Rhone Villages: we zijn het volstrekt niet met elkaar eens – heerlijk!

By
1368
Rhone Villages: we zijn het volstrekt niet met elkaar eens – heerlijk!
 
Plan de Dieu wijngaarden

Wijnbeschrijvingen zijn persoonlijk en tijdgebonden. Ze zijn geen objectief verslag. Tot die
conclusie komt de hoogleraar in de linguïstiek Adrienne Lehrer na tal van experimenten. Nou, het stemt overeen met onze ervaringen. Zelf vind ik de proeverijen dat we meningen hebben die diametraal tegenover elkaar staan fantastisch. Zo’n proeverij was de Rhone Villages proeverij van Kees van de Wiel.

Er waren verschillende eye openers voor mij. Dat Clairette de Die ook van muscat gemaakt kan worden. Dat Rhone Villages altijd voor 50% uit grenache moet bestaan. Dat er maar 8 procent wit wordt gemaakt en dat dit afneemt. Dat de maximale opbrengst van Rhone Villages 38 hectoliter per hectare is. We proefden twee rosé, twee witte wijnen, zes rode en een uitdrinker.

Domaine Lafond 2016 Tavel Rosé

Ik heb altijd geleerd dat Tavel de beste rosé van Frankrijk is, maar die positie zijn ze wat mij betreft toch echt al langere tijd kwijt. Er komen prachtige rosés uit de Provence (oa Bandol). Maar deze mag er zijn. Op domaine Lafond worden oogstmachines gebruikt, maar daarna de druiven met de hand uitgekozen. De druiven zijn ontsteeld, maceratie gedurende 24 of 48 uur afhankelijk van het jaar, persen en fermentatie bij lage temperatuur (16 ° C tot 20 ° C) gedurende 8 tot 10 dagen. Toos ruikt pepers in deze wijn van grenache, syrah en cinsault. De wijn stinkt een beetje (positief) naar vuursteen. Veel mineraliteit. Een lekker bittertje maakt deze Tavel tot een echte eetwijn. Het mag bij asperges zegt de eigenaar. Aziatisch eten en sushi lijken mij ook prima combinaties.

Domaine les Goubert 2018 Sablet Blanc

Hartendief van Kees. Eigenaar Jean Pierre Cartier heeft geen wijnbouw-opleiding, hij laat zich leiden door familietradities maar gaat experimenten niet uit de weg. De wijngaarden liggen verspreid over de vijf dorpen Gigondas, Beaumes de Venise, Lafare, Sablet en Seguret; ze liggen grotendeels op de hellingen. Gemaakt van clairette, rousanne en viognier. Rob benoemt groene thee en frisse zuren. Piepjonge wijn. Weinig geur op dit moment, al determineer ik wat meloen en peer. Volle smaak met amandelen. Hoge bitters, schreeuwt wat mij betreft om eten. 

Domaine Jean David 2015 Côtes du Rhône Villages Séguret

Biowijn. Voor mij dé wijn van de proeverij. Maar andere proevers hebben minder waardering. Een heerlijk brede en expressieve geur met morellenkersen. Rijke geur, chocolade en cacao. Beer van een wijn, met tannines die nog trekken in de mond. Rob benoemt de complexiteit, leer en bos. Het zou niet moeten mogen, maar de andere wijn van hetzelfde domein Jean David Le Beau Nez 2014 Côtes du Rhône Villages Séguret vond ik te zuur en bitter, ook in de neus een mufje, geen waardering want niet correct. 

Domaine Calendal Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu 2014

Hartendief van Kees. Gemaakt van grenache en mourverdre. Oenoloog Philippe Cambie startte samen met studievriend Gilles Ferranin 2004 Domaine Calendal. Eerst een klein perceel met oude stokken (1,5 hectare), maar inmiddels uitgebreid. De druiven worden op Domaine des Escaravailles gevinifieerd. Calendal is de naam van de visser uit een gedicht van Frederik Mistral; het etiket is getekend door Gilles’ dochter. Noel is onder de indruk: half transparant, een heel fijn en mooi ontwikkeld glas wijn. Mijn aantekeningen: geurig, ik ruik boerderijrozen, ook wat cacao. Goed op dronk, prettig drinkbaar, sappig. 

Gilles Ferran

 

Domaine des Escaravailles Les Hautes Granges 2013 Côtes du Rhône Villages Roaix

Gemaakt van syrah. Escaravailles is de Provençaalse term voor kever; de bijnaam die de lokale bevolking gaf aan de in zwarte gehulde monniken die vroeger de heuvels van Rasteau bewerkten. Aangekocht door grootvader Jean-Louis Ferran in 1953. Gilles Ferran, derde generatie, nam na zijn studie oenologie in 1999 het bedrijf over. Het domein omvat 65 hectare: 40 ha in Rasteau en 25 ha wijngaarden in de nabijgelegen dorpen Cairanne, Roaix, Villedieu en St-Roman. De wijngaarden worden duurzaam bewerkt met ploegen en organische mest; de oogst wordt handmatig geplukt en het fruit zorgvuldig geselecteerd. Liefelijke geur, heel veel kracht, prettige zuren die heel veel levendigheid brengen. Eetwijn.

Fijne proeverij.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)