Redekavelen en genieten van Loire wijnen

By
86
Redekavelen en genieten van Loire wijnen
Zoete Loirewijnen, absolute top van de wereld

We drinken in lente en zomer met graagte witte Loire
wijnen. Altijd en steeds opnieuw discussiëren we oneindig over rode Loire
wijnen. We weten ons meestal niet goed raad met Loire rosé wijnen. Maar de zoete
Loire wijnen… die horen  onmiskenbaar tot
de grootste wijnen ter wereld. Toos Dusee benoemt het immense wijngebied in
vier districten, Orléanais, Touraine, Anjou-Saumur en Pays Nantais. En brengt
uit alle districten wijn op tafel. Met zorg gekozen én steeds voorzien van
deskundig commentaar. Alle wijnen worden blind geproefd.

Domaine de la Paleine 2009, Cabernet de Saumur

HansL is erg enthousiast over de kleur van deze rosé “met
een magenta-gloed”, Noël noemt het helder rood en ruikt waterijsjes/grenadine.
In mijn aantekenboekje staat: felle kleur, druivige neus en een sappige smaak
met goede zuren en een bittertje. Serieus en leuk glas, een rosé die zowaar wat
kan rijpen en gastronomisch inzetbaar is bij tal van gerechten. Van hetzelfde
domein is de Saumur Brut methode traditionelle de moeite waard: neus met
appeltjes en gist, strakdroog en elegant.

De Jessy Rouge, demi-sec, Saumur methode traditionelle

Rode wijn van 100% cabernet franc mét bubbels. Brengt de
tongen los, want er zijn voor- en tegenstanders. Deze curieuze wijn heeft
echter best wat te bieden, Paul ruikt bosaardbei, kersen, hij noemt de wijn
goed van zuren en leuk van smaak met wat aardbei. Het is een mooie wijn om als
ongewone dessertwijn te schenken. Prettig, sappig en met wat morel.

Domaine des Genaudières 2009, Muscadet Coteaux de la
Loire

Oesterwijn. Ik ben er zelf verbaasd over, maar mijn
voorkeur gaat uit naar deze wijn vóór een Clos de la Fontaine 2011 Muscadet de
Sevre et Maine vieilles vignes. Blankgele kleur. Druivige neus met licht citrus
en prettig groen. Heel karakteristieke passiefruit zuren, mooi en lang
nahangend. Trouvaille!

Domaine de Michaud
2011, Touraine Chenonceaux, Eclat de Silex

Hartendiefje van Toos. Oudgouden kleur, kattepis neusje. Berry (‘ik drink dit
nooit’) roemt de neus met kruisbes, hooi en de aangename bitters in de smaak.
Toos noemt de wijn vooral heel zuiver en zacht. Ik ruik ook citrustonen en veel
passiefruit. Erg mooi glas wijn. De wijn steekt een Puilly Fumé die ernaast
staat naar de kroon. Dus ook: Trouvaille!

Château de Bréze 2010, Clos David, Saumur Blanc

Deze wijn staat naast een niet houtgerijpte Saumur. De
meningen zijn – zoals zo vaak – verdeeld. Henk noemt deze wijn nét iets
completer, complexere neus en lekkerder smaak. Kees ruikt banaan en peer,
Gerard boenwas en banaan, hij typeert de aanzet als zacht en stevige zuren in
het middenrif. Mijn aantekeningen: bleekgeel, volle en kruidige neus, volle
aandronk met citruszuren en prachtig lang nahangend. Naar mijn idee absoluut
een eetwijn.

Heel veel is in de oogsttijd niet veranderd

Bij de rode wijnen is er de meeste en felle discussie. We
proeven twee 100% cabernet franc wijnen, een met een wat kleine neus (een rode
Brèze 2009, Saumur), elegantie en fluweligheid naast een zekere stroefheid.
Daarnaast staat een St. Nicolas de Bourgueil uit hetzelfde jaar.

Domaine Rochouard
2009, Saint Nicolas de Bourgueil

Paarse kleur. Ik vind dit een prachtige wijn: framboos,
lijm en kruiden in de neus, een straffe aandronk waardoor je weet dat de wijn
nog veel potentieel heeft. Prachtige mineraliteit! Eetwijn. Twan noemt de neus
iets warmer dan de Saumur en benoemt vanilkle, nougat, zoethout en caramel in
het bouquet. Rick noemt de wijn elegant en complex. Claartje is het meest
poëtisch: dit is een lichte jonge dame.

Botytris druiven, de edele rotting

Domaine du Petit Val
2011, Coteaux du Layon

Kees zegt: de neus is gesloten, maar als je de wijn op de
tong krijgt, dan gaat de hemel open. Drink dit zonder er iets bij te eten, de
wijn is heerlijk fris. Gerard benoemt abrikoos in de neus. Mijn aantekeningen: bescheiden
neus met Turks fruit, perzik en nougat. Op de tong: aaah, nectar. Goede
zoet/zuur balans, niet te plakkend, heel elegant.

Bonnezeaux is de top van de Coteaux du Layon

en dat gebied ligt weer in het district Anjou

Domaine de Fesles 2005, Bonnezeaux

Bonnezeaux is met Quarts de Chaume de absolute top in de
Layon streek. En de Fesles is binnen Bonnezeaux de meest gereputeerde naam.
Noel benoemt acacia, vijgen en honing in de neus. Ik ruik vooral carameltonen.
De wijn is goudgeel, duidelijk méér goud van de Petit Val. De neus is Rijk met
een hoofdletter, duidelijk ook botytristonen. Om deze wijn te maken zijn de
plukkers maar liefst zes keer door de wijngaard gegaan om steeds de meest
optimale druiven te plukken. De smaak heeft een perfecte harmonie en is
volstrekt in balans. Grote Wijn.