Over smaak valt te twisten: “Is dit nu flavour of taste?”
By in ,

Over smaak valt te twisten: “Is dit nu flavour of taste?”

In onze taal is er maar één woord voor smaak, terwijl het een enorm weids begrip is, stelt Hans Lodewijkx. De Britten gebruiken bijvoorbeeld twee woorden: flavour en taste. Met  flavour bedoelen ze de objectieve geur- en smaakkenmerken, waardoor iemand de wijn kan identificeren. Taste wordt gebruikt om het eigen oordeel te duiden: de mate waarin een wijn aangenaam is. In onze proeverijen lopen die twee ‘smaken’ vaak door elkaar als we commentaar geven. Hans introduceert de smaakkubus van Peter Klosse, die vooral bedoeld is om smaak te objectiveren. Klosse determineert wijn in termen van frisheid (strakke wijnen), rondeur (filmende wijnen) en smaakrijkdom (stevigte, complexiteit en rijkdom aan nuances). In zijn kubus krijgen we dan acht smaaktypen. De smaakkubus kan ook op gerechten worden toegepast, op combinaties van wijn en spijs. We proeven veertien wijnen. Een selectie staat hieronder.

Pouilly Fumé 2009, Le Tronc Sec, Joseph Mellot

Loire-wijn gemaakt volgens de agriculture raisonnée methode van de sauvignon blanc druif. De kleur heeft al iets van goud. Voorbeeld van een strakke wijn. Tikje boenwas in de neus, passievrucht en bloemetjes. Heel levendige wijn met viefe zuren, strakke smaak en een duidelijk bittertje in de afdronk. Door dat prominente bittertje voor mij een eetwijn.

Altenberg de Bergheim 2003 Marcel Deiss

Deze Elzasser is door Marcel Deiss gemaakt van een combinatie van druivensoorten. Deze wijn is al echt goudkleurig. Zéér expressieve neus met boter, hooi, boenwas en room. Hoog in smaak en alcohol, amandelbitters en een zoetje in de mond, filmend. Deze wijn is beslist niet alledaags, een gastronomische wijn.

Pouilly Vinzelles 2006 Climat Les Quarts, La Soufrandière, Bret Brothers

De Macon Pierreclos 2006 van Guffens Heynen die naast deze wijn staat heeft een typische chardonnay-geur maar ook een wat bijtende zuurgraad die de wijn een tikje eendimensionaal maakt. Daar heeft de pouilly vinzelles géén last van. Bloemetjes in de neus, een volle aandronk en daarna duidelijk rondeur in de smaak, prettige zuren, een pittig en krachtig glas wijn.

Le Coulée de Serrant 2003, Savennieres, Nicolas Joly

Loire-wijn gemaakt door de Paus van de Biodynamische wijnmakers, Nicolas Joly. Ook hier weer een wijn met een hoog alcoholpercentage (2003 was een heel warm jaar). Dit is geen gemakkelijke wijn, Kees noemt de wijn complex en nuancerijk, Claartje noemt de wijn filmend en herkent rozijnen/krenten. Goudkleurig, een neus met mostconcentraat, boenwas en botytristonen. Hele sterke amandeltonen in de smaak, zeer gastronomische wijn.

Domaine Huet 2006, Le Haut Lieu, Vouvray

Eigenlijk begint de wijn nu pas lekker te worden, zegt Hans. Hooi in de neus, mooie frisse zuren en werkelijk uitstekende balans. De zuren zijn vrij dominant in de wijn die walsend in het glas ook mineralen geeft. Een piepklein zoetje, die de wijn charmant maakt. Eetlust opwekkende wijn.

De laatste vier wijnen van de avond zijn hartediefjes van Hans Lodewijkx (ik ben het vergeten te vragen, maar weet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat mijn inschatting klopt). We proeven twee keer Clos Jebsal en twee keer Clos Windsbuhl van domein Zind Humbrecht uit de Elzas. Twee vendanges tardives wijn en twee selection de grains nobles. Biodynamische wijnen.

