Rhône doorgeproefd

By
1300
Rhône doorgeproefd

Antoine Jaboulet begon als 27-jarige in 1834 op de
hellingen van de Hermitage in de Rhône als wijnbouwer. Zonen Paul en Henri
zetten zijn werk voort. Het was Paulus die vervolgens zijn naam gaf aan het
bedrijf. Sindsdien zijn verschillende generaties elkaar opgevolgd. In 2006
heeft de Frey familie het handelshuis verworven. Zij zijn wijnmakers in
Champagne en eigenaars van Château La Lagune in Bordeaux. Aan het hoofd van het
handelshuis staat Frederic Jaboulet.

Misschien is het huis nog wel het meest
fameus door één fabelachtige – en onbetaalbare – wijn: l’Hermitage La Chapelle.
Robert Parker noemde de 1961 “behorend bij de drie beste wijnen die ik ooit
dronk”. Flessen met een opmerkelijk lage opbrengst van 8 hl per hectare. Er
liggen nog altijd enkele flessen en magnums van dit jaar in de schatkelder van
het huis. In 1962 kosten deze flessen 10 Franse Francs. Wie toen een kistje
heeft weggelegd én nog flessen heeft… kan die nu verkopen voor Euro 10.000 per
fles.

Als ik door mijn oogwimpers naar mijn aantekeningen kijk,
ziek ik *-sterretjes staan bij alle vier Crozes Hermitage wijnen die we
vanavond blind drinken. En omdat die ook voor de liefhebber betaalbaar zijn, is
het een boeiende proefervaring. Gerard van Avendonk schenkt 13 wijnen van het
huis Jaboulet Ainé, zowel uit Noord Rhône (Condrieu, Cornas, Hermitage, Saint
Joseph) als Zuid Rhône (Gigondas, Châteauneuf de Pape). Ik kan niet zeggen dat
de wijnen herkenbaar één stijl hebben, maar wel dat ik flessen van dit huis in
een restaurant blindelings zou kiezen, want ze zijn uiterst betrouwbaar.

Noord Rhone

Crozes Hermitage 2009
Les Jalets (blanc)

Hartendief van Gerard. Gemaakt van 100% marsanne. Ik vind
dat een moeilijke druif om te determineren, met weinig uitgesproken
karakteristieken. Ik ruik wat mineralen en licht anijs. Rob benoemt een vleugje
vanille, Jan ruikt véél: leisteen, graniet, krijt, vuursteen en viooltjes. Ik
vind de wijn lekker: hap sap, je verlangt naar een volgende slok, een tikje
frivoler dan de stevige Saint Peray die ernaast staat. Ik proef amandel in de
afdronk.

Crozes Hermitage 2009
Les Jalets (rouge)

Wijn van 100% syrah. Paarszweem. Oogt veel jonger dan de
jaargenoot die ernaast staat gemaakt van grenache. Fruitige neus met blauwe
bes, kruidentoets van tijm. Goed concentraat, wijn met nog potentie, de wijn
heeft veel rondeur en een fluweeltoets.

Crozes Hermitage 2007
Domaine de Thalabert

Gemaakt van syrah en duidelijk weer een stap hoger dan de
vorige wijn. Claartje benoemt een mooie proefnotitie: kruiden, zwoelheid, pruim
en kers in de neus, speculaaskruiden en zoete tannines in de smaak. Mijn
aantekeningen: dakpannenbruine rand, kruidige en zwoele neus, met later wat
caramel, zich uitwaaierend als een pauwestaart. Stevige aanzet, véél karakter
maar ook prettige zuren en charme, medium concentraat, drinkt heel fijn.

Crozes Hermitage
2007, Domaine de Roure

Gemaakt van syrah, handgeplukt op steile
graniethellingen. De mooiste wijn van de avond. Fantastisch rijke neus met
cederhout, sigarenkistje, vanille, nieuw hout, pruimen en mest. Gemaakt van
oude wijnstokken van 100 jaar oud en dat proef je. Héél uitgebalanceerde wijn
met veel elegantie en een fluwelen aandronk. Wow! HansL: lekkerder bij iedere
slok. Noël: laurier, drop, pruim in de smaak die zich heel slank presenteert.

Condrieu 2009 Les Cassines (blanc)

Gemaakt van viognier. Rijpe tonen, petrol zweem, boenwas,
hooi en droogbloemen, zegt HansL. Mineraal, aromatisch en zacht rond, aldus
Nello. Licht gouden kleur, vanille en stallucht, wat peer en mineraal. Ik ben
onder de indruk van de neus. De smaak van de wijn kenmerkt zich door hoge
bitters en tegelijkertijd rondeur. Knap glas.

Saint Joseph 2009, Le Grand Pompé

Gemaakt van syrah. Rijke neus, ik vind die echt mooi.,
Twan ruikt caramel, ik ruik chocolade, mocca en peper. Kun je fluweel ruiken?
Ik denk van niet, maar toch kreeg ik die associatie. De smaak is minder rijk
van de neus, behaagt echter toch… elegantie, rondeur en souplesse.

Saint Peray 2011 Les
Sauvàgeres (blanc)

Dimph ruikt marsepein (warempel) en denkt meteen aan
marsanne (mooi ezelsbruggetje). Dat klopt. Gemaakt van marsanne en rousanne,
deels van oude stokken. Ik hoor appeltjes noemen in de neus, witte bes en
kruisbes. Zelf ruik ik alleen een neutrale neus, de smaak is sappig met bitters,
opvallend veel kracht en voor mij veel meer een eetwijn dan een glas om zo te
genieten. Zuivere wijn.

Zuid Rhone

  

Chateauneuf du Pape 2007 Les Cèdres

Bloedmooie wijn van Grenache, Syrah, Mourvedre en
Cinsault. Witte peper en jam, zegt Toos. Mooie balans en zwoele aanzet, zegt
Noël. Gerijpt en kirsch, zegt HansL. Zwoel, zegt HansH. En Jan brengt het
natuurlijk het mooist onder woorden: rood fruit, peper, peper, peper,
chilipeper! Ik ruik rood fruit, oneindige tijmvelden: heerlijke rijke neus. Dat
zet zich door in de smaak: rijk en volstrekt harmonieus.

Muscat de Beaumes de Venise 2010  Le Chant des Griolles

Gerard benoemt terecht lychees als dominante geur. Wat
mij betreft ook enorm geurende oude boerderijrozen. Volstrekt harmonieuze
smaak: finesse, rondeur en elegantie. 

54321
(0 stemmen. Average 0 of 5)
2 Reacties
  1. St.-Péray is noord, niet zuid.

  2. Gecorrigeerd, bedankt Rob

Comments are closed.