen voor nobele rot, oftewel botrytis cinerea. De opkomende zon verjaagt de mist en verwarmt de druiven. Dit is het moment waarop de edele rotting schimmel heeft gewacht: de schillen van de druif worden poreus en vocht kan ontsnappen. De druiven krijgen daardoor een hogere concentratie suiker en schrompelen als rozijnen in. Het ziet er niet mooi, zelfs vies, uit, maar is een Godsgeschenk! De aangetaste druiven worden vervolgens met de hand geplukt en gemeten in een emmer of puttonyos, die ongeveer 20-25kg weegt. Deze puttonyos worden vervolgens in verschillende hoeveelheden toegevoegd aan 136 liter basiswijn. Een uiterst kostbaar procédé en daarom gaan steeds meer huizen in Tokaj over op drogere wijnen. Wat weer zeer te betreuren is.

Chateau Dereszla Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2005

Beide Tokaj wijnen zijn mooi, constateert Wil terecht. Het ligt aan persoonlijke smaak waar de voorkeur naar uit gaat. Paul roemt de 3 puttonyons. Die geeft een perzik associatie in de neus, heeft een soepele aanzet en goede harmonie. Ook duidelijke impressie van honing. Dit is een prachtig harmonieus glas, dat bovendien betaalbaar is.

Gróf Degenfeld Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000

Dit is de kostbare variant, die iemand die geen miljonair is, vooral bij feestelijke gelegenheden zal schenken. Of om extra luister bij te zetten als je hele goede vrienden wilt onthalen. Elwin vertelde dat zo’n aangebroken flesje door de concentratie zoet lang in de koelkast goed blijft. Zó beschouwd komt die Koninklijke wijn dus weer helemaal binnen bereik. En da’s fijn, want de neus geeft abrikoos associaties, jammig. Ik ruik natte stro, kruidkoek en carameltonen. In de mond werkelijk adembenemend prachtige zoet/zuur balans. Deze dinsdag werd met zo’n slotwijn een feestje. Prachtige wijn om ons 59e seizoen mee af te sluiten.

Langs de grenzen van Duitsland
By in ,

Langs de grenzen van Duitsland

Claartje Grielis componeerde een proeverij ‘langs de grenzen van Duitsland’. Na de Cremant d’Alsace 2002 (aangezien voor een gerijpte champagne), proefden we twee witte series. In serie 1 bleken drie Elzasser wijnen te staan (pinot gris, gewurztraminer en riesling), in serie 2 drie Oostenrijkse wijnen (grüner veltliner, sauvignon blanc en chardonnay). Daarna volgden een rode serie met vier pinot noir wijnen uit de Ahr, gevolgd door drie Oostenrijkse wijnen (Blauer Zweigelt, Blaufränkisch en Merlot), vervolgens proefden we nog drie dessertwijnen. In de witte series was er een groot onderscheid in smaken, bij de rode serie sloeg na bekendmaken van de wijnen de vertwijfeling bij mij toe.

Riesling Schlossberg Grand Cru 2005, Paul Blanck

Riesling tonen, mineraal-getypeerd, vanille ook. Sappige en tikje vluchtige smaak, goede balans. David ruikt natte kiezel, appelstroop en geeft aan dat de wijn een betere spanningsboog zou kunnen hebben, de wijn mist wat inhoud in het midden. Desalniettemin: prima wijn.

Esterházy, Chardonnay 2008 Lama, Neusiedlersee-Hügelland

Deze Oostenrijkse wijn kreeg weinig goede kritieken, maar ik ben er toch wel van gecharmeerd. Enorm houtgedomineerd, maar toch wel herkenbaar als chardonnay. Volgens mij wil de maker hier een Meursault type wijn maken en dat is uitstekend gelukt. De wijn schreeuwt erom om iets bij te eten, ik dacht bijvoorbeeld aan een bruschetta met kippenlevers of zo, en dan ontplooit zo’n wijn vaak als een pauwestaart. Een heel verdienstelijk glas, voor de liefhebbers. Het wijndomein is hypermodern (zie foto boven dit bericht).

Weingut Kreuzberg, Cuvee Noir 2008, Ahr

Jongens, jongens, wat baalde ik bij deze serie. Vier Ahr wijnen en ik had dat niet in de gaten. Luttele maanden geleden bezochten we deze huizen. Dat is dus bizar slecht voor mijn zelfvertrouwen. Links op de foto weingut Kreuzberg. Deze wijn is donker, maceration carbonique gisting en dus yoghurt-achtige neus met fruit. Hans vdH dacht zelfs aan flessen zwarte bes, zoals hij die in Spoordonk vroeger ging plukken. Mijn notities zeggen over dit aangenaam glas: vluchtige aandronk, veel zuren, mist wellicht wat body, allemansvriend. De wijn is gemaakt van dornfelder, regent en portugieser.