Pinot Gris 2007 Vendanges Tardives, Zind Humbrecht, Clos Jebsal

Jan noemt de neus stuivend met tropisch fruit, goela djawa palmsuiker, Noël ruikt caramel. Ik heb alleen charmante neus staan in de aantekeningen, soepele aandronk en zachte milde zoet/zuurbalans. Filmende en complexe wijn, zegt Willem.

Pinot Gris 1994 Vendanges Tardives, Zind Humbrecht, Clos Windsbuhl

Jong zijn die Vendanges Tardives zó verleidelijk, zo innemend. Maar hier konden we – we proeven blind dus zien het pas na onthulling – zien wat dertien extra flesjaren kelderrust met zo’n pinot gris doen. In vergelijking met 2007 is dit met afstand de mooiste wijn, stelt Berry vast. Noël ruikt apricot brandy in de neus, Willem ruikt caramel, honing en perzik, Jan benoemt paddenstoelen, aarde en kreupelhout. Zelf vind ik wat oxy tonen terug in de neus, niet storend, maar meer alsof het hoort zoals in wijnen met flor. De smaak is vol met enorm concentraat. Dit is duidelijk een complexe wijn.

Pinot Gris 2007 Zind Humbrecht, Clos Jebsal, Selection de Grains Nobles Trie Speciale

Met deze wijn zijn we in de wijnhemel beland. Dit is zó mooi, dat woorden tekort schieten. Absoluut drie *-sterren wijn, het maximum. Ronald benoemt de complexe wijn mooi: amber kleurig, in de neus hazelnoot en honing, gedroogde pruimen. Stroperig en complex. Mijn aantekeningen zijn jubelend: enorm concentraat met perfecte zoet/zuurbalans. Perzik in de neus. Nectar. Briljante wijn die ook heel elegant is.

Pinot Gris 2007 Zind Humbrecht, Clos Windsbuhl, Selection de Grains Nobles Trie Speciale

Ronald zegt honing, zoethout, vanille en krentjes te ruiken in de wijn. Claartje ruikt abrikozen en later rozengeur. Mijn inschatting is dat deze wijn nét even meer concentraat heeft dan de vorige, maar nú iets dichter zit. De neus is fabelachtig: Turks fruit en vooral marsepein-in-het-kwadraat. Abrikoos. Nectar op de tong. Meditatiewijn. Dit is een half flesje voor héél bijzondere gelegenheden. Dat Hans het op dinsdagavond met ons deelt, is ontzettend fijn. Vloeibaar geluk.

Over smaakt valt te twisten: “Eeeh, ik heb mijn beurt al gehad…”
By in ,

Over smaakt valt te twisten: “Eeeh, ik heb mijn beurt al gehad…”

Klassiek Frankrijk blijft imponeren

Vijftien wijnen staan op tafel, de ‘over smaak valt te twisten’ proeverij van Gerard van Avendonk. Het zijn duidelijk twistwijnen die op tafel staan. Gerard betitelt de Catena Chardonnay als hartendiefje, zelf geef ik de voorkeur aan de syrah-serie, die is héél erg mooi. Voor mij is het een lastige avond, al is het alleen maar omdat ik het oneens bleek te zijn met… mezelf. Ik zit er vanavond nogal eens naast. Ik herken wijnen (Catena Malbec) niet die in mijn eigen kelder liggen (!), dat moet toch echt aan…flesverschil zijn te wijten.

Mousserende indrinker: Black Queen – Sparkling Shiraz Methode Traditional 2006 – Barossa Donkerrood, schuimend zoet jammig. Bittertje achterin. Tamelijk stroef. Syrah wordt niet herkend. Rode bubbels om met mes en vork te eten. Een echte twistwijn, zegt Berry, met kers en zwarte bes. Moeilijk glas, geen allemansvriend, zegt Peter B, wel verrassend droog en met mooie bitters.

