Passeo door Noord-Spanje. Het sentiment speelt mee met de smaak.

By
344
Passeo door Noord-Spanje. Het sentiment speelt mee met de smaak.

Waar moet een wijnstreek aan voldoen om het etiket hemels te verdienen? Het is fijn als alle soorten wijn voorhanden zijn: van een mousserende wijn naar een tintelende frisse witte. Steviger wit, lente-achtig rosé, lichtvoetig rood, medium en zwaar rood, maar natuurlijk ook graag een dessertwijn. Als ik Just Krijn Noord Spanje hoor beschrijven, voldoet het best wel om hemels te zijn. Veel vis en zeefruit aan de kust, iets het binnenland inrijden en we eten vlees, als we écht het binnenland inrijden krijgen we stoofpotten met bonen en worsten. Ideaal voor bij deze rode wijn, de godello past bij deze en deze vis. We horen een Bon Vivant die graag geniet.

 

 

Bodega Godelia Cuvée Brut Reserva Bierzo
Uitstekend begin van de proeverij. Fruitige (peer) en mineralige geur, goede balans, hoog in de zuren. Willem Jan geeft bij deze wijn een definitie van complexiteit: hij steekt vier keer zijn neus in het glas en het ruikt vier keer anders.

Daarna proeven we drie keer een witte wijn uit Ribeiro (Galicië) van autochtone druiven. Lees: druiven die we zelden of nooit hebben geproefd. Loureiro. Lalume. En lado. Van de laatste een beschrijving.

 

Uxia da Ponte 2019 Ribeiro
93 Peñin punten. De lekkerste wijn, zegt Kees. Met amandelen en hazelnoten, goed drinkbaar. Maarten determineert grapefruit en kruisbes, floraal-kruidige tonen. Mijn aantekeningen: neigend naar oud goud. Banaan, een impressie van munt en veel kruidigheid. Verfijnde geur. Hoge zuren, mooie eetwijn.

 

 

Drie wijnen van godello. Die moeten we kennen.
Loasada 2020 Bierzo
Met 6 maanden houtrijping. Love it. Jasmijn in de geur, grapefruit, passiefruit, een enorme fruitbom, ook nog een impressie van marsepein.

 

 

Avancia 2020 Valdeorras
2018 was winnaar van het Perswijn Wijnconcours. Met tien maanden hout. De wijn resoneerde goed bij de proevers. Ik vind de wijn heel harmonieus, ook een tikje eenvormig.

 

 

 

We proeven vier wijnen van de mencia druif, de laatste twee zijn blends met syrah. Mijn voorkeur gaat naar de volgende twee.

Flavium 2015 vinos de arganza, Bierzo
RobK benoemt zwarte bes en ceder, een fijne structuur met finesse. Zijn conclusie: frivole wijn. Mijn aantekeningen: verfijning, rijke geur met rijpe kersen en eucalyptus. Sappig met goede zuren, tikje drogend op het eind.

 

 

Picos de Cabariezo 2018
Willem Jan benoemt kersen, bramen en drop. Mijn aantekeningen: morellenkersen, impressie van framboos, iets gebrands dat ik verder niet kan thuisbrengen, sappige wijn met levendige zuren.

 

 

Als uitdrinker proeven we een 8 maanden op hout gerijpte zoete mencia van maar liefst 80 jaar oude wijnstokken. Een zoet en lekker einde van deze wandeling door Noord Spanje.

 

 

 

Dank Just.

De presentatie van Just

Verslag: Peter van den Besselaar