Avant Garde wijnen van The Standish imponeren

By
938
Avant Garde wijnen van The Standish imponeren
De Australische wijnbouw is ambitieus. In de laatste vijf jaar voor de eeuwwisseling verdubbelden de wijngaarden zich, van 80.000 naar 150.000 hectares. Vandaag de dag wordt driekwart van de wijnproductie geëxporteerd. Nu is Australië goed voor ongeveer 4 procent van de wereldwijnproductie, het is het vijfde grootste wijnexporteur. Er zijn 65 wijnregio’s, 6.000 individuele producenten en meer dan 2.500 wijn bedrijven. De literfles witte huiswijn van onze grootgrutter voor luttele vier euro komt uit Frankrijk… en Chili, Zuid Afrika en Australië.
Ik vind dat gek, net zo gek als sperziebonen uit Kenia. Enfin: er is een wereldwijde markt van bulkwijnen. De eind jaren negentig aangeplante wijnstokken krijgen nu een interessante leeftijd. McLare Vale en Barossa Valley zijn de klassieke gebieden waar écht oude stokken staan. Martijn de Groot heeft zijn hart onder meer verpand aan wijnen uit deze klassieke streken. 

Witte wijnen
Adrestia 2012 Two hands, Adelaide Hills
Hartendief van Martijn.
Jong bedrijf, opgericht in 1999. Ze zijn begonnen met druiven te kopen en in de jaren erna zijn ze ook wijngaarden gaan aanleggen en kopen. In 2012 stonden ze voor het 10e jaar op rij in de top 100 van Winespectator. Deze wijn is gemaakt van 50% semillon en 50% sauvignon blamc. 12 maanden in nieuw en oud frans eiken en 6 maanden roestvrijstaal. Daarna vrijgave na 3 jaar op fles. Willen Jan betitelt de geur als parfum. Cees ruikt hazelnoot. RobK benoemt roomboter. Die ruik ik ook heel duidelijk, net als amandelen. De kleur heeft evolutie. De smaak is met vanille duidelijk houtgetypeerd, bittertje in de aandronk.

Thomas, Braemore Semillon 2011
Semillon is een klassieke witte wijn uit Hunter Valley . Bestaat ook pas goed 20 jaar. De productie van deze wijn in 2011 was 3000 flessen die 6 jaar op fles hebben gelegen en daarna op de markt zijn gebracht. Mooi laag in alcohol: 11,5% Alc. De wijngaard is in 1969 aangeplant . Op roestvrijstaal opgevoed met 6 weken sur lie. Ik ruik limoen en granny smith appels, Willem Jan ook ananas, munt en acacia. De wijn komt wat hard binnen, vind ik, maar krijgt een mooie levendigheid in de mond. Duidelijk mineralen ook. Kees benoemt de wijn als heel intens. Hij noemt ook abrikoos.

Margaret River wijngaarden

Domaine Naturaliste, Chardonnay ARTUS 2017
Wijn uit het zuidwesten van Australie: Margaret River. Kleigrond. Lokale Chardonnay. Wilde gisten en malolactische fermentatie. 40 % op nieuw medium getoast frans eiken. Bruce Dukes werkte onder andere bij Francis Ford Coppola. Heeft een Master in Viticultuur gedaan in Californië. Mooiste witte wijn in mijn ogen: een echte stinkerd qua neus, rijk en geconcentreerd, heel complex. Mild in aandronk, limoen in afdronk. Door de constitutie echt een eetwijn.

Rode wijnen
We proeven wijnen van de oude huizen Yalumba, Penfolds en het jonge Mitolo. De wijnen die eruit springen komen van Dan Standish, gemaakt van meer dan 100 jaar oude syrah stokken. Dergelijke stokken kunnen de meest geconcentreerde vorm leveren van wat een van ’s werelds meest kenmerkende wijnstijlen is, Barossa Shiraz, schrijft Hugh Johnson. Deze Avant Garde wijnmaker brengt enkele van ’s werelds mooiste wijnen voort. Shiraz brengt hier een dijk van een wijn voort. Heel fruitrijk.

The Relic 2009 Shiraz Barossa Valley
Hartendief van Martijn. Deze Shiraz heeft een pietsie viognier. Het is een imponerende wijn. Rijke geur met morelkersen. Zoete aanzet. Volledige harmonie, echt een hap sap wijn, je wilt een nieuwe slok. Goede zuren en lang nahangend. Berry is ook onder de indruk: drop, chocolade, hoekig en lang.


Dan Standish Shiraz 2009 Barossa Valley
Zelf geef ik de voorkeur aan deze wijn van 100% syrah. Berry is erg lovend: herfstbos en chocolade, zachte romige aanzet, elegant én complex. Noel roemt de intensiteit van de wijn, hij ruikt koffie. Mijn aantekeningen: wow, de geur opent zich als een pauwenstaart, steeds nieuwe impressies. Bouillon en kreupelhout. Lijkt wat geconcentreerder dan de Relic, kersen in de smaak, prachtvol fruitige smaak. Hangt heerlijk na.

We proefden enkele van de mooiste wijnen van de wereld.
54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)