Rosé van terras naar tafel

By
Rosé van terras naar tafel

Wijnliefhebbers
hebben misschien wel tien witte wijnen in huis en vaak wel twintig of meer rode
wijnen. Maar rosé? Misschien een of twee soorten. Als de omstandigheden goed
zijn – warm weer, terrasweer – trekken we die open. En drinken de wijn door bij
een salade, een visje. Wellicht bij wat worst of kaas. Rosé is een
niet-moeilijk-doen-wijn. Het is ook een voor-iedereen-compromis-wijn. Kiezen
disgenoten verschillend: vis en vlees, dan is rosé (vooral goede rosé) een
passende wijnkeuze als je een hele fles wilt bestellen. Er is véél meer te
onderzoeken en te vertellen over de combinatie van rosé en spijs. Martin
Berkelmans zet ons zijn favoriete rosés voor, hij heeft zich goed voorbereid.
En we proeven steeds twee wijnen bij één gerechtje. Ik vind het fascinerend dat
zo’n gerecht de wijn vlakker kan maken of juist een beetje optillen en
aantrekkelijker kan maken. Ook vind ik het leuk dat we bijzondere rosé proeven,
uit champagne, uit de Bekaa Vallei Libanon, uit Bandol, uit Palette. Een mooie
afsluiting van het seizoen.

 

Champagne Rose
Mailly Grand Cru

Hartendief
van Martin. 90 % Pinot Noir, 10 % Chardonnay. Sebastian ruikt wat rozen, ik
ruik druiven en licht gist. De kleur is zalm. Ik verwacht al een licht zoetje,
maar de smaak is fraai droog met stevige mousse en hoge bitters. Erg mooie
champagne, voor enkele proevers meteen de mooiste wijn van de avond!

Crostini,
humus, aubergine, burrata , tomaat en basilicum cress
  

2011
Rose Spatburgunder, August Ziegler, Pflaz

Hartendief
van Martin. Het domein is drie maal uitgeroepen tot beste wijngoed van
Duitsland, in 2006, 2008 en 2009. Aparte wijn en leuk! Zegt Rob. Ook Henk
betitelt de wijn als apart en voor hem veruit de beste combinatie met het
gerecht. De kleur is framboosrood, in de neus wat bloemen en een
zweetluchtje/mineralen, smaak met fraaie bitters.

2010
Quinta do Portal rose, Douro Portugal
                                                  

Gemaakt
van tinta roriz, touriga nacional, touriga franca      . Zalm kleur, vuursteen in de neus en een liefelijke, zachte
aandronk, mild karakter, mooi concentraat. Toos noemt kruidigheid als
karakteristiek, Nello vindt de wijn goed combineren met de aubergine.

San
Danielle, bietensalade en mandarijnsalie

2012 Castello
Banfi Rose Centine, Toscane
                                                 

Gemaakt
van sangiovese, cabernet, merlot. Mineralen in de neus (ook weer zo’n
zweetlucht-impressie), rondeur en goede zuren, hap sap met slikreflex. De wijn
combineert prachtig met het gerecht, vooral door de mooie zuren.                                                                                                                              

2012 Tasca d’ Almerita Regaleali,
Sicilie
                                                                                 

Gemaakt
van nerello mascalese. De wijn heeft iets meer spel dan de vorige rosé, kruiden
in de neus, rondeur en hogere bitters. Het gerecht maakt de wijn iets vlakker,
vind ik.

Bataatsoep,
snow crab, munt en wortel

2011
Domaine de la Courtade, Provence

Gemaakt
van mourvedre, grenache, tibouron. Zalm kleur, neutrale neus. Sebastian ruikt
echter framboos en aardbei. Zachte aandronk, bescheiden zuren, nogal liefelijke
wijn met mooie bitters in de afdronk.                                                                                                                                                                                         

2012
Soliluna, Cariñena, Spanje
                                                            

Gemaakt
van garnacha. Karaktervol glas, ik mag deze wijn wel, het is een pittig glas.
De kleur is waterverf framboos. Een klein stinkertje in de neus. Mineraal in de
smaak en heel prettig spel in de mond. Het soepje geeft een prettige explosie
van smaken in de mond, de combinatie blijft wat tegendraads.           

Langzaam
gegaard buikspek, koolrabi, appel, rozijn

2009 Chateau Simone, Palette

 

Gemaakt van 45% grenache,
30% mourvedre, 5% cinsault en 20% variaties van syrah, castet, manosquin,
muscat. Onbestemde neus, staat in mijn aantekeningen. Maar Claartje ruikt
oosterse kruiden en Berry rood fruit, stro en hooi. De smaak heeft goede zuren
en een goed bittertje. Just ruikt kamperfoelie en nootmuskaat. Gerard noemt de
combinatie mooi, en daar ben ik het helemaal meer eens, de wijn verbetert in
deze combi!

 

2012 Pibarnon, Bandol

 

Gemaakt van 50% mourvedre
 en 50% cinsault. De mourvedre geeft de
wijn kracht, diepgang en bewaarpotentieel, de          tweede
druif staat voor fruit en sensualiteit. Ik geef de voorkeur aan deze wijn in de
serie: bloemige expressie met viooltjes, wat rabarber, elegante aandronk, veel
inhoud en de onmiskenbare slikreflex. Berry ruikt drop in de wijn, Hans
vlierbessen. De wijn harmonieert met het gerecht.  

           

Kempen-lamsschouder,
couscous en yoghurt-munt

2004
Chateau Musar, Bekaa  valley, Libanon

Gemaakt
van cinsault. Zalmkleurig, oxydatieve neus en dat is niet voor iedereen lekker.
Rob noemt de wijn interessant, Claartje prijst de combinatie met het gerecht en
de muntsaus. Dit is inderdaad een gastronomische wijn door de hoge bitters. Een
van de mooiere wijnen van de avond, voor mij.                                                                                                       

2011 Massaya classic, Bekaa valley, Libanon

 

Dit is een heel andere
wijn, gemaakt van 30% syrah, 30% cabernet sauvignon en 40% cinsault. Waterig
lichte kleur, héél goede balans, fruit en goede zuren, ik vind dit een
ontzettend mooi glas wijn.

 

Creme suisse, fruit van het seizoen en
vlierbloesemijs

2012
Moscato, “ Rosenkonig”, Alto Adige Tiefenbrunner

Gemaakt
van Moscato rosa. Dit is gewoon te lekker, het combineert voor mijn gevoel
slecht met het op zichzelf prachtige dessert, daardoor vervlakt de wijn. Ik wil
deze wijn op zichzelf genieten, nagenieten van de gerechten, de namiddag, het
gezelschap, het is een meditatieve wijn. Prachtige neus met boerderij rozen,
van die geurige. Later ook rozebottel, pioenroos en kruiden. Prachtige balans,
harmonieus zoetje en klein bittertje in 
de afdronk.

Reactie

Comments are closed.