Pakt ie me toch bij de lurven, de Albariño…

By
1101
Pakt ie me toch bij de lurven, de Albariño…

Soms is er een goede verklaring dat ik ben gewonnen voor een boek, als een blok val voor een kunstwerk of geniet van een geweldig uitzicht. Maar wáárom die Albariño mij bij de lurven pakte afgelopen dinsdag… ik kan het niet goed onder woorden brengen. Just Krijn zette Noord Spaanse witte wijnen op tafel. En dan vooral veel Albariño, dé druif van het koude en natte Rias Baixas (Galicië, boven Portugal).

Indrinker: Señorio de Otxaran 2016 Txakoli

Bedoeld om de mond te verfrissen en dat doet deze wijn erg goed. Paul benoemt een muscat achtig zoetje, Noel noemt zelfs zwoel, Kees zegt lekker en benoemt hazelnoot. Ik ken Txakoli niet, maar ben best in om er méér te leren kennen, ik ruik wat viooltjes, bloemetjes, goede zuren en sappigheid.

Terras Gauda 2018 Albariño Rias Baixas

Hartendief van Just. Valerie benoemt sinaasappel. Dit is echt een fijne wijn, 70% Albariño en 15% van Loureiro en Caiño Blanco. Fonkelende kleur, bloemrijk bouquet (doet me zelfs een beetje aan Moezel riesling denken), geelgouden kleur, erg lekkere smaak met prominente zuren, pruimen in de smaak, goede ruggengraat.

La Caña 2016 Albariño Rias Baixas

Een heel fijn glas, zegt Noël, die aan riesling moet denken. Eric benoemt honing, HansH bloemigheid en goede zuren, Annemiek vindt de wijn lang in de mond nahangen. Fonkelende kleur, bloemen in de geur, wat citrus, sappige wijn met appel achtige zuren.

Nora da Neve 2016 Albariño Rias Baixas

Ik ruik een lichte oxy toon en vanille. Veel tannine, een tikje ontoegeeflijke wijn en daarom juist zo leuk, echt een eetwijn.

Bijschrift toevoegen

Pazo Senorans 2009 Albariño Rias Baixas

Gemaakt van oude stokken en jááárenlang op lie gerust. Hartendief van Just. Annemiek benoemt steranijs, Noël noemt de wijn een Bourgognetype, HansH noemt de geur een stinkneus. De wijn heeft een mufje, niet storend, oud goud van kleur, goede balans en enorm veel verfijning.

Uitdrinker Cava Jané Ventura Gran Reserva 2012

Ik ben onder de indruk : appel en gist in de neus, uitgebalanceerde smaak. Hartendief van Just.

Het verschil tussen goede wijn en grote wijn is dat je over grote wijn praat, dat de wijn zich in je geheugen nestelt. En dat is wat Albariño in deze proeverij met mij doet. Ik wil er méér proeven en drinken.

Het is een goede eetwijn, blijkt als ik de wijn-spijsbijbel erop nasla: goede maatjes met alles wat uit zee komt, krab, kreeft, eendenmossels. Een goede partner bij sushi, Vietnamese loempia’s met garnalen, maar ook varkensvlees en zomerse vleesgerechten. De auteur adviseert bijvoorbeeld een slow geroosterde varkenskarbonade met salade van venkel en sinaasappel.

Fijne proeverij.