Sommige leden die opzien tegen het samenstellen van een proeverij… die zouden eens met Claartje Grielis moeten praten. Zij heeft een ‘good time’ achter de rug. Ze bezocht wijndomeinen in België en Nederland voor haar Lage Landen proeverij. We horen mooie verhalen. Over wijnbouwers die álle tijd nemen om uitleg te geven. Over professionaliteit en wat amateuristisch uitziende proeflokalen. Over de wijnkelder die Claartje pas thuis op de foto ziet, maar niet zag tijdens een bezoek. Ik heb een uitgesproken mening over het bezoek aan wijndomeinen. De wijn smaakt áltijd beter als je dat gedaan hebt. Omdat je terugdenkt aan… het vakmanschap en de passie van de maker, de prachtige omgeving, het kelderbezoek. Claartje heeft zich plezierig voorbereid op deze proeverij, maar kan vermoedelijk nog een jaar of vijf genieten van het openen van Lage Landen flessen.
Tijdens de proeverij worden we geregeld verrast door de kwaliteit van de wijnen. Er is duidelijk iets mis met onze verwachtingen, het nog altijd wankele imago. Vóór de proeverij dacht ik: het is leuk als er een uitslag komt, zoals bij voetbalwedstrijden tussen de rode duivels en onze oranje leeuwen. Na de proeverij constateerde ik dat veel wijnen weliswaar prima zijn, maar mijn hart niet sneller deden kloppen. Ik zag een scheiding tussen de meer ervaren wijnbouwers en nieuwkomers. De meer ervaren domeinen doen het gewoon beter. Die ervaring stemt overeen met de uitspraak van baron Philippe de Rothschild die zei: “Het is gemakkelijk om een hele grote wijn te maken, het zijn gewoon de eerste twee eeuwen die moeilijk zijn.” Ik schrijf niet graag over wijnen die tegenvallen. Geen compleet verslag, maar de notities van de wijnen die voor mij eruit sprongen.
2021 Holset Dame, mousserende wijn
De mousserende wijn, een brut nature van chardonnay, is van het jonge domein Holset. Gestart in 2010. 40% gelagerd op eiken vaten, 40% op roestvrijstalen vaten, 20% op keramiek. Frisse appeltonen, hoge zuren en een bittertje. Strakdroog, zegt Kees, die zegt niet van mousserende wijn te houden maar er áltijd wel van geniet en goed kan beschrijven. Hij proeft ook abrikoos. Sinaasappelbitters, zegt Annemiek. Toos prijst de mineralige afdronk die lang aanhoudt.
2023 Apostelhoeve, auxerrois
Bekend. Het oudste domein uit Maastricht, gestart in 1970. Vieren in 2025 de vijftigste oogst. We proeven veel in de wijn: licht galiameloen in geur, ook peer. MartijnU ruikt citrus en perzik, de wijn is ‘rond’. Niet zo spannend, zegt MartijnU. Mij valt de wat zoetige aandronk op, we hebben soms moeite met deze wijnen, totdat we ze bijvoorbeeld bij Aziatisch eten drinken. Perfecte match. Hartendief van Claartje.
2024 Apostelhoeve, viognier
Harrie benoemt peer en perzik. Mijn aantekeningen geven een geur die mineraal getyperd is, vuursteen en kruiden geeft, vooral een lichte laurierimpressie. De smaak heeft flinke bittertonen. Zou het prima doen bij en gerecht van zeebaars of kip in roomsaus.
2023 Aldeneyck, chardonnay Heerenlaak
Al wat kleuring. Rokerige geur en ongelofelijk veel bloedsinaasappels. Die sinaasappel zet zich dor in de smaak. De wijn kreeg een houtrijping van 6 maanden op eikenhouten barriques, waarvan 25% nieuw hout. Elegante zuren, zegt Harrie. Deze wijn is een ‘challenger’ voor de beste chardonnay uit België en Nederland.
2020 Genoels Elderen, chardonnay, Haspengauw Goud
Altijd betrouwbaar. Het domein bestaat sinds 1991. Expressief rijp tropisch fruit, kruiden en wat marsepein. Mooi bittertje in de smaak. MartijnU ervaart de neus als expressiever dan de smaak, waarin hij flinke zuren en grapefruit bitters determineert. Houtrijping 12 maanden in Franse eikenhouten vaten, 33% nieuwe, 66% oudere vaten, 9 maanden in de tank, 18 maanden rijping sur lies, al roerend en nog 24 maanden op fles.
2018 Genoels Elderen, pinot noir Vogelsanck
De rode wijn die álle andere in de schaduw zette. Heel gaaf, zegt Valerie: een prachtige combinatie van stinkertje, rood fruit en hout. Ook Kees is prijzend: volle wijn, veel fruit, ceder en chocolade met een wat drogende afdronk. De kleur is geëvolueerd naar Italiaans dakpannenbruin. Deze 12 maanden op vat gelagerde pinot noir heeft een goede balans. Een serieuze wijn met vrij hoge bitters. Hartendief van Claartje.
Verslag en proefnotities Peter van den Besselaar

