Bourgogne, om altijd bij terug te komen

By
1400
Bourgogne, om altijd bij terug te komen
Wijnbouwer Christian Clerget waarvan we een prachtwijn proeven

Je komt
altijd terug bij de klassieke wijngebieden. En na een leven lang wijnproeven
ben je vooral verknocht aan Bourgogne. Zegt men. Een wijn voor kenners. Een
wijn die je moet leren waarderen. Daarom is het mooi dat een van onze jonge
leden Bourgogne als thema kiest. “Ik weet er eigenlijk niets van”, zegt
Sebastian Therou. Maar dat blijkt vervolgens uit niets, want Sebastian heeft
zich goed voorbereid voor een leerzame proeverij. We proeven wijnen uit de vier
regio’s Chablis, Côte de Nuits en Côte de Beaune, Côte de Chalonnaise en Maconnais.

 

Na een
mooie Cremant de Bourgogne proeven we een Maconnais wijn naast een Chablis Vaak
zijn gereputeerde wijnen echt de mooiste; in deze proeverij maakt de eenvoudige
wijn op mij méér indruk. De Chablis 1er Cru 2012 Beauroy van R et S Dauvissat was
naar mijn mening niet in balans of nog niet in balans, waardoor de bescheiden
Macon Villages goed tot zijn recht kwam. Het is een wijn met een goede prijs/kwaliteit
verhouding.

Mâcon
Villages 2011 Louis Latour

Louis
Latour is een negociant-éleveur met 50 hectaren wijngaard in Bourgogne. Deze
wijn is gemaakt van 100% Chardonnay. Groenzweem, heel helder glas wijn. Een
mooi geparfumeerde neus met een impressie van viooltjes, goede balans met een
bittertje. De smaak is eendimensionaal zonder saai te zijn, dat kan dus ook!
Wel lekker, zegt Noël. Mooie balans, aldus Rob. Trouvaille.

Drink
witte Bourgogne en rode Bordeaux, is een stelregel. Dan gaat het om wijnen
zoals de volgende, wijnen van chardonnay die uniek zijn in hun soort.

Meursault Sous La Velle 2009 Domaine de Michelot

Hartendief
van Sebastian. Te jong, zegt Berry, die citrus, boter en eiken determineert.
Wat een lekker zuurtje, aldus Paul, die ook mineralen ruikt. De neus biedt een
cocktail van drie componenten: mineralen, vanille en kleine bloemetjes. Een
serieus glas met fruit, een bittertje en een frisse en goede balans. 100%
chardonnay. Domaine de Michelot heeft wijngaarden die grenzen aan de
appellation Meursault. Aan de ene kant van sloot en weg rijpen stokken waarvan
de druiven na gisting Meursault gaan heten, aan de andere kant liggen
wijngaarden voor de Bourgogne. Het spreekt voor zich dat dat een aantrekkelijke
wijn is om te kopen. Als een goede wijnboer met het juiste terroir chardonnay
maakt, kunnen er grootste wijnen ontstaan.

Puligny Montrachet 2006 Premier Cru Les Champ Gain,
Domaine Alain Chavy

100% chardonnay.
Paul ruikt granny appels, perzik en een flinke mineraliteit. Die is inderdaad
heel evident: vuursteen, rijke mineralen. HOGE wijn, staat in mijn
aantekeningen, en dat komt vooral door de enorme intensiteit. Verfijning,
voornaam hout, amandelbitters. Citrus in de neus. Lang afdronk. Uitermate
prachtige wijn. In deze wijn is het vooral de verfijning die enorm opvalt en
dit glas wijn tot een droomwijn maken. De wijngaard ligt dicht bij de fameuze
Montrachet wijngaard.

Bij de
rode wijnen proeven we een rode Bourgogne 2010 En Truffiere van Vincent
Girardin (framboosjes, aangenaam) en een belegen Pommard Cuvee Raymond Cryot
2001 van het Hospice de Beaune (klassiek, boers, aards). Daarna proeven we een
Côtes de Beaune wijn uit Volnay en een Côtes de Nuits wijn uit Chambolle
Musigny.

Volnay Santenots du Milieu 1e Cru 2008
Francois Mikulski

Rob ruikt
kruiden, de wijn is lichtgebouwd, zegt hij. Nello denkt dat de wijn nu op zijn
best is: een wijn met nervositeit elegantie. De kleur is bruinrood. Een
cocktail van mooi fruit en een neus met veel diepte. Leer, pruim. De wijn is
elegant met mooie balans. Ik proef mineraal en steen in de afdronk. De wijn
hangt mooi na. 100% pinot noir.

Chambolle
Musigny 1999 Christian Clerget

Hartendief
van Sebastian. Dit domein heeft 25 jaar oude wijnranken, de wijn rijpt gedeeltelijk
op nieuwe eikenhouten vaten, 100% pinot noir. Mijn eerste indruk is apart:
salmiak en ketjap. Een belegen wijn. Rob ruikt weinig (bescheiden neus), wel
wat bouillon en vlezige smaak met drogende tannines. Kees roemt de neus: een

hooischuur, pioenroos (dat is precies de geur!) en Gerard noemt het cederhout.
Mijn aantekeningen: Volledig uitgerijpte, ontzettend mooie wijn. Ik ruik leer.
Heeeeel veel finesse en prachtige balans.

 Een heerlijke proeverij