Avontuurlijk en op niveau, Oostenrijk

By
1021
Avontuurlijk en op niveau, Oostenrijk

Proeverij van Kees van de Wiel.

Ook oostenrijk heeft wijnkoninginnen

We proeven Oostenrijkse wijnen onder leiding van Kees van de Wiel. Een proeverij met verrassende wijnen voor alledag. Want die chardonnay of sauvignon blanc of riesling… er is niks mis mee, maar op de doordeweekse dag een frühroter veltliner, rotgipfler, blaufränkisch of zweigelt… dat is een stuk avontuurlijker.

Kees laat ons ook flessen proeven voor het weekend. De wat duurdere flessen, als we met nog meer aandacht kunnen proeven. Wat mij betreft mogen we bij volgende Oostenrijkse proeverijen de diepte in, door één gebied centraal te stellen. Oostenrijk verdient dat.

Diwald 2017 Frühroter Veltliner Niederösterreich/Wagram


Uiterst curieuze druif, een kruising van silvaner en roter veltliner. Nog geen twee procent van de wijngaarden is aangeplant met deze druif. Biologische wijn. Ik schreef alleen maar positieve proefnotities: peer in de geur, sappig met een klein bittertje, amandel in de smaak. Doet het goed bij lekkerbekjes, salades, kip. Eric vond het opvallend dat de wijn hem aan bier deed denken (vooral de geur), Gerard benoemt citrus en wit fruit, zijn conclusie: een elegante wijn.

Johanneshof 2017 Rotgipfler Thermenregion


Curieus druifje, een kruising tussen de traminer en roter veltliner. Groeit alleen in Thermenregion, ongeveer een uur onder Wenen. Een mooie witte wijn, elegant en sappig. Mineralen, duidelijk vuursteen. Krachtig. Aanbevolen bij vis en groentegerechten.

Umathum 2017 Traminer Neusiedlersee

Umathum kelder Neusiedlersee

Gemaakt van gelber traminer en roter traminer. Tropisch fruit, heel geparfumeerd, zegt Claartje. Valerie benoemt perzik en peer, lichte honingtoets. Zoete neus, zegt Gerard. De geur springt uit het glas, duidelijk muscaat impressie, boenwas. Licht prikkelende aandronk, sappig. Opmerkelijk frivool glas, aangeraden bij wat luxe gerechten zoals ganzenlever, coquille, zwezerik en langoustines. Past -ook goed bij indische rijsttafel. Hartendief van Kees. We proefden van deze biowijnboer ook de rode Zweigelt en St. Laurent maar die spraken mij minder aan.

Johanneshof Reinisch Alter Rebstocken 2016 Thermenregion
Drie druiven zitten in deze blend: blaufränkisch, st laurent, zweigelt. Een serieus glas met de fijne geur van kersenbonbon chocolade, strenge aanzet, goed concentraat, wel tannines maar ook milde zuren.

Johanneshof 2013 St. Laurent

Biowijnboer Umathum

Nou, bij de st laurent van Umathum dacht ik bij mezelf: waarom zou ik wijn van deze druif kopen? Dit is een fles die iedere herfst of winterzondag absoluut kleur geeft. Framboos en pijptabak, ruik ik. Morelkersen ook. Hap sap, jawel de slok is ingeslikt voordat ik een spuugreflex krijg, lekker dit! Goede zuren, verfijnd nieuw hout in geur en smaak, die vanille geeft een heel rijke smaakimpressie. Erg goed spul.

Landauer 2017 Urbarial

18 maanden houtrijping voor deze wijn van drie druiven die elkaar zelden in een blend treffen: merlot, zweigelt en pinot noir. Die ongewone mix ziet er ondoorzichtig uit. Lichte stallucht, cacao, kreupelhout, oef, wat is dit verfijnd! Mocca en chocolade in de smaak.

Verslag: Peter van den Besselaar

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)