Meedoen is belangrijker dan winnen
By in

Meedoen is belangrijker dan winnen

De jaarlijkse proefwedstrijd. Dit keer blijkt de proeverij op 9 november een enorm lesje bescheidenheid. Terwijl Peter van den Besselaar zijn best deed om alleen monocepages op de proeftafel te zetten. Hieronder kan je het wedstrijd overzicht downloaden.
Willem Jan Withagen werd de nieuwe proefkampioen, Just Krijn is tweede met een haarlengte verschil. Noël Geisen werd derde. Gefeliciteerd!

 

De geproefde wijnen zijn:
1. Wolfberger Cremant d’Alsace NV Brut Selection Prestige
2. Veiga da Princesa 2020 Rias Baixas
Arme granietbodem met zijn goede drainage voor druiven van een hoge kwaliteit.
3. Tenuta de Angelis 2020 Offida Quiete Pecorino
Na de fermentatie rijpt de Quiete nog een maand of vier op tank en wordt bâtonnage (het doorroeren van de gisten) toegepast. De wijn rust twee maanden, zodat het merendeel van de vaste deeltjes kan bezinken. Daarna volgt botteling zonder filteren. Dit betekent dat er nog iets van de fijne deeltjes achterblijft in de wijn, die dan ook licht troebel is.
4. Comte Leloup du Château de Chasseloir 2012 Muscadet de Sèvre et Maine
Cuvee de Ceps Centenaires. 2012, een moeilijk jaar voor de Loire. Behalve voor melon de bourgogne. Van Bernard Chéreau die wijnen maakt om te laten rijpen. Rijping sur lie.

5. Planeta Chardonnay 2019 Menfi Sicilia
Oogst handmatig, vinificatie selectie bij binnenkomst van de druiven, ontstelen en kneuzen en zacht persen. Vergisting op een gecontroleerde temperatuur 20°C gedurende vijftien dagen op Frans eiken; 50% van de wijn rijpt tien maanden op dezelfde nieuwe vaten, de rest rijpt een jaar op oudere vaten, beide met regelmatige bâtonnage.
6. Bodegas Piqueras Almansa Old Vines Garnacha Tintorera 2018
De hooggelegen wijngaard wordt zonder irrigatie bewerkt, wat heel bijzonder is in dit droge en warme deel van Spanje. De druivenstokken zijn niet opgebonden en worden laag gehouden: zogenaamde ‘bush vines’ of ‘cepas de vaso’ in het Spaans. De opbrengst blijft hierdoor laag en de kleine druiven behouden smaakconcentratie en frisheid. Na de handmatige pluk volgt de alcoholische gisting in grote tanks. De tweede gisting en rijping van ongeveer acht maanden vinden plaats in vaten van 300 liter, gemaakt van Amerikaans eikenhout.
7. Domaine du Bon Remède 2018 Ventoux Secret de Vincent
Aangeplant op een heuvelop gelegen perceel in het dorpje Mazan, vlak bij de Mont Ventoux. De ondergrond bestaat uit gravel en kalk. Ideaal voor de syrah. De wijnstokken zijn er ruim 45 jaar oud en hebben een laag rendement van 35 hectoliter per hectare.


8. Domaine Jean Fournier 2011 Marsannay Trois Terres Vieilles Vignes
Afkomstig van de oudste stokken en de beste percelen van dit domein. De drie verschillende wijngaarden op kalk- mergel en zandsteengrond zijn ruim 60 – 65 jaar geleden aangeplant en hebben een gemiddelde opbrengst van slechts 20 hectoliter per hectare. Handmatige oogst waarna 80% van de druiven ongekneusd de gistkuipen in gaat. Volledige rijping op nieuwe eikenhouten “demi-muids” (600 liter) gedurende 18 maanden. Geen collage en filtrage.
9. Château Marquis de Terme 2009 Margaux
Quatrième Grand Cru Classé, het domein is 40 hectare groot, aangeplant met 60% cabernet sauvignon, 33% merlot en 7% petit verdot. 16 tot 18 maanden rijping op Franks eikenhouten vaten.
10. Il Poggione 2010 Brunello di Montalcino
98 Parker Punten – This is what great sangiovese is all about. Never have I encountered a Il Poggione Brunello as beautiful as the one released this year. This is one of the highest expression of sangiovese you will ever taste.