Werkavond met verrassingen

By
1388
Werkavond met verrassingen
Het kerkje dat op het etiket staat van du Petit Clocher
Na een lange vakantie start ons nieuwe seizoen najaar 2019. De penningmeester had goed nieuws, de secretaris werd vervangen door Rob van G. en de wijnen van de werkavond werden door Eric in de juiste volgorde gezet. Op tafel twaalf geblindeerde wijnen, nou ja, de verwachting was als eerste een mousserende wijn van Saskia te mogen proeven. Echter een stabiele witte schuimlaag en lichte troebeling verraadde dat dit geen wijn was. Het seizoen werd geopend met een biertje van Saison Dupont. Saison Dupont is een Belgisch bier van hoge gisting. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Dupont te Tourpes. Een mooie goudgele kleur en klein bittertje door velen gewaardeerd. Kunnen we dezelfde smaken herkennen bij bieren en wijnen is een themaproeverij dit seizoen.

Daarna volgde drie witte wijnen:

Anjou Blanc domaine de Petit Clocher 2017
Licht gele wijn, perzik fruit in de neus, veel zuren. Volgens Toos komt deze wijn wel binnen en is heel mooi. Veel proeverij waren enthousiast.
Angelo Negro Roero Arneis Serra Lupini, Italie 2018
Met tropisch fruit in de neus en rozijnen, bittere zuren en een klein zoetje had niemand in de gaten dat dit een Roero Arneis was. Wijn heeft wel potentie maar is nog veel te jong. Zit pas net in de fles.
Susana Balbo, signature blend 2017, Mendoza Argentina
Gemaakt van Sauvignon blanc, Semillion en Torrontes druiven. Een heel avontuurlijke wijn,  vond Kees, een wijn die we nooit drinken. Sering en anijs in de neus, maar door veel te walsen verandert de geur steeds, zegt Valerie. In de smaak hoog in de zuren en kruidig. De sauvignon blanc druif werd er wel in herkend. Binnenkort meer van deze wijnmaakster uit Argentinië.

De rode wijnen:

Chénas Cru de Beaujolais 2016, Domaine Matray
Een Cru de Beaujolais gemaakt van 100% Gamay noir à jus blanc. Een transparant rode wijn, kersen en pruimen in de neus, fris droog en licht wrang. Volgens Rob van K ruikt het naar rokerige lijm, heeft bitters en is snel weg. Hans herkent een merkwaardige rookafwijking. Wederom niet meteen herkend als een beaujolais. Dit komt, volgens Paul door de irritante Duitse toonzetting die ook in de Beaujolais voorkomt. Waarschijnlijk zullen we beter moeten opletten bij de lessen van Hans.

Château Troussas Cru Bourgeois Médoc, 2014 Bordeaux Frankrijk Gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc en Petit Verdot. Donkerrode wijn, kruiden, lijm en nog eens lijm, lichte tanines en bitters in de afdronk. Volgens Kees ook een kelderneus en stoffig. Dit vond Toos wel meevallen maar juist de smaak viel wat tegen. De meningen waren verdeeld, volgens Willem Jan typisch een Bordeaux maar volgens Rob met dezelfde proefnotities eerder een Chianti.

Musar Jeune 2014 Bekaa Valley Libanon
50% Cinsault, 20% Cabernet en 30% Shiraz.
Donkerrode wijn, bramen en bessenjam in de neus. Anijs werd genoemd alsook rozenbottelrozen, rozijnen. Is het een primitivo? Later zijn veel porevers verbaasd dat ze de Musar niet herkend hebben.
Waarschijnlijk toch te weinig proefervaringen na zo’n lange vakantie. Rob had deze wijn meegenomen omdat dit de wijn was die hij gedronken had op de eerste wijnles 25 jaar geleden.

San Silvestro Barolo Patres 2015 Piëmonte

Licht rood, bouillon, kersen, droge tannine.

Veel geuren volgens Saskia, laurier, drop en nog meer… Veel tannine, alles plakt. Toos was benieuwd of dit een wijn is om meer van te kopen. De meningen waren verdeeld. Waarschijnlijk moet de wijn nog even liggen.

Château Paul Mas Rouge ‘Clos des Mures’ 2011 Coteaux du Languedoc

Diep donkerrood, zelfs een beetje paars.
Bouillon en kersen in de neus en kruiden, mocca, vol body. Velen waren
enthousiast en vonden het een mooie wijn.
Château Boyd Cantenac 1999,
Grand Cru Classe Margaux Bordeaux
In eerste instantie waren de reactie verschrikt van deze donkerrode wijn. Zijn het natte kranten of is het schimmel dat we ruiken. Er ontstond een hele discussie of deze wijn wel of geen kurk had. Niet iedereen rook dit en zelf moet ik zeggen dat het ook steeds minder werd en de wijn werd
steeds mooier. Een heel mooie belegen wijn.
En dan als laatste twee dessertwijnen
Sweigener Sonnenberg 2008 Ortega Auslese
Trocken, weingut Cuntz & cheu Pfalz
Cognackleur, noten en zoete tonen in de neus, in de mond
sherry tonen en weinig zoetjes. Is dit pure wijn of wat is het? Dat was de
vraag. Sherry, rozijnen, citrus… al met al heel erg lekker en bijzonder uit de
Pfalz.

Château Haut Maurin 2005 Cadillac

Deze dessertwijn proeft wel zoet. Mooie dessertwijn van overrijpe, door botrytis aangetaste Sémillon druiven. Cadillac ligt op de rechtoever van de Garonne. Vooral zoet en heeft een licht speels zuurtje. De superlatieven stapelen zich op.

Verslag en proefnotities Annemiek Vermeijlen
54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)