Spotlight op de Argentijnse oenoloog Susana Balbo

By
115
Spotlight op de Argentijnse oenoloog Susana Balbo
Een proeverij waarin een wijnmaker centraal staat. We hadden eerder aandacht bij de Brabantse Wijnsociëteit voor oenologen als Denis Dubourdieu uit Bordeaux, Giulio Gambelli, Giacomo Tachis, FrancoBernabei, Carlo Ferrini en Alberto Antonini uit Chianti en we ontdekten FilipaPato uit Bairrada. 
Annemiek Vermeijlen werd gefascineerd door Susana Balbo. Ze
wilde nucleaire geneeskunde studeren, maar mocht niet weg uit Mendoza van haar ouders. Ze werd de eerste Argentijnse vrouwelijke oenoloog. Goed verhaal. In 1999 startte ze – na gewerkt te hebben bij grote huizen – haar eigen wijnbedrijf. Nu met zoon en dochter. Op een adembenemende locatie zoals we hierboven zien.
 
Torrontes, mooie wijn bij eendenpaté
Crios Torrontes 2018
 
Crios is de basislijn – zeg maar de wijn waarmee geld verdiend moet worden. De Torrontes is een eigenzinnig druifje, Susana Balbo komt de eer toe om deze druif wat uit de obscuriteit te hebben gehaald. Ik hou van die eigenzinnige druiven en ook van deze wijn.
Lichtgeel, viooltjes en muscaattonen in de geur, waardoor je een zoete wijn verwacht. De wijn smaakt droog, sappig met goede zuren, eetlustwopwekkend en met mooi passiefruit in de afdronk. Héle leuke wijn voor restaurateurs die gasten onbekende wijnen willen voorzetten. Denk hier een eendepaté bij en de wereld is mooi. Sla Jancis Robinson na op de druif en je ziet dat er zelfs van die Torrontes al weer verschillende varianten zijn.
 
Crios Malbec 2017
 
De Malbec maakt 95% uit van de wijn, Bonarda vult aan. Granaatrode kleur, kersen in de geur, wat aardser dan de Salentein malbec die er naast staat, meer concentraat en goede bitters, wat chocoladetonen. Negen maanden houtopvoeding. 
 
Susana Balbo Malbec 2016 
 
De Malbec tekent voor 92%, Cabernet Sauvignon vult aan. 30% nieuw hout en 70% houten vaten van één jaar oud. Diepdonker.
Bruinrode rand. Zó, hier word ik blij van als ik mijn neus in het glas steek.
Schotse pijptabak, leer. Chocolade en mocca. Goed concentraat. Te jong voor mijn smaak. Krachtig met veel lengte. Een heel veelbelovende eetwijn. Interessant om enkele jaren op te leggen. 
 
Susana Balbo Brioso 2016
 
Een Bordeaux druivenmix: 53% Cabernet Sauvignon, 24% Cabernet Franc, 16% Malbec, 7% Petit Verdot. Gesloten neus. Eric denkt meteen aan zijn crême de cassis (cassis is hét kenmerk om cabernet te determineren). Heel veel kacht en lengte, nu al soepel in de mond, maar een echt kindermoordje in mijn visie. De wijn heeft ook een beetje last van de Catena Alta van 95% Cabernet Sauvignon aangevuld met 5% Cabernet Franc uit 2015 die zich nu net even rijker presenteert.
 
Fijne proeverij! Annemiek heeft veel werk in de proeverij gestoken met fraaie documentatie en ongetwijfeld ook veel voorpret-proeven.
54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)