Weingut Kreuzberg, Spätburgunder Devonschieffer 2008, Ahr

Dit vond ik in deze serie het glas dat de meeste indruk maakt. Lichtrode kleur, duidelijk pinot noir. Caramel en ceylonthee in de neus, cederhout van sigarenkistjes ook. Levendige wijn met goede zuren, goed spel in de wijn. Waar ik in Duitsland op studiereis de wijnen van Deutzerhof duidelijk hoger aansloeg, kwam nu Kreuzberg het lekkerste over. De Deutzerhof wijnen die Claartje schonk, waren misschien wel hoger in kwaliteit, maar ook nog te bitter (Cuvee Balthasar 2007) of veel te hoekig/jong (Grosses Gewachs Mayschosser Mönchberg 2007). Wie beiden in de kelder heeft, drinkt éérst Kreuzberg of schenkt de Deutzerhof geruime tijd tevoren in een karaf over.

Esterházy Merlot 2007 Schneiderteil, Neusiedlersee-Hügelland

Dat ze in Oostenrijk goed uit de voeten kunnen met merlot bewijst deze wijn. Er was nog wel wat kritiek: Nello vind het middenstuk van de smaak ‘leeg’, David vind de wijn jamachtig. Ik heb louter mooie woorden in mijn aantekeningen en twee *-sterren: kruidige neus met een rubbertje, goede balans in de smaak met duidelijke fluweeltoets, zéér aangenaam glas.

Esterházy Blaufrankisch 2007 Föllig, Neusiedlersee-Hügelland

De écht goede proevers gaan voor de wijn van autochtone druiven, zoals deze Blaufränkisch. Mijn aantekeningen zeggen: cederhout, strak en straf met nogal wat bitters. Jan gaat echter helemaal uit zijn dak van deze wijn: morellenkersen, pruimen, framboos, kruiden en een pepertje. Ook Gerard noemt deze wijn de lekkerste uit de serie. David ruikt drop, gember en framboos en zegt dat de wijn vooral wint op balans en elegantie. Ik buig diep mijn hoofd.

Weingut Schäfer-Fröhlich, Riesling Auslese 2007, Nahe

Op de fles van deze wijn staat de naam van de wijngaard, die de wijn absoluut een extra charme geeft en waar je je tong over kunt laten struikelen: Schlossböckelheimer Felsenberg. Wát een wijn: in de neus een karrevracht ananas, enorm fruitgetypeerd. Ook wat caramel, uitstekende zuren en goede concentratie, dit is een reflectiewijn in optima forma. Jummie-in-het-kwadraat.

Hans L heeft een associatieve geest en bedacht dat als de proeverij ‘langs de grenzen van Duitsland’ heet, het bijzonder gepast is om een wijn te schenken van de beschermheilige van de reizigers, Christoffel. En zo proefden we nog een Beerenauslese wijn van de Findling druif, een natuurlijke mutatie van de Müller Thurgau. Bijzonder. In de neus zaten tonen van zoethout en anijs.

Zomerwijnen voor fijnproevers
By in ,

Zomerwijnen voor fijnproevers

Gul, expressief, feestelijk uitgelaten en ongecompliceerd. Een glas koele Beaujolais is dé zomerwijn bij uitstek. Elf plaatsen hebben een eigen appellation controlee: de crus de Beaujolais. Hans van der Horst laat al vele jaren nu en dan die crus naast elkaar proeven. Daar ben ik hem zeer dankbaar voor, want er is nu een vak in de kelder gereserveerd voor Brouilly en Morgon, die ik op deze proeverijen heb leren waarderen als de crus die mij het best bevallen. De nuances en verschillen proeven tussen de Crus is niet eenvoudig, onderscheiden om welke appellation het gaat, dat is écht een werkje voor de fijnproevers.

Domaine des Braves 2008, Regnie, Paul Cinquin

Het eerste glas dat op tafel stond en wat mij betreft een van de beste. Het méést true-to-type. Paars violet van kleur, een gulle neus met veel expressie, goede en liefelijke zuren en een sappige en milde smaak. Charmeur.

Chateau du Chapitre 2007, Brouilly

Helderrode kleur, in de neus een combinatie van framboos en mineralen en een smaak die opvalt door een combinatie van sap, strengheid en een bittertje. Aangenaam.

Domaine Gaget 2007, Morgon Cote du Puy

Zeer lichte kleur, een neus met een stinkertje, even dacht ik zelfs onzuiver, een volle smaak met wat mineralen/steen, robuust en met veel kracht. Nello noemt de wijn verleidelijk.

