Chardonnay, een doerak van een druif

By
1533
Chardonnay, een doerak van een druif

Hawkes Bay wijngaarden in Australië

Paul
Heemskerk verwondert zich over het feit dat een druif met de minst herkenbare
persoonlijkheid, chardonnay, tóch een van de meest populaire is – wereldwijd
nog wel.
Pure chardonnay heeft een ingehouden geur, met impressies van appel,
boter en noten. De smaak is vol en rond met een gemiddelde zuurgraad. De
wijnstok is niet veeleisend, reden waarom de druif populair is. Paul schrijft
in de documentatie over houtrijping en hóe hij Californische en Australische
chardonnay herkent. Herkennen wij de chardonnay uit verre landen, laten we gauw
gaan proeven.

In de eerste blinde
serie proeven we wijnen uit Frankrijk, Italië en Australië. De eerste wijn is
expressief met mineralen en een stallucht, de tweede floraler en geparfumeerd
en de derde elegant, licht en met veel spel, vuursteen is hier herkenbaar,
alsmede héél veel hout. Uiteindelijk blijkt dat de door mij het hoogst
gewaardeerde wijn uit Frankrijk komt: Domaine Arnaud 2013 uit Zuid Frankrijk.

In de tweede
serie proeven we wijnen uit Chili, Californië en Nieuw Zeeland.  

Matahiwi
Estate 2014 Hawkes Bay Nieuw Zeeland

Rob moet even
wennen aan de wijn, lichte kleur, nootmuskaat in de smaak. Nello proeft
grapefruit en Gerard noemt de wijn nog erg jong: fruitig, met een licht zoetje
en wat komkommer. Deze houtgelagerde chardonnay heeft een geconcentreerde geur
en een lichte anijsimpressie. Opvallend is een hele hoge zuurgraad met een
bitttertje maar vooral héél veel smaak.

In de derde
serie staan wijnen uit Italië, Argentinië en Zuid Afrika.Planeta 2012
uit Sicilië valt mij wat tegen, net als de wijn in de eerste serie uit Veneto.
In de Planeta is veel aanwezig (honingmeloen, banaan, citrus, vanille en
rondeur in de smaak, maar naast de Argentijn en Zuid Afrikaan komt de wijn
vluchtig over. 

 

Catena Alta
2012 Mendoza Argentinië

Deze wijn
wordt op grote hoogte gemaakt. Berry prijst de zoete snoepjes in de neus en de
mooie balans. Ik zie een groenzweem in het glas. Kruidige en expressie geur.
Frisse en harmonieuze smaak, prima balans, goed nahangend. Jawel, duidelijk een
wijn met de slikreflex. 

Tokara 2013 Stellenbosch
Zuid Afrika

Hartendief
van Paul. De wijn krijgt positieve kritieken: fijne zuren (Nello), een
stinkertje (Berry). De strenge neus geeft een vuursteenimpressie en doet denken
aan een stal. Sappige smaak met wat vanile en veel body. Een klassiek glas.

In de vierde
serie proeven we één Australische wijn naast twee uiterst klassieke grootheden
uit Frankrijk.

Clos de
Mouches Beaune 1er Cru 2009 Chanson

Nello prijst
de rijke en intense wijn, Henk determineert boter en fruit, naast veel frisse
zuren. Claartje ruikt boenwas en tropisch fruit, ze noemt de geur vlezig.
Gastproever Eric ruikt nauwelijks iets in de wijn, en dat is precies mijn
ervaring. Ik vind de neus klein en ingetogen, alsof de wijn even dicht zit (dat
komt voor). De kleur is bleekgeel, ik vind de smaak ook moeilijk met hoge
bitters.

Tapanappa
2008 Tiers Vineyard Piccadilly Valley South Australia

Gastproever
Eric benoemt boter en vanille, een vette aanzet en lange afdronk. Claartje
determineert buxus, appel, citrus en noten, een harmonieus zuurtje. Henk noemt
de afdronk nog zuurder dan bij de vorige wijn en ook Noël vallen die hoge zuren
op. Paul schrijft in zijn documentatie dat hij de Australische wijn vaak
herkent aan het aanzuren. Ook vraagt hij zich af of ze daarmee niet te ver zijn
gegaan. Chardonnay uit Australië kan het beste jong gedronken worden, omdat de
aroma’s afvlakken en er niets voor in de plaats komt. Ik ruik honingmeloen in
deze wijn, die 10 maanden houtrijping kreeg, goed concentraat en citrusfruit,.
Een enorm geconcentreerde smaak, heel harmonieus en met veel houttonen.

Chablis Les
Clos 2011 Chanson

Hartendief
van Paul. Een van de mooiste wijnen van de proeverij. Geconcentreerde geur met
vanille, een heel brede geur met mooie tonen van peer en perzik, een
zweetluchtje. Claartje ruikt bouillon, buxus en licht honing. Noël ruikt natte
wol. De smaak biedt schitterend concentraat, een perfecte balans en dus.. de
slikreflex, je slikt zo’n wijn door. Véél verfijning en finesse. 

Het blijft
een doerak van een druif, om de mooiste wijnen te geven moeten de
omstandigheden niet alleen kloppen, maar is ook terughoudendheid van de
wijnmaker nodig. Chardonnay is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken.
Bij overdreven houtgebruik krijgt de wijn iets plomps. Uw scribent is het
helemaal eens met de hartendiefjes van Paul: de Chablis en Zuid Afrikaanse
Tokara stelen de show in deze proeverij. We hebben een breed scala geproefd,
vaak bieden de Chardonnay goede waar voor hun geld.