Witte zomerwijnen ‘pleasen’ en ‘verwonderen’

By
861
Witte zomerwijnen ‘pleasen’ en ‘verwonderen’

Toos Dusee zet witte zomerwijnen op de proeftafel. Leuk, dacht ik, en schrijf er tien op in mijn proefnotitieschrift. Ik ben benieuwd hoeveel ik er straks weg kan strepen. Aan het eind van de proeverij tel ik ‘twee’, want ik voorzag dat we Moezel en Elzas zouden proeven. En ik realiseer me dat onder de noemer zomerwijnen véél wijn past. Ook de Franciacorta, Rias Baixas, Marlborough sauvignon blanc, Traisental grüner veltliner, vermentino uit Toscane, assyrtiko uit Griekenland, Bulgaars wit uit Bessa Valley en chardonnay uit Zuid Afrika, die allemaal niet op mijn lijstje staan. Toos is helder over haar criteria: de zomerwijn moet licht zijn, niet zwaar of vol in de smaak, gekoeld goed passen op het terras en bij lekkere zomergerechten zoals salades.

bbq witte zomerwijn

Dat de omstandigheden álles uitmaken voor hoe je een wijn waardeert, blijkt uit de Leirana Abariño 2020 uit de Rias Baixas. Die proefde ik enkele weken terug op een terras voorafgaand aan een diner en de wijn kon me enorm bekoren. Nu in de blinde proeverij staat de wijn naast een sauvignon blanc en grüner veltlinder en vind ik die nogal enkelvoudig. Ik ruik wat caramel en cacao tonen in de geur en in de smaak hele hoge zuren. In de wijnapp waarin ik notities noteer krijg ik zelfs op mijn donder van David: “Peter, dit is geen wijn voor in een vergelijkende proeverij. Ik was er verrukt van, want deze wijn ‘resets’ de smaakpapillen als aperitief.” Waarvan akte.

 

 

Villa Franciacorta 2016 Mon Satén

100% chardonnay. Franciacorta zette ons twee weken geleden nog op het verkeerde been bij het Nederlands kampioenschap. Ook in deze proeverij zeggen veel proevers: champagne! De bubbel komt in geuren en kleuren: brioche zegt Valerie, chardonnay zegt Annemarie (knap!), appelmoes zegt Eric, munt en floraal zegt Ron. Ik ruik appeltjes en citrus in en verder kleine geur, zure aanzet, bittertje in de smaak, aangenaam. Verwonderwijn.

 

 

 

Assyrtiko by Gaia, 2020 wild fermet, Santorini

Mooie commentaren op de Griekse wijn. Kees ruikt mango, Ron wat vanille en spinazie, boenwas. Maarten ruikt mango en caramel, hij prijst de lange afdronk. Mijn aantekeningen kruidig/kaneel, gronderige geur, lekker hoge zuren. Pleasende wijn.

 

 

 

Chardonnay 2018 Muratie Stellenbosch

De chardonnay stond niet op mijn lijstje, omdat ik die wat vanzelfsprekend vind. Toos kiest voor een Zuid Afrikaanse en verduveld je zou zo denken aan Bourgogne te zitten. Want: stinkertje, true to type chardonnay, Zachte wijn, heel fraaie met mooie rondeur. Pleasende wijn.

 

 

 

Vermentino 2019 Toscane, Campo alla Sughera

Een wat verrassender keuze dan de klassieke Soave die ik niet van mijn lijstje kan wegstrepen. Een verfijnde elegante geur met duidelijk jasmijn tonen. Frisse smaak, echt zomers, met mooie zuren en wat bitters in de afdronk. Ron benoemt kruisbes, zuren en mineralen. Verwonderwijn.

 

 

 

Riesling 2018 Van Volxem

Betrouwbare wijn, riesling mineralen, spritzig, goede balans, fijne wijn. Pleasende wijn.

 

 

 

 

Ayler Kupp 2018 Auslese, Peter Lauer, Saar

Hartendief van Toos. Begrijpelijk want dit is een fantastisch glas: mineralig, mooie rondeur met verfijnd zoet en prachtige zuren die zorgen dat er adembenemende balans is. Hier kan je nog minstens 15 tot 20 jaar plezier aan beleven. Duidelijk: pleasende wijn.

 

 

 

Peter van den Besselaar