Domaine Desperrier 2007, Moulin-a-Vent, Clos de la Pierre Monopole

Claartje ruikt bloemen, ik ruik ook nog kreupelhout in de verfijnde neus. Dit is een goede wijn die nog wel even mag liggen, er zijn nog wat tannines, goede zuren en hangt mooi na.

Domaine Desperrier 2005, Moulin-a-Vent, Clos de la Pierre Monopole

En zó worden je wensen meteen vervult: Hans zette in de laatste serie drie 2005 Crus naast elkaar. Ik hoorde veel goedkeurend gemompel bij deze vijf jaar gerijpte wijnen. Adam ruikt in de Moulin-a-Vent anijs en mint. Het is een serieuze neus: rijk! Zelfs wat lichte truffel. Mooie zuren, ik vind de neus zelfs iets beter dan de smaak, de wijn smaakt na afloop fantastisch bij de reblochon van Paul.

Domaine de la Creuze Noir 2005, Julienas, D en C Martin

Rob noemt deze wijn een crowd-pleaser (allemansvriend) en geeft de voorkeur aan de Morgon 2005. Ik vind dit misschien wel de mooiste wijn in de proeverij. Doffe kleur. En de neus is – wat staat in mijn aantekeningen? – vies! Rioolputje. Vies, staat er. De gamay is zich dus aan het ontwikkelen naar een Bourgogneneus, een stalluchtje, mest. De smaak is echter waanzinnig mooi: aangenaam, rondeur, vlot en frivool. Hmmm. Als je dit in de kelder hebt, puur geluk.

Domaine Gaget 2005, Morgon Cote du Puy

De mooiste wijn zegt Rob. Ik ruik licht caramel, kreupelhout, de smaak is volslank, best wel prettig, een goede balans en – toegegeven – héél verfijnd.

Domaine des Chazelles 2000, Vendange de Novembre, J Ghaland

Dit is een curieus glas: chardonnay die geoogst is in november. Het domein ligt in Viré-Clisse. In de neus: griotten en marsepein, Sinterklaasneus, een zweem van jasmijn ook. Dikke wijn, vrij hoog in alcohol en ook in bitters. Waar je misschien door de neus een zoete wijn verwacht, is het een kurkdroog glas. Wijnvriend Henk – die Hans aan zijn fantastische collectie Crus helpt en goed thuis is in Beaujolais – geeft aan dat de wijn prima combineert met ganzelever. Die dromen we er even bij.

Grosses Gewächs uit Rheinhessen imponeren
By in ,

Grosses Gewächs uit Rheinhessen imponeren

We proeven Rheinhessen. Elf flessen Grosses Gewächs. Acht Rieslings van vier tophuizen uit Rheinhessen, ter vergelijking drie Rieslings uit Nahe, Pfalz en Rheingau en sluiten af met van ieder Rheinhessen wijngoed een Beerenauslese of Trockenbeerenauslese. Inderdaad: dat is een droomscenario. Hans Lodewijkx regisseerde de proeverij met de precisie die Duitsers wereldwijd faam bezorgt. 17 *-sterren staan in mijn aantekeningen bij de elf GG flessen en daarna nog eens 10 *-sterren bij de zoeterikken. Het was een memorabele avond. En een prettig vooruitzicht dat Hans nog meer Duitse gebieden in proeverijen aan bod wil laten komen.

Niersteiner Ölberg 2007 GG, Kühling-Gillot, Bodenheim

Zweem van goud. Een neus met mineralen, meloen en kruidigheid. Deze wijn lijkt iets ronder dan de Niersteiner Pettenthal 2006 GG, die een veel expressievere neus heeft. We drinken een wijn met veel inhoud die fraai complex is. Verfijnde wijn. Afkomstig van de Roter Hang (zie foto).

Höllberg 2007 GG, Weingut Wagner-Stempel, Siefersheim

Hartendiefje van Hans. Toos noemt de neus expressief, exotisch en de wijn heel verfijnd. Ik ruik wat peer en veel mineralen, maar denk dat de neus zelfs nog gesloten is. Nu een milde wijn met goede positieve zuren.

Heerkretz 2007 GG, Weingut Wagner-Stempel, Siefersheim

Toos noemt deze wijn iets boerser. Ik vind het een flirt! Het kan verkeren. Jammer dat de neus nog weinig geeft. Hans vertelt dat we deze wijnen eigenlijk nog 3 à 4 jaar zouden moeten laten liggen. Op de tong is deze wijn heerlijke sappig met goede, milde zuren, een uitstekende balans en een flirterige aantrekkelijkheid.