De Loach, Chardonnay 2009 Herritage Reserve, Californië Ronde wijn, maar een beetje prikkelig, gistig, alcohol, mooie toast is de neus. Kees ruikt peer en Paul benoemt de smaak van de wijn als peperig, zoals “raketsla”

Bodega Catena, Alta Chardonnay 2007, Mendoza Argentinië Hartendiefje van Gerard, deze wijn die 93 punten krijgt van Winespectator. Adam ruikt hout, zou iets meer tropisch fruit mogen hebben naar zijn smaak. Kees ruikt boter en caramel. Mijn aantekeningen: volle ronde aanzet, hoog in de alcohol (14%), hete wijn

Dauvergne Ranvier 2006, Crozes-Hermitage Peter B ruikt een vrolijk stinkertje…, dat hem doet denken aan pinor noir, de wijn is naar zijn mening elegant en heeft rondeur. Adam denkt aan een Gigondas 2006, knap geproefd: noordelijke rhone!

Donkerrode wijn, paarse rand, mooi vrolijk rijp koffieneusje, zwoele aanzet met veel zuren na. Koffie in afdronk, mooi rond, lijkt rhone maar… mij foppen ze niet, teveel zuren, dus Loire CabFranc. Oeps nummer 1! 100% syrah.

Hermitage La Noble Colline 2004, Francois Arnoud Donkerrood, evolutie bruin randje, belegen neus, mooi rond maar iets prikkeligs van evolutie, zuren hangen achterin nog lang na, hoog zuur in kaken, de wijn lijkt een rhone syrah, maar moet dezelfde druif & streek zijn als de vorige… dus Loire. Oeps nummer 2! Peter B zegt dat de wijn ouder is, maar érg lekker. Frivool. Puber van een wijn die aantrekt en afstoot.

Bodega Catena, Catena Malbec 2008, Argentinië Typische modern Zuid-Amerikaans gemaakte wijn, on-lekker. En dit is Oeps nummer 3: een verrassing, dit is de wijn waarvan ik net 2 dozen heb gekocht omdat ik die altijd lekker vind … Nou ja. Bertram benoemt kersen plus en Berry ruikt lijm, donkerzwart fruit, salmiak, en plaatst de wijn als malbec in Argentinië, goed geproefd. Roland ruikt kardamom, tannines, alcohol en teveel zuren.

Planeta 2005, Merlot Wijn uit Sicilië en wat voor een… complex want veel mensen ruiken en proeven verschillend. Bertram noemt de wijn boersig, hoog in alcohol en met veel “mouthfill”. Willem ruikt zoethout & vanille. Ronald iets van sinaasappelschil, kers en rubber. Berry roemt de prachtige neus met mint, hij zou de wijn in Australië plaatsen.

Wolf Blass 2006, Presidents Selection Cabernet Sauvignon Inktig donkerrode wijn met een mooie neus, tikje metalig, wat paprika, mooi zuur, warme wijn. Paul ruikt ceder, sigaar, koffie, alcohol. Willem determineert de wijn meteen goed als cabernet sauvignon.

Ronald ruikt granaatappel, kers en geeft aan dat de Australische wijn mooie zuren heeft.

Valdivieso 2008, Single Vineyard Cabernet Sauvignon Deze wijn uit Maipo Valey in Chili is donkerrood, heeft koffie in de neus en een mooie, warme smaak, alcohol, rijpe tannines, toch nog tandplak, en opnieuw koffie. Paul noemt de wijn mollig, rijp, hout, hij denkt dat de wijn uit Spanje komt. Wil benoemt lijm in de wijn, die een duidelijk zoet je heeft. Ronald ruikt munt en oregano, hij zou de wijn in Australië plaatsen. Peter B ruikt cassis & bessen, jammig en herkent de wijn als een uit Chili.

Dow’s, Vintage Port 2007 En Gerard heeft een grote verrassing: een 100 punten wijn uit de Winespectator. Slechts 8 ports kregen ooit deze maximale score. Ook een hartendiefje van hem. Verfijnde port van Touriga Nacional en Touriga Franca. Het drinkadvies voor deze port is over 20 tot 50 jaar. Port met veel complexiteit, Berry noemt wierook, lijm, hout, cassis, chocola, te jonge port. Willem zegt dat de port mooi in het glas hangt, hij ruikt rozijnen en specerijen. Nu lekker drinkbaar.

Verslag en proefnotities Noël Geisen