Leerzaam Luxemburg

By
864
Leerzaam Luxemburg

Luxemburg heeft ongeveer de helft van de oppervlakte van de provincie Noord Brabant. En maar een vijfde van ons inwonertal. Iets meer dan vijfhonderdduizend inwoners drinken gemiddeld meer dan 50 liter wijn per persoon. Ze hoeven maar iets meer dan 2 liter wijn te drinken om alles, werkelijk álles, te drinken wat er aan wijn in Luxemburg geproduceerd wordt. De simpele wijndruiven Rivaner en Elbling staan op een belangrijk deel van de 1.300 hectare wijnbouwland. Maar er is meer: 180 hectare Auxerrois, 177 hectare Pinot Gris en 160 hectare Riesling. Chardonnay is een curiositeit (15 hectare), net als Gewürztraminer (18 hectare). Naar rode
wijn van Pinot Noir (89 hectare) moet je zoeken. Niet alle Pinot Noir wordt rood, want we drinken bij deze proeverij een dorstlessende wit gemaakte wijn. Over de hele linie zijn de wijnen uitermate zuiver.

Willem Jan Withagen maakte een cabriotocht langs de Moezel en stelde precies vast wáár interessante zuidhellingen liggen. We proeven elf wijnen, beginnend met een fraaie Cremant
en eindigend met een goddelijke Vin de Glace. Ook staan we stil bij de wettelijke eisen en het kwalificatiesysteem.

Auxerrois Grevenmacher Fels 2012, Domaine Clos de Rochers (GPC)

Hartendief van WJW. De druiven zijn handgeplukt, waarbij selectie is toegepast. De oogst liep door tot in oktober. Bleekgele kleur, zuivere neus met enorm veel fruit. Wit fruit, grapefruit en een lichte
jasmijntoets. Ik herinner me dat wel jaren geleden deze wijn blind proefden en onder de indruk waren – een geweldig goede ambassadeur van Luxemburg. Piepklein zoetje en prettige zuren in de mond. Een speelse wijn.

Riesling Stadtbredimus Dieffert 2011, Domaine Vinsmoselle (GPC)

Ingetogen neus, verfijnd met een stoffige toets. Jasmijn geparfumeerd. Ook wat citrus. Goede balans en medium concentraat. Goede verhoudingen tussen zuur en fruit, zegt Henk, die de wijn mooi en elegant typeert.

Riesling Grevenmacher Fels 2012, Domaine Clos de Rochers (GPC)

Lichtgeel en strakdroog, zegt Kees, die ook wat boenwas en kruisbes ruikt. Rob noemt de wijn mooi, echt mooi zuiver. Die zuiverheid in de neus staat ook in mijn aantekeningen, én de kruisbes in de neus, net als een spannende smaak met lichte mineralen. Knappe wijn.

Gewürztraminer Machtum Ongkâf 2011, Jean Schlink-Hoffeld (AC)

Hartendief van WJW. Ik droom een fraai Thais gerecht bij deze wijn. Tikje romige neus met mooie kruidigheid. Mooi bittertje en goede balans.

Riesling Vin  de Glace 2004, Domaine Clos de Rochers (GPC)

Bijzondere wijn. Geoogst bij min 8 graden Celcius. 280 gram restsuiker per liter. Super oudgoud kleurig. Weelderige wijn met honingtoets en Rubensiaanse balans. Een meditatiewijn waarvan 360 flessen zijn gemaakt. Goddelijke nectar.