Werkavond aan begin van veelbelovend seizoen

By
958
Werkavond aan begin van veelbelovend seizoen

Als het programma is samengesteld van ons nieuwe seizoen, tel ik zes Italiaanse thema’s, twee Spaanse, een Franse en een Oostenrijkse proeverij. En een gevarieerde mix van beloftevolle thema’s zoals Vrouwen in de wijn, Funky wijnen, Plotwijnen en 30 jaar proeven. Een veelbelovend seizoen.

Op tafel geblindeerde flessen, knipoogjes naar komende proeverijen, trouvailles. Een enorme diversiteit aan druivensoorten. De wijn van kerner uit de Alto Adige (Südtirol Eisacktaler 2020 Alto Adige Valle Isarco van Köferhof) charmeert. De voor ons veel bekendere riesling roept gemengde reacties op.

 

Drautz-Able 2006 Heilbronner Stifsberg Riesling Trocken

Riesling uit Württemberg. Vijftien jaar oud, dat proeven we niet vaak. De wijn is flink goudgekleurd en niet gefilterd? Te oud oordelen enkele proevers, Just ruikt ook wel een lichte oxytoon maar waardeert de jammigheid en sinaasappelschil. Ik ruik wat honing, maar vind het ook een heel gastronomische wijn met heel veel zuren.

 

 

Château Amsterdam 2020, Tango by night

Een frivole dame met een rok waarin verleidelijke billen zichtbaar zijn, siert het etiket. De wijn staat achteraan in een serie van drie, een lastige plaats voor de vrij frivole en lichte wijn. Ik ruik een yoghurt achtige toets in de geur, maar wel een krachtige smaak. Rob noemt kirsch, Toos proeft roomboterbabbelaars. Curieuze blend van spätburgunder en montepulciano. Gemaakt door gepassioneerde wijngekkies. Mooi hoor.

 

 

We proeven een veelgeprezen Lalande de Pomerol uit 2012, mooi op dronk: Château La Croix Saint Jean. En een Rioja Sélection de la Familia 2016 die zich fantastisch presenteert, waar de eigenzinnige Plan de Dieu uit de Rhône uit hetzelfde jaar 2016 nog te ruig, te tannineus is, maar o zo beloftevol, Domaine de Favards. Voor mij is een elegante wijn echter dé wijn van de proeverij.

Brogsitter 2017, Ad Aram Frühburgunder

De mooiste rode wijn van de proeverij. Soepel, frivool, een geweldig ideale lunchwijn. De proevers denken aan spätburgunder, maar het is frühburgunder. Mooie cedertonen, kruidigheid. Deftige wijn, zegt Kees, en dat zegt alles.

 

 

Gelukkigerwijs hebben we verschillende dessertwijnen op tafel, allemaal mooi, met goede zuren. De witte Jurançon uit 2014, Pacherenc du Vic-Bilh uit 2011, tien jaar oude Verdelho madeira.

Blandy’s 10 years old Madeira Malmsey

Adembenemende balans, prachtige zuren die een spel spelen met het zoet. Veel diepte, vel rijkdom.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)