Kirchspiel 2007 GG, Weingut Wittmann, Westhofen

Veel te jong om nu te proeven, maar we beleven al wel plezier aan de wijn. Dat komt door een hele rijke neus met mineralen. Hele viefe zuren die de wijn elegantie geven. Ik leer hier dat klei in de grond de wijn meer fruit en rondingen geeft, waar kalkgrond een mineraliger wijn oplevert. David benoemt het fruit als rijpe grapefruit. Erg mooi glas.

Hubacker 2007 GG, Weingut Keller, Flörsheim-Dalsheim

We proeven twee jaren van deze wijnakker van hetzelfde huis. De foto boven dit artikel is van de plaats waar dit wijngoed is gevestigd. De jongste wijn is naar mijn idee gesloten, moet nog liggen, wel een vriendelijke wijn met goede balans. Richard ruikt méér, dat hij benoemt als peer, jasmijn en lavendel. Deze wijn is een ongeslepen diamant.

Hubacker 2006 GG, Weingut Keller, Flörsheim-Dalsheim

Nee… dan de wijn die één jaar ouder is. Een rijke neus met roomboterbabbelaar, mineralen en een stalimpressie. Wowow! Deze wijn geeft zich nu goed: een geweldig zoetje die de wijn rondeur geeft en hapsap, prachtige balans. Ik ben erg onder de indruk.

Drie flessen waren er deze proefavond geblindeerd en iedereen geeft over deze wijnen een mening. Ik kan me niet herinneren dat dit eerder gebeurde. Zo kreeg het blindproeven toch een plaats op deze strakke proeverij. De Bockenauer Felseneck 2007 GG van weingut Schäfer-Frohlich uit de Nahe is een tikje kruidig en nog wat wild in de mond. Kiedrich Grafenberg 2007 GG van weingut Robert Weil uit de Rheingau heeft méér: body, concentraat en verfijning. Erg mooie wijn. Jan roemt het tropisch fruit, Paul noemt de wijn mollig en Nello zegt de wijn vooral door de mineralen lekker te vinden. Wat mij betreft was de Pfalz wijn uit deze serie helemaal top.

Forster Pechstein 2007 GG, Reichsrat van Buhl, Deidesheim, Pfalz

Richard noemt deze wijn vrolijk. David zegt rijk maar kort. Nello proeft wit fruit en zegt de wijn schitterend te vinden door de complexiteit. De neus geeft mineralen en peer. De smaak is sappig met viefe zuren. Hele goede balans. Bij terugproeven komt de neus helemaal open: geurig en verfijnd glas.

Serie Zoeterikken

Weingut Keller, Cuvee Pius 2005, Beerenauslese

Lichte kleur, tikje waterig zelfs. Neus met mango, perzik en botytristonen. Liefelijke en harmonieuze wijn met perfecte balans en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Weingut Wagner-Stempel, Höllberg 2004, Beerenauslese

Wijn gemaakt van druiven die zijn aangetast door de edele rotting (Edelfaulle, zie foto). Dat zulke lelijke druifjes tot zo’n goddelijk drankje leiden, waarbij zelfs de meest verstokte atheïst gaat twijfelen aan zijn in graniet gebeitelde overtuigingen. Oud goudgeel. Een wijn waar je aan blíjft ruiken: rijpe perzikken, anijs, venkel en vooral heel veel rabarbercrumble. Prachtige zuren en dezelfde rijpe perzikken in de smaak. Wow-wijn! Ik vind deze wijn nagenoeg perfect: drie *-sterren. Zoveel is zeker: dit is een Hemels glas.

Weingut Kühling-Gillot, Ölberg 2007, Riesling Louis, Trockenbeerenauslese

Dit is een wijn om met gesloten ogen en nipperderwijs te genieten. Volle wijn met rondeur, geconcentreerd perziksap. De neus doet me denken aan de geconcentreerde olie-achtige geur van de oude stoommachine in het textielmuseum (positief).

Weingut Wittman, Morstein 2003, Trockenbeerenauslese

Morstein staat hiernaast op de foto. Mineralen, goede zuren en toch een volronde smaak, geweldig diksap, nee: nectar.

Ambitie blijft overeind na GP Saint Hubert
By in ,

Ambitie blijft overeind na GP Saint Hubert


Team Blackberries (Berry Marinussen, Richard van Oorschot en Nello Pischedda) en W-watchers (Noël Geisen, David Koenen en Peter van den Besselaar) slaagden er vandaag niet in een podiumplaats te bemachtigen bij de 27e Grand Prix Saint Hubert, de ultieme uitdaging voor de wijnliefhebber. We legden een goede basis met broodjes van Prinsheerlijk, waarbij de Amsterdamse ossenworst het populairst was. Bij de tien rode wijn kregen we veertien landen/gebieden; per wijn konden de teams dan vervolgens kiezen uit vijf landen als herkomst. Samensteller Fred Nijhuis (foto) nam iedereen flink bij de neus – en voelde dat ook wel een beetje aan – door dit jaar géén Franse wijn op te nemen. Daar reken je niet op. En ieder jaar staat er wel een écht curieus glas bij, dat was dit jaar de rode cornalin uit Zwitserland. Nóóit eerder gedronken, maar absoluut een goed glas wijn.

