Het beste uit Zuid Afrika

By
1322
Het beste uit Zuid Afrika
Verpozen bij Nederburg

Hans van der Horst verkende Zuid Afrika en laat ons delen in de wijnen die
hij ter plekke leerde kennen en dronk. Zuid-Afrika beschikt over zo’n 118.000
hectare aan wijngaarden. Daarmee is het een klein wijnland, vergeleken met
landen als Italië en Frankrijk. De wijnstreek Bordeaux bezit een vergelijkbare
oppervlakte aan wijngaarden. Aangeplante druivenrassen zijn veelal van Franse
oorsprong. Iets meer dan de helft van alle druiven is wit. De steen
(Zuid-Afrikaans voor chenin blanc) is het belangrijkste. Daarna komen de
colombard, chardonnay en de sauvignon blanc. Cabernet sauvignon is de
belangrijkste blauwe druif, gevolgd door shiraz, pinotage, merlot en cinsaut.
De pinotage is een kruising van pinot noir en cinsaut.  De wijnbouw van Zuid-Afrika is geconcentreerd
in het zuidwestelijke deel van het land. Het zeeklimaat is ideaal voor de
druiventeelt. Overdag veel zon en ’s nachts koel. Door verschil in dag- en
nachttemperatuur ontwikkelen de aroma’s in de druiven zich goed.

Beaumont 2010 chenin blanc, Hope Marguerite

Goudkleurig met een bescheiden neus. Daarna een opmerkelijk harmonieuze
smaak met een mooi bittertje in de smaak. Serieus glas. Hartediefje van Hans.

Cape Chamonix 2010 chardonnay reserve, Franschhoek

Paul ruikt abrikoos en hout. In de smaak fruitrijk met lychees en kiwi.
Dimph ruikt toast, caramel en witte bloesem. Mijn aantekeningen: goudzweem, vuurstenen  en mineralen in de smaak. Ik proef een heel
verfijnde en elegante wijn, harmonieus zelfs een tikje fragile. Citrus op de
tong met een fraai bittertje. Fles voor de zondag of een mooie feestdag.

Rustenberg 2011 chardonnay

Goudgeel zweem. Mineralen in het kwadraat. Cederhout. Banaan en abrikoos.
Bittertje in de aandronk, prettig en heel serieus glas.

 

Cape Chamonix 2010 pinotage, Greywake

Een vijf sterren wijn van de Platter wijngids van Zuid Afrika en hoe
terecht… Kees ruikt een fruitige neus, zoetje in de aanzet, laurier en aardbei.
Dimph ruikt een rubbertje en kersenbonbons. Mijn aantekeningen: de kleur is
paars en donker. Fantastische neus met veel impressies: cassis, paprika en
laurier. Bloemig en later ook viool. En dat toch niet uitbundig, maar ‘klein’.
De smaak heeft body is harmonieus en hangt goed na. De wijn is gemaakt met
toepassing van de Italiaanse ripasso technieken.

Creation 2010 shiraz

Voor mij de mooiste rode wijn van de avond. Jac ruikt kers, bessen,
zoethout en paddestoelen. Dimph ruikt koffie, mint, chocolade, pruimen en
geparfumeerde rozen. Tja, ik heb bewondering voor die goede speurneuzen, want
ik ruik altijd wat minder. Maar wel chocolade en morelkers, zwoel is de neus,
uitbundig. En dan volgt een smaak met volle rondeur, sappig en aangenaam. Heel
fraai glas wijn.

La Motte 2008 millenium

Deze wijn staat naast de bijna twee keer zo dure Tokara director’s reserve 2007,
maar steekt die toch in de zak, vind ik. Gemaakt van cabernet franc, petit
verdot, cabernet sauvignon en merlot. Rob noemt de wijn vlezig, goed in balans
en met rulle tannines. Claartje vindt het geen snel drinkend wijntje, heftig
maar lekker: kersen, paprika, drop, chocolade en een bak vol fruit. Mij valt de
Buisman gebrande neus op, waarin ook wat mineralen. Soepele smaak met een
dominant bittertje, goede zuren, souplesse, maar misschien net wat vulling
missend. Frisse wijn.

Nederburg
2011 Noble Late Harvest

Gemaakt van
chenin blanc en een deel muscat de frontignan. Deze op halve flesjes gebottelde
wijn neemt mij meteen voor zich in. Goddelijke neus met een abrikozenexplosie.
Wow! staat in mijn aantekeningen. Schitterende zuren, zoet zonder plakkerig te
zijn, écht heel mooi. Daar zijn de proevers het wel over eens. Jan ruikt
bloesem, appel, tijm, boter en honing. Hartediefje van Hans. En maximale
waardering met vijf sterren in de Platter wijngids van Zuid Afrika.

Reactie
  1. Ha, kijk, eindelijk een blog gevonden over wijn proeven! Naast de vele foodblogs miste ik dit zo. Je zoveelste volger meldt zich ….

Comments are closed.