Dertien maal cabernet sauvignon intrigeert

By
10
Dertien maal cabernet sauvignon intrigeert

 

Een sprookjeskasteel in China met goede wijn

 

 

Een even eenvoudig als doeltreffend thema voor een proeverij : steeds dezelfde druif. We proeven cabernet sauvignon. Gerard van Avendonk heeft negen wijnen van 100% cabernet sauvignon en vier blends waarin cabernet sauvignon domineert.
Gerard geeft goede documentatie. We proeven de wijnen geblindeerd uit
respectievelijk China, Australië, Chili Zuid Afrika, Argentinië, Californië,
Spanje en Frankrijk. In dit verslag de meest opmerkelijke wijnen uit een
intrigerende, leerzame proeverij.

Cabernet sauvignon is te herkennen aan zwarte bessen. In Europese wijnen is die geur vaak subtiel aanwezig, in wijnen uit Chili, Californië en Australië is de geur overduidelijk, te herkennen als cassis limonade of bessenjenever. De druif laat zich verder kennen door kruidige aroma’s, laurier, cederhout, munt en eucalyptus. Is de druif opgevoed op nieuwe eikenhouten vaten dan wint de geur aan complexiteit en proef je meer: toast, koffie, chocolade en specerijen. De wijn van de druif is goed houdbaar door mooie zuren en stevige tannines. In mooi geouderde wijnen komen prachtige tertiaire geuren los zoals truffel.

 

R collection 2014 cabernet sauvignon Californie

Hartendief van Gerard. Minerale neus, licht cassis en veel rood zomerfruit, ook wat bramen. Best wel lekkere smaak, geen zwaargewicht, een hap sap wijn, snel zin in een volgende slok. Eric benoemt paprika, rood fruit en verse pruim. Diederick noemt de wijn prettig drinkbaar, Angelique prijst de aardse geur.

Catena Alta 2013 cabernet sauvignons historic rows Argentinie

Hartendief van Gerard. Een wijn met veel spel, slanker dan de Zuid Afrikaanse Kanonkop 2012 die ernaast staat. Toos prijst  de verfijnde smaak, HansH verbaast zichzelf met de associatie rozenparfum, een lekkere
geur maar moeilijk te omschrijven. Willem Jan benoemt honing en krenten, Noel zwarte peper, Paul sigaren.

 

 

Mas de la Plana 2011 Torres

Diep zwarte kleur, cassis en kruiden, true to type cabernet sauvignon. Een heel rijk bouquet door nieuw hout, heel veel kracht in de smaak met hele mooie bitters. Later ook melkchocolade, munt  en dennenbos. Een heel viefe en speelse wijn. Paul benoemt mon cherie chocolade, mooi concentraat, mooie zuren en de conclusie: heeeel lekker.

 

 

Changyu Moser XV 2013 China

De wijnstokken zijn hier nog maar vijftien jaar oud, dus dat belooft wat als de wijnstokken ouder worden. Diep zwarte kleur, frivole geur met rauwe groene paprika, wijn met tannine, toch heel mooie balans, verfijnde wijn. Noel wijn met een zwart hart, wat evolutie, koffie en chocolade, droppige aanzet  en veel bitters.

Chateau du Tertre Margaux 2013

Open geur, zwarte bessen, sappige smaak, lijkt al op dronk, elegante wijn. Toos bevestigt die elegantie, wijn vol concentraat. Paul benoemt paprika, eucalyptus, espresso.  Eric ruikt  karnemelk, zachte aanzet, zoet, bitters, geen fruit, cederhout en tabak. Chocolade, koffie, lange frisse zuren en cassis.

Kanonkop Paul Sauer 2013 Zuidf Afrika

Rijke neus, nu nog wat enkelvoudig, want jong, wijn met veel smaak, chocolade en kersen, prachtige zuren, wint aan complexiteit in de toekomst. Toos noemt de wijn heel elegant met klein zoetje, Paul prijst de pruimen en vijgen in een supergeconcentreerde wijn met mooie zuren. Eric ruikt stalmest én benzine. De wijn smaakt naar caramel, haard, hout, blijft lang hangen.

Leerzame proeverij.