Fris fruit of rijp fruit

By
1104
Fris fruit of rijp fruit

Proeverij van Annemiek Vermeijlen

Kan een wijn van dezelfde druif fris stuivend en expressief zijn of ingetogen en gelaagd? De proevers in deze proeverij wéten het. Maar pas na de onthulling van de wijnen die Annemiek op tafel zet. We proeven vier series blind. Witte wijn. Met best wel grote verschillen. Waardoor je automatisch aan verschillende druiven denkt als oorsprong. Deze auteur denkt vaak automatisch aan de momenten waar een wijn bij past. Een thuiskomwijn. Een terraswijn. Een vier-de-lente wijn. De bij een mooie heilbot wijn. De reflectie- en meditatiewijn. De familiediner-wijn. Voel je er een verschil bij?

Moulin de Chauvigne 2018 Savennieres
Hartendief van Annemiek. Van dit kleine gebied ten zuidwesten van Angers komen enkele van de allermooiste wijnen gemaakt van chenin blanc. Het gebied telt zo’n 130 hectares bij een maximale opbrengst van 50 hl/ha en enkele gevestigde namen. Jonge wijnboeren experimenteren hier graag. Sylvie Plessis is de wijnmaker. De geur van deze wijn heeft veel mineraliteit. RobK benoemt ananas in de geur en veel bitters in de smaak. Die bitters vallen mij niet zo op, wel een strenge smaak met veel zuren. Dit is een wijn die nu met fris fruit is te typeren, maar die gemakkelijk een jaar of 7 tot 10 bewaard kan worden en dan wint aan rijkdom en gelaagdheid.



Mullineux 2019 Swartland

Hartendief van Annemiek. De chenin blanc uit Zuid Afrika zit voor 74% in deze wijn, aangevuld met maar liefst zes wijndruiven: clairette blanche, viognier, grenache blanc, semillon, macabeu en verdelho. Dat levert een heel serieus glas wijn op. Een complexe wijn, zegt RobK, mooi in balans. Er valt veel fruit te ruiken, perzik vooral, banaan ook, vanille, iets droppigs proef ik in de smaak die veel rondeur heeft en harmonieus is. Mooie bitters in de afdronk. Mooi bij stevige vis, gevogelte, kalfsvlees, zegt de documentatie. Van een familiebedrijf. Meer dan 80 jaar oude stokken.

In een volgende serie laat Annemiek blind twee wijnen proeven die later allebei van viognier gemaakt blijken te zijn. Van hetzelfde domein. Een zonder houtrijping en een met houtrijping. Leuke wijnen.

Coudoulet 2019 viognier pays d’Oc
Bloemrijk, expressief, later ook wat mineralen. Aandronk met mooie bitters en wat perzik in de smaak. Claartje ruikt lelietjes van dalen. Deze wijn is opgevoed op roestvrij stalen fusten.

Coudoulet 2017 viognier de Fontgaline, pays d’Oc

Deze wijn blijkt twee jaar ouder. De geur heeft gist, brood en citrus, aldus Claatje. Mijn impressies zijn abrikoos, perzik, bloemetjes en vanille. Rijke smaak met heel mooi geïntegreerd hout. En zo ontstaat een ‘poor man’s’ Condrieu in het klein. Een vollere smaak.

Is de rijpere wijn altijd de lekkerdere wijn? Dat ligt er maar aan. In de laatste serie proeven we twee wijnen gemaakt van chardonnay. Met een flink prijsverschil: 1 staat tot 3. De niet houtgerijpte wijn vind ik persoonlijk hier lekkerder.

Glenelly 2019 Unoaked chardonnay , Stellenbosch Zuid Afrika
Waarom zetten ze met grote letters Unoaked op het etiket? Dan zullen er wel liefhebbers voor zijn. Bleek geel. Mineraal getypeerd. Volle aanzet met een zoetje. Mooie citrus zuren, fijne wijn. Ik kan het bij deze wijn allemaal wat minder goed benoemen, maar de collega proevers doen dat wel: mineraal, limoen, munt, anijs, witte perzik.

Mont Blois 2017 Kweekamp chardonnay
Een wijn die veel lof krijgt toegezwaaid in de pers. Mineralig, met een stinkertje. Volle aanzet met fraaie bitters. Lang nahangend, altijd een goed teken. Liselotte prijst de wijn vanwege de balans, rokerige geur, vanille en roomboterbabbelaar. Bourgogne is hier duidelijk een voorbeeld voor de wijnmaker Nina Mari Bruwer.


Is een fris fruitige wijn lekkerder dan een rijp fruitige wijn? Dat kan je niet zo zeggen. Annemiek schrijft in de documentatie dat de fris fruitige wijnen lekker zijn als eetlustwekkend aperitief. Op terras. En de rijp fruitige wijn past goed bij de maaltijd en bij kaas. Dit is een thema dat moeiteloos nog eens herhaald kan worden. Met rode wijn. Nuttige proeverij.

Scribent: Peter van den Besselaar

De geproefde wijnen