Gewürztraminer, een druif die wijn geeft voor álle seizoenen

By
69
Gewürztraminer, een druif die wijn geeft voor álle seizoenen
 
Rundvlees gestoofd met gember en citroengras

Liefde voor wijn deel je. En het mooie is dat we allerlei liefhebbers hebben in de sociëteit, van Cabernet Sauvignon, van Baga, van Riesling, van Chardonnay, van Albariño, van Chenin Blanc… zelfs van Gewürztraminer. Willem Jan heeft zo’n 25 varianten Gewürztraminer in de kelder… en deelt die liefde. Dit zijn onmiskenbaar de proeverijen die invloed hebben op mijn smaakpatroon. Waardoor er binnen afzienbare tijd altijd wel wat flesjes de kelder ingaan. Gewürztraminer is een druif voor alle seizoenen. Dat had ik vooraf niet verwacht.

Hoe herken je Gewürztraminer?

Dominante aroma’s zijn lychees, roos, grapefruit, mandarijn en gember. Grapefruit als de druif wat minder rijp is geoogst, lychees zit ertussenin en ananas bij heel rijp geoogste druiven. Oz Clarke is kritisch: te vroeg geplukte Gewürztraminer kan lijken op een tweederangs Muscat en minder aromatische, te jonge versies op een derderangs Riesling. Goede Gewürztraminer, zuiver gemaakt, rijp geoogst en met voldoende structuur en zuur om balans te geven heeft een bedwelmend en onvergetelijke geur. Oz noemt nog méér herkenningspunten dan lychee of theerozen: kaneel, sering, oranjebloesem en citrusschil, bergamot en kamperfoelie. Écht goede Elzassers bezitten de vurigheid van versgemalen zwarte peper. Een Grand Cru Gewürztraminer van tien jaar oud wordt vineuzer en subtieler, krijgt meer pinot gris karakteristieken.

Lentewijn

2015 Dock Gewurztraminer Prestige Elzas

Heldere kleur, bescheiden geur, heel licht muscat aroma, sappige en aangename smaak met rondeur, klein bittertje, harmonieus glas, goede balans. Saskia benoemt  appels en quave, bitters die in de afdronk blijven hangen. Toos roemt lychees en hele zachte aanzet.

Zomerwijn 

Willem Jan en Angelic hebben een Indonesische rendang eend gemaakt om de wijn-spijscombinatie met Gewürztraminer te laten proeven. Welke wijn past het beste? De meningen lopen – da’s gewoon – uiteen.

Hmmm, rendang met eend

2013  Vinas del Vero Gewürztraminer Somontano

Spaans. Groengele kleur, grapefruit, sappig met erg mooie balans. Leila geeft de voorkeur aan deze wijn: ‘een echte wijnspijswijn vanwege de bitters’. Ze krijgt bijval van Valerie en Willem Jan.

2010 Cave de Grevenmacher

Is deze wijn te oud? Bij het proeven ontbeert de wijn fruittonen, maar in combinatie met het gerecht bloeit de wijn helemaal op. Mijn aantekeningen: goudgele kleur,  boenwas, hooi, mooie balans met een bittertje.
Rob verbaast zich over hoe de wijn zich presenteert bij de rendang: een
fruitbom! Toos, Saskia en Eric benoemen deze wijn als beste combinatie. Eric ruikt wat zoet, boter, vanillesuiker, poffertjes met boter en suiker, in de neus
mandarijn.

Herfstwijn

2016 Nussbaumer Gewurztraminer Catina Tramin

Geen gemakkelijke wijn, deze Gewürztraminer uit de Alto Adige. Wél een heel eigenzinnige en daar heb ik een zwak voor: sinaasappelschil, mineralen, wat een power! Enorm concentraat, duidelijke zuren, een heel lastige wijn om te combineren met eten, denk ik. Annemiek benoemt de helder fonkelende kleur, bloemige aroma’s, roos, zalvige smaak, fris in balans. Er gebeurt van alles met deze wijn in de mond.

2009 Ranke Ruppertsberger Linsenbusch Gewürztraminer Auslese Pfalz

Hartendiefje van Willem Jan.
En zijn laatste fles, die hij deelt met ons. We zijn er ook van onder de indruk, dit is een schitterend glas als aperitief. Rob prijst de enorm goede balans. Diederick benoemt het zoet én de fijne zuren. Mijn aantekeningen: mineralen, bescheiden geur, goudgeel, prachtige zoet zuur balans en spel ertussen.

2005 BOTT GEYL Sonnenglanz Grand Cru

Grote wijn, vind ik. Geparfumeerd, zweetlucht, lavendelhoning, vettig voluptueus, doet ook denken aan zoete Anjou, hangt lang na, fantastische balans, schitterend glas.Annemiek benoemt okergeel, ananas, botertje, heel zoet dat ook blijft hangen in de afdronk.

2014 SCHLUMBERGER Kessler Grand Cru

Jonger en daarmee ook wat populairder bij de meeste proevers. Zweetlucht, zoete aanzet, goede balans, hap sap! Dit is lekker, ik heb moeite om de wijn uit te spuwen. Annemiek noemt de wijn kruidig (één van de eerste),heel fris, heel mooi in balans, tropisch fruit.
Paul denkt dat deze wijn ook goed bij de rendang eend zou passen vanwege het kruidige en de peppersweet. 

Winterwijn

2012 Trimbach Gewürztraminer seigneurs de Ribeauville

Lychee, enorm mineralig en veel kracht, door de hoge bitters duidelijk een
eetwijn. Diederick benoemt de complexiteit en kracht, Rob het wat strengere
karakter van dit huis.

2007 GEIGER KOENIG, Gewürztraminer selection de grains nobles

Goudgele kleur, heel veel perzik, abrikoos. Volstrekt prachtige balans met een
bittertje. Rondeur.

1997 HUGEL Gewürztraminer selection de grains nobles

Hartendiefje van Willem Jan en vermoedelijk is iedereen het er wel mee eens dat deze wijn een prachtige ervaring is om te proeven. Dit is zo’n ‘try before you die’ wijn, onmiskenbaar een grootse Franse wijn. Botrytis en overrijpe abrikoos in de geur,  met schitterende balans en zuren. Een meditatiewijn. 22 jaar oud en nog volstrekt levendig. Geweldig.

Homo Omnium Horarum

zeiden de Romeinen. Een man van alle uren.
Hiermee is iemand bedoeld die in vrolijke en ernstige gesprekken een goed
gezelschap is. In Engelse vertaling werd de uitdrukking later A man of all seasons. Een veelzijdig man, die tegen alle omstandigheden is opgewassen, waar je alle kanten mee op kunt. Nou, de druif Gewürztraminer daar kan je ook alle kanten mee op. Ik had het niet verwacht.

Een druif die wijn voortbrengt voor alle seizoenen. Mooie proeverij.

Reactie
  1. Hoi Peter, Willem-Jan, nu ik de de line-up zie en het bijna proefbare verslag lees, baal ik er nog meer van dat ik er niet bij kon zijn… Gr Noel

Comments are closed.