Wine Queens preluderen op goed NK resultaat

By
Wine Queens preluderen op goed NK resultaat

Toos Dusee organiseerde een ‘generale repetitie’ voor het aankomend Nederlands Kampioenschap blindproeven. Vijf witte wijnen, vijf rode wijnen en een witte uitdrinker van ‘all over the world’ blind proeven. Het nieuwe team van Wine Queens wist deze proeverij de winst op te eisen. Zij wisten méér landen goed te determineren dan enige ander team en behaalde ook de hoogste score.

Was het moeilijk? Ach, wat zal ik zeggen. Met achtereenvolgens wijnen van Assyrtiko, Furmint, Viura, Chardonnay, Sauvignon/Semillon, Agiorgitiko/Syrah, Spätburgunder, Zinfandel, Cabernet/Cinsault/Carignan en Aglianico moet het te doen zijn… Nee natuurlijk niet! Het is onmenselijk moeilijk.

Twee voorbeelden.

Assyrtiko Wild Ferment 2017 Gai’a Santinori. Een wijn die ik ken, maar niet herken. Van de Egeïsche eilanden. Gemaakt met wilde gisten. Mijn aantekeningen: mineralen, kattepis, buxus. Goede zuren. Concentraat, hangt na met duidelijke bitters. Geen allemansvriend. Ik opper Sauvignon, vanwege de buxus. Rob zegt Chardonnay, ik val van mijn stoel. Noël en Eric noemen nog twee andere druiven, waaronder Albariño. Lekker. Niemand claimt met zekerheid de wijn te kennen. En dus moeten we het hebben van de dialoog. Uiteindelijk plaatsen we de wijn in Spanje. Gemaakt van Verdejo. Fout.

De eerste rode wijn heeft een explosie van fruit. Aardbeien. Paarse kleur. Dat móet Gamay zijn, een hoge Cru de Beaujolais. Nu zijn we het best snel eens met elkaar. Dat geeft instant een beter gevoel.
Maar… het blijkt een Griekse wijn te zijn van Gai’a Koutsi Hillside 2017 van Peloponissos. Gemaakt van de Syrah druif en Agiorgitiko. Het kan dus fout gaan met veel dialoog – vaak is er dan een proever die het individueel wel goed weet. Dan moet je sterk in je schoenen staan om vol te houden dat jíj de juiste oplossing kent. Het kan ook fout gaan als je het heel erg met elkaar eens bent.

De drie teams die onze eer gaan verdedigen in Soesterberg véél succes.