We proefden achtereenvolgens: pinot noir uit Kaiserstuhl/Duitsland, cornalin uit Valais/Zwitserland, mencia uit Bierzo/Spanje, Carmenere uit Chili, zweigelt uit Oostenrijk, corvina en cordinella in Amarone de Valpolicella/Noord-Italië, shiraz uit Australië, cabernet sauvignon uit Californië, merlot uit Paarl/Zuid Afrika en Malbec uit Argentinië. We hadden dit keer onze tijd héél hard nodig, nadat we in stilte een uur lang ieder individueel de wijnen hadden besnuffeld en de proef op de tong namen. We genoten daarna van de traditionele Nam Kee lunch (het restaurant is vernieuwd en nu horen de karakteristieke badkamertegels aan de wand helaas voorgoed tot het verleden) en koffiedrinken en mensen kijken op de Waagmarkt. Fred Nijhuis maakte in de middag bekend dat de winnaars (team Vinos) 8 van de tien wijn goed wisten te plaatsen. Respect! Natuurlijk hadden we nog veel na te praten, want in een team sneuvelen goede antwoorden altijd in de discussie. Enfin, één ding is zeker: de ambitie om een podiumplaats te behalen blijft overeind.

Op het Wine & Food festival proefden we verschillende Rosés in een hele prettige entourage. Daarbij vielen de Cabernet de Saumur 2009 van Langlois Chateau op als een fijne terraswijn, de Musar Jeune Rosé 2008 uit de Bekaa Vallei in Libanon als een eigenzinnige eetwijn. Champagne Grand Rosé van Gosset is een feestelijke en opwekkende champagne. Van Château Simone 2008 Palette Rosé was ik enorm onder de indruk (wel kostbaar spul): venkel, rozemarijn en mint in de neus, rondeur en pit in het glas met een heel serieus bittertje. Prachtglas van grenache, cinsault en mourverdre.

Herken de Duitser, of: hoe neem ik veel proevers bij de neus...
By in ,

Herken de Duitser, of: hoe neem ik veel proevers bij de neus...

In zes series steeds een Duitse wijn herkennen, vijf series van twee en een van drie wijnen. Je kunt hier verschillende strategieën volgen: letterlijk determineren wát is de Duitse wijn (bijvoorbeeld beoordelen op ‘bloemigheid’)? Een goede huis-tuin-en-keuken-techniek lijkt mij: dit is zó lekker, dat is de Duitse wijn. De scepticus redenereert dan weer andersom: dit is zó lekker, dat kan niet uit Duitsland komen. Berry verzamelde flessen uit allerlei gebieden in Duitsland. En had veel plezier in mijn aankondigingsmail van de proeverij (“Dat moet te doen zijn”). Peter van den Ende zei naar de proeverij rijdend: als hij nou eens Zwitserse, Oostenrijkse en Elzasser wijnen ernaast zet… Ik hoefde niet eens lang na te denken… om mijn grote mond wijselijk te houden. Oef! Zó had ik niet over de proeverij nagedacht. Nu ik de proeverij op papier nog eens bekijk: twee series tegen Oostenrijk, een tegen Zwitserland, een serie tegen Frankrijk en Italië, dan een serie tegen Italië en tot slot als klap op de vuurpijl een Duitse wijn tegen een Franse Grand Cru Classé. En steeds druivensoorten die kloppen. Ik heb bewondering voor de deskundige wijze waarop Berry Marinussen de proeverij componeerde. Geweldig goed gedaan!

De Duitse weissburgunder is wat mij betreft vergelijkbaar met de Oostenrijkse weissburgunder. Achteraf blijkt de Duitser bloemig te zijn. Oke, bij de serie met riesling determineer ik de bloemige wijn dus als Duitser. Fout! De Prinz von Hessen 2007 uit Rheingau heeft ’t niet, terwijl de volgende wijn het wél heeft. En zo pakt Berry de proevers steeds bij de neus…

Riesling Smaragd 2007, Weingut Alzinger, Wachau, Oostenrijk

In de neus bloemig en mineralig. Peren ook. Sappig glas, true to type riesling. Mooi hoor. Paul noemt de wijn een zonnetje in het glas, zuiver en met goede balans. Hans L. zegt de wijn kruidig te vinden. Wijn die 96 punten krijgt van onze Amerikaanse vriend Robert P. En een hartendief van Berry.

