We verenigen unieke karakters

By
82
We verenigen unieke karakters
De nieuwjaarsreceptie op dinsdag 13 januari markeert het begin van een jubileumjaar. De Brabantse Wijnsociëteit bestaat veertig jaar. We verenigen unieke karakters. Met een gezamenlijke passie voor wijn. Die is echter niet eenduidig. We zijn volstrekt verschillende mensen met eigen specifieke smaak die wekelijks samenkomen om te proeven, te leren, te praten over wijn. Wat wijn vermag…

Van twee grote flessen wijn, de raad magnums, mogen de leden en hun partners het jaartal raden. Of determineren voor de kenners. In de afgelopen jaren waren het regelmatig partners die dat het beste deden, nu twee trouwe leden: Gerard van Avendonk noemt 2014 bij de magnum La Reserve de Malartic Pessac Leognan en Diederick Swagemakers noemt 2005 bij de magnum Côtes de Nuits van Desertaux Ferrand. Onze trouwe leden Toos en Just herkennen de jaren ook, de winnaars geven ook een goede indicatie van druif en gebied. Beide proevers krijgen een fijn studie en snuffel wijnboek cadeau.

Na 13 jaar bestuur geeft Noël Geisen de voorzittershamer over aan Eric Hoepelman met een reflectie op het voorzitterschap en zijn met excel overzichten onderbouwde terugblik op de wijnen die we dronken en het type proeverijen. Noël is van onschatbare waarde voor de sociëteit. Als blijk van waardering krijgt hij een Pontet Canet uit zijn geboortejaar.
We genieten van de entourage van het Franse wijnstraatje in Maison du Vin, wegdromen bij de schatkamer, even de bibliotheek met wijnlectuur inglippen, genieten van het charcuterie en kaasbuffet, perfect verzorgd door Paul Heemskerk.
En genieten van de wijnen natuurlijk. Bij wit bevalt de elf jaar oude riesling uit Oostenrijk mij enorm. De rode Rosso di Montalcino 2016 van Podere Brizio valt op door elegantie.

En de unieke fijne geouderde wijnen, Château Montus 2010 Prestige uit Madiran en Château Talbot 1996 Saint Julien. Een mooie begin van het jubileumjaar.