True to type Tannat van over de hele wereld, Madiran spant de kroon
By in

True to type Tannat van over de hele wereld, Madiran spant de kroon

Chateau Bouscassé

Noël Geisen heeft een voorliefde om via grafieken en tabellen inzicht te verwerven. Kijk hier. Hij heeft enkele avonden data ingegeven, denk ik. Over de waardering van wijnen per jaargang, en speelse vergelijkingen. Hoe doet Montus het ten opzichte van Bouscassé? De normale Montus ten opzichte van de Cuvee Prestige? Hij gebruikte ‘de wisdom of the crowd’, nl. Vivino data. Interessant is dan bijvoorbeeld dat in 1995, 1999, 2014 en 2015 de gewone Montus warempel beter scoort dan de Cuvee Prestige. In 1998 en 2004 doet Bouscassé het beter dan Montus. En in 2005 verslaat de Cuvee Prestige Montus álle andere cuvees. Zo komt Noël interessante koopjes op het spoor.
Tannat is een druif voor wat we vroeger pastoorswijnen noemden. Mijnheer Pastoor legde flessen in de kelder om ze gerust pas vijftien jaar later te openen. Bij tannat is dat zo gek niet, want jong zijn de wijnen knoeperhard en ontoegankelijk. In die zin zijn het tegendraadse wijnen, want er zijn geen pastoors meer die een kelder onderhouden. Wijnliefhebbers die flessen opleggen en tien jaar later pas openmaken… die zijn op de vingers van een hand te tellen. Wijnboeren doen er goed aan ook wijnen van tannat jong aantrekkelijker te maken.

Deze proeverij zou model kunnen staan voor het type proeverij dat we bij de Brabantse Wijnsociëteit graag zien. Uitstekend gedocumenteerd. Leerzaam. En met veel flessen die gerijpt zijn. Chapeau!

 

Château Bouscassé 2014 Pacherenc du Vic Bilh
Een wijn van 90% petit corbu en 10% petit manseng, perfect geproefd door Valerie. Uit de tuin der filosofen is de naam van de cuvee. Nou dat is een mooie tuin, want ik ruik expressieve bloemengeuren met name jasmijn. Sappige wijn met veel concentraat en kracht. Knap.

 

Noël prikkelt de proevers in de blindproeverij altijd met een pakkende titel per serie. Nu ook.
Brumont als onze referentie, een Guide Hachette Coupe de Coeur en een megabio meloenenboer met ambities.
De wijnen liggen dicht bij elkaar, in de donkere kleur, de eerste twee vind ik verwant in geur en smaak, de derde duidelijk afwijkend en dat blijkt een Zuid Afrikaanse wijn te zijn.

Château Brumont 2010 Madiran
In deze wijn zit 20% cabernet sauvignon. De wijn ruikt boers, een karakteristiek voor Brumont, maar ook kersen en kruiden. Leer en ceder. Ongelofelijk veel karakter. Met een verfijnd bitter in de mond en nog heel veel tannines. Laat dit glas staan om te vergelijk gedurende de avond, zegt Noël. En hij heeft gelijk: hoe later in de proeverij, hoe mooier de wijn. Die kan nog zeker 5 tot 10 jaar vóórdat de wijn á Point is, het ultieme drinkmoment.

 

Château Viella 2015 Prestige charmeert mij. Ook een tikje boers maar met elegantie. Trekkende tannines maar ook veel spel. En dat bij zeven jaar oud, deze wijn geeft veel drinkplezier.

 

 

 

Adembenemende foto van Lowerlandwijngaard ZuidAfrika

De Zuid Afrikaanse Lowerland 2018 Tolbos Tannat heeft een innemende geur: frivool, framboos, elegant. Maar in de smaak is het geen allemansvriend en dus typisch true to type tannat.
Brumont als inspiratie: tannat met elegantie.

 

 

Nog een serie met twee Madirans en een wijn uit Uruguay, waar tannat door Baskische immigranten veel voet aan de grond kreeg.
Garzon 2018 Single Vineyard Tannat Reserva
Hartendiefje van Noël. De wijn krijgt de handen op elkaar van de proevers door een mooie geur met veel laagjes: leer, drop, zwart fruit, mocca, zwarte bes, chocolade. True to type tannat smaak die zich mooi ontwikkeld in het glas.

Capmartin is nog een 2015 die jong aantrekkelijk overkomt. 100% Bio met fraaie neus van leer, tabak en rozen.

 

 

 

Bouscassé 2007 vieilles vignes is al 15 jaar oud en toont behalve veel klasse vooral aan dat een fles wint met kelderjaren. Deze mag echt nog even.

 

 

 

Moeilijke keus in topjaar?
Hier proeven we twee andere cuvees van Brumont uit 2010. Wie de voorkeur geeft aan welke varieert van persoon tot persoon. In waardering liggen de wijnen dicht bij elkaar.
Château Brumont 2010 cuvee Prestige
Klassiek en prachtig. Prachtig geïntegreerde wijn, zegt RobK. Ron prijst het leder en ceder. Veel bitters – een tannat druif heeft vijf pitjes leer ik deze proeverij. Volronde en sappige smaak met prachtig afgeronde tannines. In de neus ook wat koffie. Er gaan veel gedachten uit naar rib eye steaks, entrecote en T-bone steak, vlees dat hier goed bij past.

 

Château Brumont 2010 La Tyre
Toen ik de prijzen hoorde, dacht ik meteen: cuvee Prestige is koopwaardiger. Maar stiekem scoor ik deze wijn toch beter. Klassiek. Zwoeliger aandronk met goede zuren en fijne elegantie. RobK prijst de frisheid in de aanzet. Just noemt de kers overheersend. Ron benoemt peper en potlood. Prachtwijn, moet gezegd.

 

 

Moeilijke keus op dronk?
Wie de rust heeft om zijn wijn te laten rijpen, die drinkt Madiran ‘op dronk’. Of je moet op een veiling kopen natuurlijk.
Château Brumont 1995 Cuvee Prestige
Schitterend glas wijn, klassiek, mondvullend met prachtige harmonieuze smaak. Roos, chocolade, kers en braam. Geweldige balans.

 

 

Château Brumont 1998 XL
De neus verraadt een gerijpte wijn, er zit een lichte ether toets aan, neigend naar oxydatie. Prachtige balans met harmonieus afgebouwde tannines, ik schrijf verder als smaakcompontenten op die ik hoor noemen: klei, rood fruit, bloemig, chocolade, zwarte bes en aardbei.

 

 

We sluiten de voortreffelijke proeverij af met een prachtig zoet glas dat helemaal in balans is; 2009 Vendémiaire Octobre van Château Bouscassé.

 

 

 

Een proeverij om niet te vergeten.
Verslag: Peter van den Besselaar

Het Proef formulier wat Noël heeft gemaakt.

En een mooie A3 met allerlei vergelijkingen en beoordelingen