Derde plaats op het Nederlands Kampioenschap

By
179
Derde plaats op het Nederlands Kampioenschap

De Brabantse
Wijnsociëteit heeft een derde plaats gehaald bij het eerste Nederlandse
Kampioenschap Blindproeven in het Kuhrhaus in Scheveningen. De winnaars van de
Wijnacademie Proefcompetitie gaan Nederland vertegenwoordigen op het
Wereldkampioenschap in oktober in de Languedoc, georganiseerd door Revue de Vin
de France. Team NWH proficiat met de behaalde eerste plaats. En de proefcollega’s
uit Brabant, Le Bouchon, wisten beslag te leggen op het zilver.

We kregen blind
achtereenvolgens in het glas Grünver Veltliner uit Wachau/Oostenrijk, Pinot
Blanc uit de Moezel/Duitsland, Malvasia uit Istrië/Kroatië, Chardonnay uit
Jura/Frankrijk en Verdicchio dei Castelli di Jesi uit Marken/Italië. Ooh, wat
ben ik blij dat we aan het rood kunnen beginnen, verzuchtte Berry Marinussen.
Want donders als je níets weet en alleen maar ziet dat je wit in het glas hebt,
dat valt niet mee. Iedere twaalf minuten krijg je een nieuw glas ingeschonken
en in die tijd proef je individueel, maakt notities, determineert en gaat
vervolgens met zijn vieren bepalen wat op het wedstrijdformulier te schrijven.
Dat is niet veel tijd, beste lezers.

Bij rood kregen
we achtereenvolgens Gamay uit Beaujolais/Frankrijk, Mencia uit Bierzo/Spanje,
Pinot Noir uit Bourgogne/Frankrijk, Pinotage uit Westkaap/Zuid Afrika, Cabernet
Sauvignon uit Napa Valley/Californië, blend van Syrah, Touriga Nacional,
Touriga Franca en Alicante Bouschet uit Alentejo/Portugal. Overduidelijk is dat
het teamwork belangrijk is. Elkaar vertrouwen. Elkaars meningen goed
beluisteren. En parate kennis. Noël die vertwijfeld zegt: we hebben zovéél
Noord Portugese wijnen gedronken, maar hoe heette die druif nu ook al weer?
Ikzelf heb me eerlijk gezegd drie uur lang zitten afvragen: wáárom doe ik dit?
Het is echt moeilijk. Gelukkig hebben de ware amateurs in de persoon van
Diederick Swagemakers een nuchtere professional die én goed proeft én veel
parate kennis heeft. Zijn bijdrage is onontbeerlijk.

De dessertwijn
is gemaakt van grenache gris, macabeo, grenache blanc en kwam uit
Rivesaltes/Frankrijk. Het moet gezegd dat de organisatie helemaal op rolletjes
liep, dankzij de hele familie Nijhuis. De proevers genoten van een prima lunch
in Solo Vino – direct naast het Kuhrhaus, waar we mooi naturel Italiaanse
gerechten kregen. Een van de mooiste momenten is toch wel dat je “Brabantse
Wijnsociëteit” hoort en naar het podium mag komen. De gelaatsexpressie van de
andere proevers als je naar het podium loopt, is onbetaalbaar. Ook op de extra
proefavonden om te oefenen, denk ik geregeld: wáárom doe ik dit? Maar eerlijk
gezegd geven die ‘oefenavonden’ toch vaak een zilveren randje. In Scheveningen
waren proevers die niet in persoon aanwezig waren, maar wél een bijdrage
leverden aan het succes. De coaches. De bijdrage en morele steun van Martijn de
Groot als coach mag niet onvermeld blijven. Volgend jaar weer. En we zijn
gebeten om dan opnieuw het podium te bestijgen. Liefst op de hoogste trede.

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)