In de eerste rode serie staan Spätburgunders.

Spätburgunder 2007, Walporzheimer Krauterberg, Dagernova, Ahr

De Zwiterse spätburgunder vind ik een tikje kortaf. Deze Duitse wijn heeft een doorzichtige kleur met bruine rand. Evident caramel in de neus, best aangenaam, maar ook iets stoffigs. De smaak is… wat zal ik zeggen… streng, met amandelbittters, tannines die verraden dat wellicht de steeltjes van de druiventrossen zijn meegeperst. Houtrijping? Duidelijk een liefhebbersglas.

In de (kostbare) serie die volgt, waardeer ik de Duitse wijn minder, een Spätburgunder 2005 van weingut Bernard Huber. De Passopiscario 2005 uit Sicilië is fraai, maar de Bourgogne steelt wat mij betreft de show.

Beaune Champs-Pimont 2007, Premier Cru, Domaine Jacques Prieur

Paars donkere kleur, prettige neus met framboos. Volle, ronde smaak met veel goede zuren, bittertje in de afdronk. Jan roemt de geweldige neus met bakken rood fruit, laurier en stallucht. Nello noemt de kersen in combinatie met mooie zuren. Fijn glas.

Weingut Ziereisen, Syrah Tafelwein 2007, Gestad

Syrah uit Duitsland, jawel. Krijgt ook nog 91 punten van Gault Millau. Volkomen terecht. Bessige neus met iets stoffigs en onbestemds, mooie zuren in de smaak, bitters. Geen overdonderende complexiteit (mag je dat verwachten?), maar zeer correct glas en fijn om te genieten. Noël noemt de neus een ‘Hermitage’ neus en herkent acuut de syrah, ook aan de koffie in de smaak.

Planeta 2006, Syrah, Sicilië

Hans vdH zegt dat de wijn véél smaak heeft, véél body en modern gemaakt. Ik ken de neus enige verfijning toe, en ruik Mon Cherie kersen, chocolade en vijgen. Dit is een mollige, volronde wijn, sappig met veel inhoud en ook nog een goede balans. Dit glas heeft véél te bieden, expressief!

In de laatste serie gebeurt precies wat ik verwachtte. De Grand Cru Classé delft het onderspit tegen een wondermooie Duitse rode wijn. Wowowow!

Weingut Knipser, Pfalz, Cuvee X 2006, Pfalz

Donkere kleur, zwoel expressieve neus met anijs en mint. Volle wijn in de aanzet, de tannines plakken nog aan de tanden. Maar dan vóóral heel veel verfijning en elegantie. Wow, respect past bij deze wijn. De wijn zet een Château Belgrave 2003 in de schaduw. Cuvee X is het paradepaardje van het wijndomein, helemaal gebaseerd op de klassieke Bordeaux blend: cabernet sauvignon, cabernet franc en merlot. De wijn is met de grootst mogelijke zorg gemaakt. Met een groene oogst in de zomer, dat is het wegknippen van trossen, om de opbrengst te verminderen en de kwaliteit van de trossen te vergroten. Handgeplukt, beginnend in oktober en vaak doorlopend tot november. Met strenge selectie van druiventrossen vóór de persing. Alle druiven worden gekneusd, nadat de trossen zijn verwijderd. De gisting vindt plaats na de traditionele methoden van fermentatie. De jonge wijn verblijft korte tijd op tanks, waarna de wijn in houten vaten de malolactische gisting ondergaat. Het appelzuur wordt omgezet in het milde melkzuur, en de wijn wint in zachtheid en volheid. De rijping in barriques van verschillende soorten duurt maar liefst 28 maanden. Toch was dat hout in deze wijn enorm goed verweven en was het de Franse Bordeaux die me tegenstond vanwege de dominante houttonen. De cuvee X heeft zoete tannines, zegt Nello, veel zwarte bessen en is goed gebalanceerd. Mooi om zo’n topwijn uit Duitsland te proeven!

Rhône biedt aantrekkelijke diversiteit
By in ,

Rhône biedt aantrekkelijke diversiteit

Liefhebberswijnen van vaak enigszins onbekende appellations of van bijzondere druiven spreken mij altijd geweldig aan. Immers: wanneer drink je nou mousserende Saint Péray? Of Cassis? Wijn gemaakt van Jacquèredruiven? Een witte zoete Rasteau als uitdrinker? Richard van Oorschot heeft in zijn maidenproeverij die wijnen op tafel gezet. De gebiedsafbakening Rhône heeft hij ruim geïnterpreteerd.Een originele keuze van Richard, die ons Rhône laat proeven van Noord tot Zuid, van Oost tot West.

