Sauvignon Blanc uit Südsteiermark: “Best wel leuke zuren”

By
570
Sauvignon Blanc uit Südsteiermark: “Best wel leuke zuren”

Eric Hoepelman maakt van zijn hart een moordkuil, niet zozeer met woorden (“Mwaa”) maar met een gezicht dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Hij is geen liefhebber van wijn gemaakt van de sauvignon blanc. Ergens wel te begrijpen, want vaak schraal en met scherpe zuren. De zomervakantie in Oostenrijk is vastgelegd door zijn eega. In een gebied met, godzijdank, wijngaarden. En pas ter plekke verdiept Eric zich erin. Om héél blij verrast te worden door… precies: wijn van sauvignon blanc. Het kan verkeren. We proeven onder het motto Klapotetz, een windmolen van hout die met een klappend geluid vogels verjaagt. Prachtige documentatie, die je hieronder kan bekijken. Een waardige sociëteitsproeverij, leerzaam.

De Frizzante indrinker is gemaakt van gelber muskateller, een glas met vorlijke geur.

In de eerste twee series meteen vier sauvignon blanc. Met mooie commentaren, bijvoorbeeld dat de wijn “opmerkelijk lang blijft nahangen” – altijd een teken van kwaliteit. Ik hoor ook “best wel leuke zuren”, precies de reden waarom Eric toch gewonnen is voor deze wijnen. We leren over de kwaliteitspiramide. De wijnen spreken mij ook aan. Sappig en met veel rondeur.

 

 

 

Ried wijnen

De Ried wijnen hebben iets extra’s. Eric heeft de classificatie die serieuze wijnboeren zichzelf opleggen uitgelegd. Ik baseer me vooral op de proef op de tong, waar de Ried wijnen enorm plezieren.

Sattlerhof 2019 Ried Kapellenweingarten
Het lijkt alsof ik ineens méér wijn in mijn glas heb: deze wijn is rijker en minderaliger dan de voorgaande. Erg mooie rondingen. Een krachtpatser ook wel. Naast de volgende wijn zou je deze wijn als mannelijk kunnen typeren. Hoge zuren zegt Annemiek. En bitters van grapefruit. Willem Jan ruikt en proeft gekarameliseerde appel. Laten we het erop houden dat de wijn prettige complexiteit heeft.

 

Wolmuth 2019 Ried Sausaler Schlössl
Peer, meloen, zachtere zuren. In mijn schrift met aantekeningen staat: verfijning. Een meer vrouwelijke sauvignon blanc. Willem Jan benoemt kreupelhout en een bloemige smaak.

 

 

Wolmuth 2019 Ried Steinriegl
Just ruikt appel, Annemiek munt. Abrikoos is mijn aantekening, geparfumeerde wijn met mineraal en jawel, buxus. Eric zegt die buxus vaak niet te ruiken/proeven en hij waardeert dat in deze Oostenrijkse wijnen. Sappig en rond, bepaald geen straf om te drinken.

 

 

Tement 2018 Ried Zierreg
Hier zitten we ineens in een heel serieuze prijsklasse. Abrikoos en amandel proef ik, goede zuren, sappig en met wat lucht in het glas ook mineraliteit. Verfijning in de smaak.

 

 

Wolmuth 2019 Ried Edelschuh
Een ongelofelijk mooi glas wijn, waar je dan ook wel wat voor moet neertellen. Brandnetel ruik ik. Geparfumeerd en breed. Sappige smaak, hoge zuurgraad. Heel gastronomische wijn. Just roemt de elegantie en benoemt marsepein en sinaasappelzeste.

 

 

Kijk, het leuke van zo’n ontdek-vakantie, is dat je – mits je wijn meeneemt voor de kelder – er nog járen van kan nagenieten. Een tikje jaloersmakend is het wel, zo’n ontdek-vakantie die je smaakpapillen eens helemaal out of the box doet zinderen. Dat gun je iedere wijnliefhebber. Dank voor jouw search en het delen, Erik.

verslag: Peter van den Besselaar

Presentatie over de proeverij in PDF: klapotetz

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)