Bourgogne schittert bij de barbecue ter afsluiting van het seizoen
By in

Bourgogne schittert bij de barbecue ter afsluiting van het seizoen

Wat zijn jouw zomer wijndrinkdoelen?, lees ik. De vragensteller wil Chablis leren kennen, want dat drinkt hij nooit. Iemand die reageert: mijn doel is om mezelf te dwingen witte wijn te drinken, ik sta onverschillig tegen over Champagne, ik drink eigenlijk altijd rode wijnen. Dus ik wil eens een Trimbach Riesling drinken om te beginnen. De vragensteller is stupéfait. Onverschillig tegen over Champagne? Dan heb je simpelweg nóóit een goede Champagne gedronken.

 

 

Het is vandaag de dag na onze seizoen afsluiting, bij Ron Visser in Lage Mierde. Ron is de fijne gastheer die zorgt voor de bbq omlijsting waarbinnen Bourgogne kan schitteren. De magnum fles Desertaux Ferrand 2013 Côtes de Nuits Villages Chardonnay is een ijkpunt voor wie Chardonnay wil leren waarderen: een geweldig mooie balans, een vleug rokerig, mooi geïntegreerd hout en verfijnde bitters. Met een oester erbij hebben we niet zoveel meer te wensen.

 

 

Dan gaat een methusalem Pommard 1972 van Jaboulet Vercherre Clos de la Commaraine 1er Cru Pinot Noir open. Gebottelde zonneschijn van 49 jaar geleden. Een verbazingwekkend glas wijn: kruidig, mooi cederhout, rijk en met een prachtige balans. Blijft fier overeind bij de diamanthaas. Ik moet aan het introductieverhaaltje denken, want… zo’n belegen Bourgogne laat geen van de proevers onverschillig. We maken een markant moment mee. We voelen ons bevoorrecht. En gelukkig. Om kennis te maken met echt oude Bourgogne van niveau. Een mooie seizoensafsluiting. Op naar de zomer. Misschien heb je wijndrinkdoelen. Ik hoop dat je die kan realiseren. Of laat je verrassen, dan komen ontdekkingen vanzelf. Misschien tref je een restaurant met belegen Bourgognes. En dan is duidelijk dat je die kiest. Hoe dan ook, geniet van je wijnkennis, door goede keuzes te maken kan je geluk áltijd een beetje dichterbij brengen. Dat gun ik álle wijnsociëteit leden. En gezond weer terug in september.

Peter van den Besselaar