La Badiane 2007 Cuvee Deux Soeurs, Cassis

Deze witte wijn van 50% clairette, 30% bourboulenc en 20% ugni blanc is meteen een hartediefje van Richard. De wijn kent een opbrengst van 32 hl/ha. De neus geeft een citrus en peerassociatie, de smaak is stevig, vettig zelfs, waardoor ik de wijn al snel als eetwijn kwalificeer. David roemt het chique hout, de neus met marsepein, pijptabak en abrikoos. Opmerkelijk glas.

Domaine des Escaravailles 2009 Cuvee La Galopine, Cotes du Rhone Villages Rasteau

45% marsanne, 45% rousanne en 10% viognier zit in deze witte wijn. Nello zegt dat de witte wijn veel inhoud heeft, heel fris is met notenassociatie en sinaasappel. De wijn heeft een groenzweem, de neus geeft brandnetel, wat zweetlucht (kattepis) en kruisbes. Veel fruit, goede balans, prachtig terroirbittertje in de afdronk. Ook dit vind ik een eetwijn, die goed zou moeten combineren met een lekker visje in botersaus. Geen allemansvriend, wel apart.

Saint Joseph 2007, Cuvée Badel, La Tache

Hartendiefje van Richard. Altijd fijn als een wijn een goed verhaal heeft, dit is zo’n wijn. Vrienden die met elkaar enkele wijngaarden kopen en zich meteen tooien met de naam ‘La Tache’. Lachen! Ik ben ontzettend onder de indruk van de neus: peperig, máchtige morellenkersen. Toch ruik ik ook iets stoffigs, oude kleding, een kloostergang. Paarszweem in de kleur nog. De smaak is hap sap lekker, duidelijke rondeur. Medium concentraat, ouderwets gemaakt, tikje boertige wijn staat in mijn aantekeningen. De wijn heeft nog tannines en een bitter in de afdronk. Richard vertelt daarna dat de druiven niet zijn ontsteeld, mogelijk geeft dat de wijn die boertige impressie (die niet verkeerd is). Heel origineel, authentiek glas van 100% syrah.

Crozes Hermitage 2006, Vieilles Vignes, Robert Rousset

Cuvee Les Picaudieres is de wijn die we proeven. Rood fruit in de neus: bramen en kersen. In de kleur als enige ontwikkeling. In vergelijking met de Saint Joseph (die ik erg kan waarderen) geef ik toch de voorkeur aan deze wijn vanwege zijn frivoliteit en lekkere sap. Een viefe, vlotte jonge juf met fotomodel allure. Zo staat het echt in mijn aantekeningen.

Château Miraval 2006 Cuvee Natouchka, Côtes de Provence

Dit is nou zo´n wijn die ik graag eens zou volgen en ieder jaar uit de kelder een opentrekken. De neus was nu nog gesloten, iets van wierrook en een lichte rubbertoets. 90% syrah en 10% cabernet sauvignon. Duidelijk geen allemansvriend, een wijn met veel kracht, eetwijn. Goede balans en toch ook rondeur als je de wijn in het glas wat tijd gunt. Mon cherie kersen in chocolade. Kees noemt kruidigheid, leer en gestoofde pruimen. En Wil werd geïnspireerd door de fotomodel-metafoor en noemde deze wijn “dan Moeder Overste”. Een serieus glas, zoveel is duidelijk.

Château la Nerthe 1999 Châteauneuf du Pape

Een heerlijk glas waarbij de 14,5 procent alcohol niet stoort. De opbrengst is maar 25 hl/ha. Gemaakt van 53% grenache noir, 27% syrah, 15% mourverdre, 4% cinsault en 1% andere druiven. Kees noemt deze wijn “een vitale opa”. Nello zegt dat de zuren de wijn spanning geven. Gerard roemt de complexe neus, krachtige zuren en milde bitters van de elegante wijn. De neus is uitgerijpt met leer, tabak en stalimpressie. Verfijnde zuren, goede balans en mooie rondeur. Deze gerijpte wijn doet ogen glinsteren.

Domaine de la Janasse 2000, Châteauneuf du Pape

Sigarenkistjeshout, framboosimpressie. Rondeur en verfijning in de smaak, heel harmonieus is deze wijn van 100% grenache. Lage opbrengst 25à 30 hl/ha. En mooie oude druivenstokken van 70 tot 95 jaar oud. Kruidigheid met pit, noemt Gerard deze wijn. De wijn combineert elegantie en kracht.

