Crus de Beaujolais: daar zijn de geleerden het nog niet over eens...

By
81
Crus de Beaujolais: daar zijn de geleerden het nog niet over eens...

Top
Beaujolais is vrij zeldzaam. Het hele gebied omvat zo’n 16.000 hectares, de crus
de Beaujolais tekenen voor zo’n 5.000 hectares. Best nog veel, denkt de lezer.
Maar… zo’n mooie wijn als Chenas, daar is maar 237 hectares van. Saint Amour –
dat al weer bekender in de oren klinkt – heeft 320 hectares; de grootste
appellation controlee is Brouilly, goed voor 1206 hectares. Het is helemaal
niet uitgesloten dat Hans van der Horst met de mooie proeverij van Crus de
Beaujolais de intentie heeft om ons de subtiele nuances tussen de crus te laten
ervaren. The devil is in detail. Zeker bij die top-Beaujolais. We proeven twee
series met steeds een Moulin a Vent en een Julienas. Dan moet je wéten dat
Moulin a Vent in de neus rozen heeft, maar Julienas pioenrozen. Moulin a Vent
heeft kruiden en een hint van framboos, Julienas bloemetjes, perzik en rood
fruit. Beide wijnen zijn in de smaak krachtig. Ja, ja, ga er maar aanstaan om
die twee uit elkaar te houden. Opmerkelijk is dat in de loop van de proeverij
er twee ‘kampen’ ontstaan van proevers met een vergelijkbare  mening. Er zijn proevers die de frivole
lichtheid van Beaujolais omarmen en lof toezwaaien. Andere proevers beoordelen de
wijn op de tong zoals andere wijnen, en waarderen het concentraat en de
smaakdimensies. Ach, het gaat niet om het gelijk van één mening. Zeker is dat
de geleerden het over Crus de Beaujolais nog niet eens zijn. Hans laat ons
vooral 2011 proeven en de nog mooie Moulin a Vent 2001,die ons al eerder verbaasd heeft.

Chiroubles 2012,
Domaine Cheysson

Heel
toegankelijke wijn die desalniettemin véél te bieden heeft: robijnrode kleur,
een neus met kers, banaan, aardbei en licht vuursteen. Frivole smaak, sappige
zuren, heel aangenaam. Mooi glas.

Saint Amour 2011, Domaine de la Creuze Noire

De witte
Beaujolais van dit domein is als indrinker een succes. Maar deze rode wijn mag
er ook zijn: frisse zuren, niet zo breed van smaak maar wel frivool. Denk aan
een charmante ongecompliceerde flirt, niet aan een geleerde conversatie met een
gestudeerde deerne. Aardbei en vuursteen in de neus, sappig, goed concentraat
en héérlijk wuft. Volle smaak.

Morgon 2011, Jean Paul Thevenet, vieilles vignes

Hartendief
van Hans. Práchtwijn. Voor mij dé wijn van de proeverij. Een geurende
bloemetjestuin, viooltjes en ook licht pruimen. Expressief! Veel zuren en prettige
smaak, concentraat, mooie stevig. Ik laat de wijn in het glas staan en proef nu
en dan terug: de wijn blijft schitterend.

Chenas 2011,
Domaine des Pierres

Hartendief
van Hans. Oók al zo mooi. Een diepere neus dan de Morgon, iets minder fruitrijk,
maar wel complex. Kreupelhout ruik ik. En in mijn aantekenboekje ga ik uit de
bol voor deze wijn: Boerse wijn. Wildwijn. Open haardwijn.
Binnenblijven-bij-storm-wijn. Gulle wijn.

Moulin a Vent
2011, domaine Desperrier

Elegante en
feminieme wijn, zegt Nello, die ook hazelnoten ruikt. Paul benoemt aarbeid,
fruitella, aardbei en framboos. Stevige wijn, ik vind de neus eigenlijk nog
vrij gesloten, sappig concentraat en mooie zuren. Deze wijn draagt de kracht van
de jeugd in zich: zal nog véél mooier worden.

Bij het
nagenieten van de wijn constateren de proevers unaniem dat we die Crus de
Beaujolais wellicht wat te weinig genieten, een top-Beaujolais proeverij is een
belevenis.

Traditie is
een zoete wijn als uitdrinker. Hans brengt een curieuze, maar ó zo fraaie
dessertwijn mee:Ratafia de
Champagne, Dumangin

Een
versterkte vin de liqueur uit Champagne. Ratafia de Champagne wordt gemaakt
door alcohol bij het druivenmost te voegen. De toevoeging stopt het
gistingsproces van de suikers. Hierdoor blijft Ratafia zoet van smaak en heeft
het een alcoholgehalte van 18°. Ratafia de Champagne en Ratafia de Bourgogne
hebben een gecontroleerde herkomstbenaming.  Sodeju, wat lekker. Mahonie kleur. Krentjes in
de neus, kaneel en… rozen-in-het-kwadraat! De smaak kenmerkt zich door een
uitstekende balans. Heerlijk glas om te drinken, met dank aan restaurant de
Keulse Kaar in Boxtel waar Hans de laatste fles kan kopen.