Piraten steken Franse wijnen de loef af
By in ,

Piraten steken Franse wijnen de loef af

Kees van de Wiel brengt dertien wijnen op tafel tijdens de blindproeverij met het thema Frankrijk met piraten. Als ik naar mijn aantekeningen kijk, zie ik dat de sterren meestal bij de piraten staan. Alleen de Côtes de Nuits Villages ‘wint’ met gemak van de Nieuwzeelandse pinot noir. Kees heeft enkele duidelijke verrassingen voor ons in petto. Zo charmeert de Bardolino. Een naam met zo’n twijfelachtige reputatie dat ik die nooit koop, maar zie: ik kan gerust mijn mening herzien. Zo wint de Hongaarse Pinot Gris van eenzelfde wijn uit de Elzas. En wint een Bordeaux blend uit Zuid Afrika het van een beste burger van de rechteroever. Zo manifesteert op de proeftafel het karakter van Kees zich heel duidelijk in de glazen: Kees is niet alleen in het dagelijks leven een wereldreiziger, maar bereist de hele wereld óók in het glas. Met een neus voor mooie vondsten. Na afloop constateerde Wil terecht dat het een leerzame proeverij was waarin we prettig veel aandacht gaven aan de wijnen. Chapeau.

The Ned 2009, sauvignon blanc, Marlborough, Nieuw Zeeland

Een wijn waar je voor valt of niet. Waterige kleur met een heel stuivende neus waarin de goede verstaander onmiddellijk sauvignon blanc herkent: de geur van perzik en abrikoos, maar vóóral kruisbes. In de mond is deze wijn heel fris en fruitig. Een bijzonder vrolijk glas.

Pinot Gris 2008, Huba Szeremley, Hongarije

Prachtige commentaren krijgt deze wijn, die wordt gemaakt in Badacsony, aan de noordzijde van het Balatonmeer. Soms wel een tikje tegenstrijdig qua bewoordingen. Noël roemt de zwoele aanzet en zegt: dit is een ‘deftige’ wijn. Wil zegt de neus is nog gesloten. Hij ruikt en proeft terroir. Toos ruikt mint, proeft een klein zoetje, zachte zuren en noemt de wijn krachtig en ‘verfijnd’. Peer ruik ik zelf in de neus, goede zuren in de smaak met amandelbitters, mijn conclusie is een mooi ‘streng’ glas.

Bardolino 2008, Masi, Veneto Italië

Deze naam associeer ik met grote twee literflessen die de grote winstpakkers zijn van pizzeria’s en italiaanse restaurants die de huiswijn aanbieden tegen een prijs waarbij de inkoopprijs zes keer over de kop gaat. Imago’s van wijngebieden komen te voet en gaan te paard. De wijn is paars en donkerkleurig. Ook hier weer wat tegenstrijdige beoordelingen, want zoveel mensen als er zijn, zoveel meningen. Hans noemt de neus ‘warm’. Berry heeft het over een fijne aanzet en een ‘koude’ wijn. Nou kunnen die twee best samengaan, want ik denk dat Berry met koude wijn bedoelt dat de wijn Europees is. Mooi fruit in de neus, evident veel bessen. De wijn is veel vriendelijker en evenwichtiger dan de Brouilly waar de Bardolino naast staat. Een mooi bittertje in de smaak van deze wijn die is gemaakt van corvina veronese. Toch van de zomer maar eens gaan schenken.

Domaine Desertaux Ferrand 2006, Cuvee Creux de Sorbon, Côtes de Nuits Villages

Duidelijke pinot kleur, nogal doorzichtig. Een bakje rood zomerfruit, cederhout en een prima balans. Mooie zuren, het fruit uit de neus zet zich door in de smaak, framboos op de tong, da’s lekker! Zeer aangenaam glas wijn dat lang nahangt. Mooie Bourgogne.

Boschendal Lanoy 2008, Zuid Afrika

Wijn gemaakt van Bordeaux blend cabernet sauvignon en merlot. De wijn stond naast Château Puygerand, een beste Côtes de Francs, maar wel uit 2002 en dat maakt de vergelijking natuurlijk niet helemaal fair. De op dronk zijnde Bordeaux was een boertige wijn die schreeuwt om een lekker stoofpotje. De Zuid Afrikaanse wijn was zó los, prima te genieten. Lijm in de neus, een neus waarbij je meteen wéét: hé, dit is een serieus glas wijn. Berry ruikt rubber en mint en plaatst de wijn onmiddellijk in Zuid Afrika. Lekker sap en rondeur in de wijn, frivool fruit ook, de smaak is nog beter dan de neus.

Zondernaam 2008, Tokara, Shiraz, Zuid Afrika

Voorname neus met tabak, diepdonkere kleur. Complexe neus is dit, fijn om te ruiken en te ontdekken, kreupelhout. Sappige smaak met rondeur, rijp fruit en kersjes. Roos ruikt het pepertje dat karakteristiek is voor syrah, waarom ruik ik dat nou nooit? Wijn met prachtige balans, voor mij met de Bourgogne (toch Frans, ha) dé ster van de avond.